Злоупотреба јавних ресурса у кампањи СНСД-а у Рогатици

Активисти СНСД-а у Рогатици свакодневно са кесама обилазе породице слабијег имовног стања и дијеле им поклоне, ако обећају да ће гласати за СНСД-ово кандидата за начелника Милорада Јагодиће и кандидате за одборнике са СНСД-ове листе. Кафа, шећер и намирнице узимају се у продавницама мјешовите робе чији су власници наклоњени СНСД-у, а плаћање ће накнадно извршити Општинска управа Рогатица парама грађана са буџета општине.

Република Српска 20.10.2020 | 21:31
Злоупотреба јавних ресурса у кампањи СНСД-а у Рогатици

У моменту док исписујемо ове редове потпредсједник СО Рогатица Нинослав Прелић и функционер СНСД-а испред Полицијске станице "Рогатица" утовара пун гепек ових кеса. Паркинг је под видео надзором па је чињеница више него провјерљива. А догађај се одвија на заиста необичном мјесту.

Исте ове активности и на исти начин рогатички СНСД реализовао је и већим дијелом пандемије вирусом корона.

ШГ "Сјемећ" пропада, а директор гласачима бесплатно дијели дрва

Носилац листе СНСД-а за СО Рогатица Младен Лакић, иначе в.д. директора Шумског газдинства "Сјемећ" "Шума Српске", поред грађевинске оперативе овог јавног предузећа ангажоване на радовима на путевима и имањима грађана који обећају гласати за СНСД, дио радника јавног предузећа ангажовао је и да ходају по граду, од куће до куће, и отворено нуде пет метара огревног дрвета за гласове укућана.

 На одборничко питање, на посљедњој сједници Скупштине општине одржаној јуче, које му је поставила одборница СДС-а Нада Михајловић - зашто се радницима ШГ од октобра пошле године не уплаћују доприноси на плате и када ће им бити уплаћени; и да ли је тачно да радници ово предузећа нуде огрев по граду за гласове за њега и СНСД - само је лаконски одмахнуо руком. Руководство Скупштине општине понашало се као да одборница и није поставила питање. 

Ово јавно предузеће налази се у озбиљној финансијској дубиози од близу два милиона КМ, радницима су плате смањене, доприноси нису уплаћени годину дана, а истовремено в.д. директор гласачима бесплатно дијели дрва и изводи грађевинске радове.

Најезда из Владе, министара и пара на Рогатицу

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић данас је са кандидатом СНСД-а за начелника Милорадом Јагодићем обишао једну "бренту" на којој ради свега 23 радника и, усред предизборне кампање, најавио јавни позив у трајању од 15 дана за додјелу финансијске помоћи прерађивачима који су набавили у овој години. 

Према његовим ријечима, "у току су и исплате на име повећања плате, односно другог обрачунског периода који је већ истекао, а у току је и обрада захтјева привредника и већ су одређена рјешења креирана и Министарство је приступило исплати одређених средстава." 

Не треба бити добар математичар да се израчуна да ће најављени конкурс за дијељење пара бити завршен у самом финалу предизборне кампање и да ће средства нити исплаћена дрвопрерађивачима; средства се исплаћују у финалу предизборне кампање, а односе се на цијелу протеклу годину. 

Кандидат за начелника СНСД-а Милорад Јагодић је бивши директор ШГ "Сјемећ", актуелни в.д. директора "Сјемећа" је носилац листе СНСД, чиме су у потпуну покорност стављени сви дрвопрерађивачи, па Рогатичани оправдано сумњају да ће дио новца који ће Влада (до)дијелити "бренташима" завршити у незаконитом послу куповања гласова.

"Ми желимо да охрабримо и финансијски помогнемо домаће прерађиваче да иду на већи степен финализације својих производа јер је то шанса за веће запошљавање" изјавио је Милорад Јагодић за медије. Иако општина на чијем је тренутно челу нема било какве везе са овим финансијским средствима које додјељује Влада, па је ово додатни доказ да се овдје ради о класичној злоупотреби јавних ресурса у предизборној кампањи.
 
Вишковић у вишка посјети

Прије само четири дана, дакле првог дана предизборне кампање, у Рогатици је у посјети, послије ко зна колико времена, боравио и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић. Дружио се са Јагодићем, прошетао Рогатицом, попио пиће у једној кафани и... отишао. Из изјава које су том приликом дате за медије немогуће је извући закључак због чега је уопште и посјетио Рогатицу, осим да подржи страначког колегу у кампањи.

И законодавна власт дијели паре, то како и коме

Два дана прије званичног почетка кампање у Рогатици је био такође страначки колега Милорада Јагодића, СНСД-ов посланик у НСРС Мирослав Вујичић, у својству директора Завода за запошљавање Републике Српске. Том приликом је издвојио 740.000 КМ за "незапослена лица". 

