Zloupotreba javnih resursa u kampanji SNSD-a u Rogatici

Aktivisti SNSD-a u Rogatici svakodnevno sa kesama obilaze porodice slabijeg imovnog stanja i dijele im poklone, ako obećaju da će glasati za SNSD-ovo kandidata za načelnika Milorada Jagodiće i kandidate za odbornike sa SNSD-ove liste. Kafa, šećer i namirnice uzimaju se u prodavnicama mješovite robe čiji su vlasnici naklonjeni SNSD-u, a plaćanje će naknadno izvršiti Opštinska uprava Rogatica parama građana sa budžeta opštine.

Republika Srpska 20.10.2020 | 21:31
Zloupotreba javnih resursa u kampanji SNSD-a u Rogatici

U momentu dok ispisujemo ove redove potpredsjednik SO Rogatica Ninoslav Prelić i funkcioner SNSD-a ispred Policijske stanice "Rogatica" utovara pun gepek ovih kesa. Parking je pod video nadzorom pa je činjenica više nego provjerljiva. A događaj se odvija na zaista neobičnom mjestu.

Iste ove aktivnosti i na isti način rogatički SNSD realizovao je i većim dijelom pandemije virusom korona.

ŠG "Sjemeć" propada, a direktor glasačima besplatno dijeli drva

Nosilac liste SNSD-a za SO Rogatica Mladen Lakić, inače v.d. direktora Šumskog gazdinstva "Sjemeć" "Šuma Srpske", pored građevinske operative ovog javnog preduzeća angažovane na radovima na putevima i imanjima građana koji obećaju glasati za SNSD, dio radnika javnog preduzeća angažovao je i da hodaju po gradu, od kuće do kuće, i otvoreno nude pet metara ogrevnog drveta za glasove ukućana.

 Na odborničko pitanje, na posljednjoj sjednici Skupštine opštine održanoj juče, koje mu je postavila odbornica SDS-a Nada Mihajlović - zašto se radnicima ŠG od oktobra pošle godine ne uplaćuju doprinosi na plate i kada će im biti uplaćeni; i da li je tačno da radnici ovo preduzeća nude ogrev po gradu za glasove za njega i SNSD - samo je lakonski odmahnuo rukom. Rukovodstvo Skupštine opštine ponašalo se kao da odbornica i nije postavila pitanje. 

Ovo javno preduzeće nalazi se u ozbiljnoj finansijskoj dubiozi od blizu dva miliona KM, radnicima su plate smanjene, doprinosi nisu uplaćeni godinu dana, a istovremeno v.d. direktor glasačima besplatno dijeli drva i izvodi građevinske radove.

Najezda iz Vlade, ministara i para na Rogaticu

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević danas je sa kandidatom SNSD-a za načelnika Miloradom Jagodićem obišao jednu "brentu" na kojoj radi svega 23 radnika i, usred predizborne kampanje, najavio javni poziv u trajanju od 15 dana za dodjelu finansijske pomoći prerađivačima koji su nabavili u ovoj godini. 

Prema njegovim riječima, "u toku su i isplate na ime povećanja plate, odnosno drugog obračunskog perioda koji je već istekao, a u toku je i obrada zahtjeva privrednika i već su određena rješenja kreirana i Ministarstvo je pristupilo isplati određenih sredstava." 

Ne treba biti dobar matematičar da se izračuna da će najavljeni konkurs za dijeljenje para biti završen u samom finalu predizborne kampanje i da će sredstva niti isplaćena drvoprerađivačima; sredstva se isplaćuju u finalu predizborne kampanje, a odnose se na cijelu proteklu godinu. 

Kandidat za načelnika SNSD-a Milorad Jagodić je bivši direktor ŠG "Sjemeć", aktuelni v.d. direktora "Sjemeća" je nosilac liste SNSD, čime su u potpunu pokornost stavljeni svi drvoprerađivači, pa Rogatičani opravdano sumnjaju da će dio novca koji će Vlada (do)dijeliti "brentašima" završiti u nezakonitom poslu kupovanja glasova.

