Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv direktora OBA

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH (OBA) Osmana Mehmedagića, kao i protiv zaposlenog u ovoj agenciji Muhameda Pekića, potvrđeno je iz Tužilaštva BiH.

Bosna i Hercegovina 22.10.2020 | 15:40
Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv direktora OBA

Optužnica je podignuta u vezi sa slučajem izuzimanja snimka sa videonadzora u jednoj poslovnici JP Pošta u sarajevskom naselju Alipašino Polje.

Naime, sumnja se da je snimak izuzet protivzakonito i da nije služio interesima prikupljanja obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po bezbjednost BiH, kako je navedeno, već da je iskorišćen za lične obračune s političkim neistomišljenicima, te je objavljen u određenom mediju iako je imao oznaku “interno”.

Mehmedagić se sumnjiči da je naložio Pekiću da istraži ko je podnio anonimnu krivičnu prijavu protiv njega državnom tužilaštvu, da bi on potom izuzeo snimak iz JP Pošta.

– Optuženi se terete da su, tokom mjeseca augusta 2020. godine, zloupotrijebili svoj službeni položaj ili ovlasti, kao i resurse i kapacitete Obavještajno-bezbjednosne agencije Bosne i Hercegovine, u svrhe privatnih i ličnih interesa, kako bi došli do informacija i fotografija, o pošiljatelju anonimne kaznene prijave protiv direktora OBA.

Vršeći navedene radnje, optuženi su višestruko zloupotrijebili svoj položaj, kao i zvanične zakonom utvrđene procedure i službene radnje, te prekršili pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije zagarantovanoo Ustavom Bosne i Hercegovine i Međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima.

Tužilaštvo BiH uputilo je prijedlog da se za optužene Mehmedagića i Pekića, izrekne mjera zabrane obavljanja službene dužnosti direktora i zaposlenika OBA i zabrana kontakta sa uposlenicima OBA BiH, kako bi se postupak mogao neometano voditi. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu Bosne i Hercegovine – saopšteno je iz Tužilaštva BiH

(Klix)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

pirke

22.10.2020 14:08

"pravo na nepovredivost pismene i poštanske komunikacije" sta ce vam onda kamera u Postama

ODGOVORITE
Name

Posteno

22.10.2020 14:23

Samo kod nas OSMICE su najbolje ocjene.

ODGOVORITE
Name

A šta se

22.10.2020 14:44

...u entitetu malom dešava i sta privremene vlasti rade??? Uvijek Bošnjaci budu pred sudom, a Pravoslavci i Katolici nikada iako su najveći kriminalci svih vrsta kod ta dva naroda!

ODGOVORITE
Name

re A šta se

22.10.2020 21:23

Mi nismo Pravoslavci i Katolici, već Srbi i Hrvati retardu polupismeni. Nismo mi krivi što vi svakih 20 godina mijenjate ime svoje nacije

Name

Bravo

23.10.2020 00:17

Nazor se trpate da ste srbi.. i hvalite se po Bosni da ste srbi.. a kad odete u srbiju tad prihvatite kad vam kazu da ste bosanci kao i bosanski katolici sto se furaju da su hrvati a u Hrvatskoj kazu da su bosanci.. a realno vi ste Vlasi.. a srbi su nastali tako sto su turci iz osmanskog carstva vodili ljubav sa vlaskim damama.. e ta djeca koja su se radjala nisu prihvacena od tih vlaha i naravno formirano je neka nova pasmina koju su nazvali svrbi..

Name

Josip

22.10.2020 14:44

Jeste ga Čavka opleo. Šta ćeš sad Osmice???

ODGOVORITE
Name

Tuzla

22.10.2020 14:54

Dosta vise krimosa na vodecim pozicijama, ovaj lik je je smetnja sam sebi.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

22.10.2020 16:22

A kada ide tužba protiv g-dina Klincova i njegovog fakulteta koji mu je dao diplomu. Ili ne ide pošto je čovjek blizak vlasti? Niko ga ne spominje a isto je kriv kao i Osmica ako ne i VIŠE.

ODGOVORITE
Name

Xxl

22.10.2020 16:45

I postavili su kamere da bi mogli utvrdjivati ko podnosi prijave,tako je to. Pojeo vuk magarca.

ODGOVORITE