Из кругова блиских рогатичким дрвопрерађивачима сазнајемо да се ради о прикривеној куповини гласова пред изборе. Наиме, дио дрвопрерађивача који су добили паре за "ново запошљавање" су у ствари велики дужници ШГ "Сјемећ", у износима од по неколико стотина хиљада КМ до скоро пола милиона. Сада су само пререгистровали предузећа на чланове породица и промијенили имена фирми, а раднике из предузећа-дужника приказали су као "новозапослене". 

Тако су Влада Републике Српске и њене институције умјесто да казне дужнике ШГ "Сјемећ" и наплате дуговања тужбама и судом, наградили њихове власнике новим стотинама хиљада марака.

Све са циљем да појачају подршку СНСД-овом кандидату за начелника Рогатице Милораду Јагодићу, који је у актуелном мандату потпуно пољуљао своју позицију начелника и подршку грађана Рогатице СНСД-у, и сада се то може поправити само парама. И то великим.

Очекује се реакција надлежних органа,  јер овдје је на сцени безочно кршење изборног и других закона, а правници кажу да има и елемената више кривичних дјела.

(БН)

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

Борике

20.10.2020 20:08

Јагодицу сиви тицу сједи, докле цес да харцис и отимас мало ти. Зар ти је мало похлепо људска. Колико си пријавио ове године добити исто као и прије 4 године само преписао. Народе казни ову сиједу похлепу инаце РГ је пропала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лиздек м

21.10.2020 04:12

Јагодиц је велики лопов и преварант. Купио је огромну вилу у Будви.

Name

Душко Иконић

21.10.2020 05:03

Е мој Љубиша на шта си ти спао. Од оноликој домаћина до Јагодићевог потрчка. Јад и чемер.

Name

РеРогатичанин

21.10.2020 06:34

Добри и поштени моји боричани, као што сам и ја сам. Немојте ни ви баш тако оштро. Бар ви добро знате ко вам је уништио Агрокомбинат и ону дивну ергелу и ко држи сада вергелске коње. Е та нас чињеница гони да помислимо за кога уопште гласати. Но, док је оваца биће и вуне !!!

Name

Вук

21.10.2020 07:55

Нико нама ниша није дао.Ово је наша држава и заслужујемо да у њој живимо као људи.Да радимо,оснивамо породице.То да су они неког запослили је лаж!!! Запослили су нас наши очеви,деде,стричеви,ујаци..који су гинули за ову земљу.А ти што дјеле капом и шаком нек дјеле своје а не "Наше„.

Name

Поштени гласач

21.10.2020 10:06

Све је до нас бирача. Ако нам одговара њихово бахаћење, похлепа, лоповлук, крађа...

Name

Тадија

20.10.2020 20:13

Узмите народе и дрва и те кесе, све уз хвала и осмијех..... А онда гласајте како желите а не како од вас захтијевају. Све док то не урадите биће те робови ових или оних. Значи, опуштено, осмијех, наложи лагано ватру и на гласање само како лично одлучите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Тадија

21.10.2020 02:42

Браво за коментар! Нек народ сам одлуци за кога це гласати. Хоце фукаре на тај нацин да купе народ и гласове. Јадни су ови СНСД-овци!

Name

прелетацевиц

20.10.2020 20:17

Уз биографију кандидати да напишу у којим су све странкама били, и то је демократија...да знамо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стравицне пљацке

20.10.2020 20:23

Од-до, сада криминалци јефтино купују слободу народним парама,док висе и не знају колико су напљацкали и присвојили друственог добра....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брука

20.10.2020 20:31

Па како овај народ не види ста се ради. Потросисе силне паре да остану на власти. Па кад су толико добри, засто купују са кесама и дрвима гласаце...страсно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Благајник

21.10.2020 05:28

Рајка Стојановица Зупу за нацелника!! Ураааааааааа!!!

Name

То је то зло

20.10.2020 21:00

Ткз. привредници,тј.криминалци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боб

20.10.2020 21:02

Ниста ново,у Бањалуци запосљавају у јавним предузецима особе које им обезбједе 20 сигурних гласова.Нас наивни и незапослени народ се продаје да би досао до посла а не знају да це их ти хохстаплери из СНСД-а отпустити и сутнути на улицу цим продју избори.На тај нацин,преварама и криминалним активностима црвена секта побједјује годинама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мила

20.10.2020 22:31

Колико неистина у овом тексту.Јагодиц нема потребу да купује гласове јер добице изборе на постен нацин.И наравно нецете мој коментар објавити као И све предходне.Добице изборе јер то је једини нацелник који је иоле несто урадио у овој насој Рогатици.А сто се рице кеса за поједина домацинсва треба да знате ово.Омладина СНСДа а које фала Богу у Рг има поприлицан број издваја новац из својих дзепова за ове кесе како их ви називате И помазе угрозеним.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нико

20.10.2020 23:07

Мила не једи го.... кад је кифла 20 пф. Мени су лицно дали 3 кубика огрева за 4 гласа из куце. А цисто сумњам да црвена секта даје несто своје и из свог дзепа

Name

Директ

20.10.2020 23:19

Нема потребе да купује гласове, када то раде људи окупљени око њега. :)))

Name

Засто лазес?