"Mi želimo da ohrabrimo i finansijski pomognemo domaće prerađivače da idu na veći stepen finalizacije svojih proizvoda jer je to šansa za veće zapošljavanje" izjavio je Milorad Jagodić za medije. Iako opština na čijem je trenutno čelu nema bilo kakve veze sa ovim finansijskim sredstvima koje dodjeljuje Vlada, pa je ovo dodatni dokaz da se ovdje radi o klasičnoj zloupotrebi javnih resursa u predizbornoj kampanji.
 
Višković u viška posjeti

Prije samo četiri dana, dakle prvog dana predizborne kampanje, u Rogatici je u posjeti, poslije ko zna koliko vremena, boravio i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković. Družio se sa Jagodićem, prošetao Rogaticom, popio piće u jednoj kafani i... otišao. Iz izjava koje su tom prilikom date za medije nemoguće je izvući zaključak zbog čega je uopšte i posjetio Rogaticu, osim da podrži stranačkog kolegu u kampanji.

I zakonodavna vlast dijeli pare, to kako i kome

Dva dana prije zvaničnog početka kampanje u Rogatici je bio takođe stranački kolega Milorada Jagodića, SNSD-ov poslanik u NSRS Miroslav Vujičić, u svojstvu direktora Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske. Tom prilikom je izdvojio 740.000 KM za "nezaposlena lica". 

Iz krugova bliskih rogatičkim drvoprerađivačima saznajemo da se radi o prikrivenoj kupovini glasova pred izbore. Naime, dio drvoprerađivača koji su dobili pare za "novo zapošljavanje" su u stvari veliki dužnici ŠG "Sjemeć", u iznosima od po nekoliko stotina hiljada KM do skoro pola miliona. Sada su samo preregistrovali preduzeća na članove porodica i promijenili imena firmi, a radnike iz preduzeća-dužnika prikazali su kao "novozaposlene". 

Tako su Vlada Republike Srpske i njene institucije umjesto da kazne dužnike ŠG "Sjemeć" i naplate dugovanja tužbama i sudom, nagradili njihove vlasnike novim stotinama hiljada maraka.

Sve sa ciljem da pojačaju podršku SNSD-ovom kandidatu za načelnika Rogatice Miloradu Jagodiću, koji je u aktuelnom mandatu potpuno poljuljao svoju poziciju načelnika i podršku građana Rogatice SNSD-u, i sada se to može popraviti samo parama. I to velikim.

Očekuje se reakcija nadležnih organa,  jer ovdje je na sceni bezočno kršenje izbornog i drugih zakona, a pravnici kažu da ima i elemenata više krivičnih djela.

(BN)

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

Borike

20.10.2020 20:08

Jagodicu sivi ticu sjedi, dokle ces da harcis i otimas malo ti. Zar ti je malo pohlepo ljudska. Koliko si prijavio ove godine dobiti isto kao i prije 4 godine samo prepisao. Narode kazni ovu sijedu pohlepu inace RG je propala.

ODGOVORITE
Name

Lizdek m

21.10.2020 04:12

Jagodic je veliki lopov i prevarant. Kupio je ogromnu vilu u Budvi.

Name

Duško Ikonić

21.10.2020 05:03

E moj Ljubiša na šta si ti spao. Od onolikoj domaćina do Jagodićevog potrčka. Jad i čemer.

Name

ReRogatičanin

21.10.2020 06:34

Dobri i pošteni moji boričani, kao što sam i ja sam. Nemojte ni vi baš tako oštro. Bar vi dobro znate ko vam je uništio Agrokombinat i onu divnu ergelu i ko drži sada vergelske konje. E ta nas činjenica goni da pomislimo za koga uopšte glasati. No, dok je ovaca biće i vune !!!

Name

Вук

21.10.2020 07:55

Нико нама ниша није дао.Ово је наша држава и заслужујемо да у њој живимо као људи.Да радимо,оснивамо породице.То да су они неког запослили је лаж!!! Запослили су нас наши очеви,деде,стричеви,ујаци..који су гинули за ову земљу.А ти што дјеле капом и шаком нек дјеле своје а не "Наше„.