21.10.2020 02:51

Просле изборе Јагодиц купио (1-3-8) новцем од приватника. Када продјете Рогатицом као да сте просли сеоском калдрмом све је рупа на рупу и то је макар очито ( ко не вјерује има на десетине слика и објава . Воде нестаје свакодневно ( лако је и то проверљиво на страници " Ад Врела " локални Водовод ) и толико лоса ситуација нике никада била. Управо сте потврдики да Снсд заиста купује гласове са кесама и то је Кривицно дјело . Заиста је оцајно стање посебно у рогатицком будзету који је презадузен до те мјере да банке не зеле да одобре ни марке више да би се макар покрпили путеви . Радник сам Шумског газдинства Сјемец и доприноси нису уплацени пуну годину дана и не могу овјерим здравствену књизицу и јавно питам , засто сада Пореска Управа не реагује и ко стити тај криминал очит? Ово је брука и срамота и молим да неко реагује

Name

За Милу

21.10.2020 04:51

Мила ти не можеш набројати све своје бивше а знаш слушати лажи свог сина. Твој Милош је лажов и преварант. Позовите га себи док није још направио неки проблем

Name

Тихи

21.10.2020 05:04

Поздравио те Гвозден!

Name

Рогатичанин

21.10.2020 05:18

Мила је иначе мајка М.Н. који је на листи СНСД и који је од Јагодића добио 15.000 КМ да купује гласове. Син јој је раније био на листи Српске радикалне странке, онда је прешао у СДС. Е тамо му нису дали на листу, па је прешао у СНСД. Јагодић га је запослио у ШГ Сјемећ иако има лажни диплому правника. Тата му је на листи Лијевог блока, а мама му је на... нећемо да будемо непристојни :)

Name

Бањалука

21.10.2020 05:48

Свака част Мила!

Name

Видоје

21.10.2020 05:48

Мила некад био као што смо и ми били. Сјети се како нам је некад било фино, али све се мијења па и ми.

Name

Мирка

21.10.2020 06:14

Омладина даје паре из својих дзепова а онда се сели на запад да заради за слиједеце изборе ? Ахахахахахааа

Name

сале

21.10.2020 06:41

Браво Мила у праву сте сто посто! У секти снсд су инаце сви толико цестити и постени да то не вриједи ни коментарисати.

Name

Ре мила

21.10.2020 07:02

Када су тако добри???? Сто купују гласове?????

Name

РеМила

21.10.2020 07:23

Браво мила Мила !! Ако у Рогатици има толико омладине снсд-а, па јој још додамо омладину других странака и пшреосталу омладину, онда је мила Мила Рогатица препуна омладине, па се за њен просперитет не морамо бринути. Ипак можда нисте требали толики новац давати из својих џепова. Није лако зарадити толики новац . Елем, хвала ти наша мила Мила на овом муштулуку што нам га узе испред носа. Ево и удружење пензионера се придружује, па рибари, па инвалиди и којош све не. Срећне очи које вас гледају !!!

Name

Мирослав

21.10.2020 05:54

Ако си радник шумског газдинства, а плата ти смањена и доприноси нису уплаћени годину дана ато знаш , како онда можеш вјеровати у ту кесу и уте људе , по то ти сам себи желиш зло ,бирај другог па опет другог док небуде боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспора

21.10.2020 06:47

Моји драги Рогатичани, памет у главу. добро размислите 15. новембра. Имате прилику да скинете секту са власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обесправљени

21.10.2020 07:51

Надлежни морају реаговати. Радник сам ШГ, доприноси се не уплаћују, немамо основна средства за рад, плате смањене а ми уцјењени. Не смијемо да се јавимо, јер нам пријете на св е могуће начине. Никад горе није било у Рогатици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прегурајте јос мало

21.10.2020 14:16

До слободе и правде. То це бити само рузна прослост....

Name

Нисмо сви на продају

21.10.2020 11:02

Мени су дошли пред врата дрва и нудили дрва. Отјеро сам их и запријетио, никад им више неће пасти напамет да ми дођу.

ОДГОВОРИТЕ