Name

Pošteni glasač

21.10.2020 10:06

Sve je do nas birača. Ako nam odgovara njihovo bahaćenje, pohlepa, lopovluk, krađa...

Name

Tadija

20.10.2020 20:13

Uzmite narode i drva i te kese, sve uz hvala i osmijeh..... A onda glasajte kako želite a ne kako od vas zahtijevaju. Sve dok to ne uradite biće te robovi ovih ili onih. Znači, opušteno, osmijeh, naloži lagano vatru i na glasanje samo kako lično odlučite.

ODGOVORITE
Name

Re Tadija

21.10.2020 02:42

Bravo za komentar! Nek narod sam odluci za koga ce glasati. Hoce fukare na taj nacin da kupe narod i glasove. Jadni su ovi SNSD-ovci!

Name

preletacevic

20.10.2020 20:17

Uz biografiju kandidati da napišu u kojim su sve strankama bili, i to je demokratija...da znamo...

ODGOVORITE
Name

Stravicne pljacke

20.10.2020 20:23

Od-do, sada kriminalci jeftino kupuju slobodu narodnim parama,dok vise i ne znaju koliko su napljackali i prisvojili drustvenog dobra....

ODGOVORITE
Name

Bruka

20.10.2020 20:31

Pa kako ovaj narod ne vidi sta se radi. Potrosise silne pare da ostanu na vlasti. Pa kad su toliko dobri, zasto kupuju sa kesama i drvima glasace...strasno...

ODGOVORITE
Name

Blagajnik

21.10.2020 05:28

Rajka Stojanovica Zupu za nacelnika!! Uraaaaaaaaaa!!!

Name

To je to zlo

20.10.2020 21:00

Tkz. privrednici,tj.kriminalci.

ODGOVORITE
Name

Bob

20.10.2020 21:02

Nista novo,u Banjaluci zaposljavaju u javnim preduzecima osobe koje im obezbjede 20 sigurnih glasova.Nas naivni i nezaposleni narod se prodaje da bi dosao do posla a ne znaju da ce ih ti hohstapleri iz SNSD-a otpustiti i sutnuti na ulicu cim prodju izbori.Na taj nacin,prevarama i kriminalnim aktivnostima crvena sekta pobjedjuje godinama.

ODGOVORITE
Name

Mila

20.10.2020 22:31

Koliko neistina u ovom tekstu.Jagodic nema potrebu da kupuje glasove jer dobice izbore na posten nacin.I naravno necete moj komentar objaviti kao I sve predhodne.Dobice izbore jer to je jedini nacelnik koji je iole nesto uradio u ovoj nasoj Rogatici.A sto se rice kesa za pojedina domacinsva treba da znate ovo.Omladina SNSDa a koje fala Bogu u Rg ima poprilican broj izdvaja novac iz svojih dzepova za ove kese kako ih vi nazivate I pomaze ugrozenim.

ODGOVORITE
Name

Niko

20.10.2020 23:07

Mila ne jedi go.... kad je kifla 20 pf. Meni su licno dali 3 kubika ogreva za 4 glasa iz kuce. A cisto sumnjam da crvena sekta daje nesto svoje i iz svog dzepa

Name

Direkt

20.10.2020 23:19

Nema potrebe da kupuje glasove, kada to rade ljudi okupljeni oko njega. :)))

Name

Zasto lazes?

21.10.2020 02:51

Prosle izbore Jagodic kupio (1-3-8) novcem od privatnika. Kada prodjete Rogaticom kao da ste prosli seoskom kaldrmom sve je rupa na rupu i to je makar očito ( ko ne vjeruje ima na desetine slika i objava . Vode nestaje svakodnevno ( lako je i to proverljivo na stranici " Ad Vrela " lokalni Vodovod ) i toliko losa situacija nike nikada bila. Upravo ste potvrdiki da Snsd zaista kupuje glasove sa kesama i to je Krivicno djelo . Zaista je ocajno stanje posebno u rogatickom budzetu koji je prezaduzen do te mjere da banke ne zele da odobre ni marke više da bi se makar pokrpili putevi . Radnik sam Šumskog gazdinstva Sjemec i doprinosi nisu uplaceni punu godinu dana i ne mogu ovjerim zdravstvenu knjizicu i javno pitam , zasto sada Poreska Uprava ne reaguje i ko stiti taj kriminal očit? Ovo je bruka i sramota i molim da neko reaguje

Name

Za Milu

21.10.2020 04:51

Mila ti ne možeš nabrojati sve svoje bivše a znaš slušati laži svog sina. Tvoj Miloš je lažov i prevarant. Pozovite ga sebi dok nije još napravio neki problem

Name

Tihi

21.10.2020 05:04

Pozdravio te Gvozden!

Name

Rogatičanin

21.10.2020 05:18

Mila je inače majka M.N. koji je na listi SNSD i koji je od Jagodića dobio 15.000 KM da kupuje glasove. Sin joj je ranije bio na listi Srpske radikalne stranke, onda je prešao u SDS. E tamo mu nisu dali na listu, pa je prešao u SNSD. Jagodić ga je zaposlio u ŠG Sjemeć iako ima lažni diplomu pravnika. Tata mu je na listi Lijevog bloka, a mama mu je na... nećemo da budemo nepristojni :)

Name

Banjaluka

21.10.2020 05:48

Svaka čast Mila!

Name

Vidoje

21.10.2020 05:48

Mila nekad bio kao što smo i mi bili. Sjeti se kako nam je nekad bilo fino, ali sve se mijenja pa i mi.

Name

Mirka

21.10.2020 06:14

Omladina daje pare iz svojih dzepova a onda se seli na zapad da zaradi za slijedece izbore ? Ahahahahahaaa

Name

sale

21.10.2020 06:41

Bravo Mila u pravu ste sto posto! U sekti snsd su inace svi toliko cestiti i posteni da to ne vrijedi ni komentarisati.

Name

Re mila

21.10.2020 07:02

Kada su tako dobri???? Sto kupuju glasove?????

Name

ReMila

21.10.2020 07:23

Bravo mila Mila !! Ako u Rogatici ima toliko omladine snsd-a, pa joj još dodamo omladinu drugih stranaka i pšreostalu omladinu, onda je mila Mila Rogatica prepuna omladine, pa se za njen prosperitet ne moramo brinuti. Ipak možda niste trebali toliki novac davati iz svojih džepova. Nije lako zaraditi toliki novac . Elem, hvala ti naša mila Mila na ovom muštuluku što nam ga uze ispred nosa. Evo i udruženje penzionera se pridružuje, pa ribari, pa invalidi i kojoš sve ne. Srećne oči koje vas gledaju !!!

Name

Мирослав

21.10.2020 05:54

Ако си радник шумског газдинства, а плата ти смањена и доприноси нису уплаћени годину дана ато знаш , како онда можеш вјеровати у ту кесу и уте људе , по то ти сам себи желиш зло ,бирај другог па опет другог док небуде боље.

ODGOVORITE
Name

Dijaspora

21.10.2020 06:47

Moji dragi Rogatičani, pamet u glavu. dobro razmislite 15. novembra. Imate priliku da skinete sektu sa vlasti.

ODGOVORITE
Name

Obespravljeni

21.10.2020 07:51

Nadležni moraju reagovati. Radnik sam ŠG, doprinosi se ne uplaćuju, nemamo osnovna sredstva za rad, plate smanjene a mi ucjenjeni. Ne smijemo da se javimo, jer nam prijete na sv e moguće načine. Nikad gore nije bilo u Rogatici.

ODGOVORITE
Name

Pregurajte jos malo

21.10.2020 14:16

Do slobode i pravde. To ce biti samo ruzna proslost....

Name

Nismo svi na prodaju

21.10.2020 11:02

Meni su došli pred vrata drva i nudili drva. Otjero sam ih i zaprijetio, nikad im više neće pasti napamet da mi dođu.

ODGOVORITE