У Србији ускоро обавезне маске и на отвореном

Ношење заштитних маски ускоро ће бити обавеза и на отвореном простору када долази до контаката, каже имунолог Срђа Јанковић.

Србија 15.10.2020 | 12:34
У Србији ускоро обавезне маске и на отвореном

Он је рекао да у затвореном простору уопште нема дискусије да је маска неопходна и поручио да су физичка дистанца и маске окосница превенције заражавања и оболевања, и превенције умирања од болести ковид-19.

Упитан о тумачењима истраживања америчког Центра за контролу и превенцију заразних болести да је ношење маски непотребно, Јанковић каже да то тумачење није баш сасвим тачно.

"Када погледамо шта пише заиста у материјалама Центра нигде не стоји да не треба носити маске. Наравно, комплексна је анализа када и колико маске штите", рекао је Јанковић за ТВ Прва, који је и члан Кризног штаба за сузбијање корона вируса.

Нагласио је да је важно да сви носимо маске јер је, каже, и делимична заштита коју пружају много боља него никаква заштита.

Студије у више земаља су, наводи, показале да да се вероватноћа заражавања обара на свега неколико процената тамо где сви носе маске.

"Не треба да чекамо да скочи број заражених па да спроводимо ригорозне мере", рекао је Јанковић.

На питање да ли Кризни штаб размишља о новим мерама у случају повећања броја заражених и пребацивање на онлајн наставу за ученике, Јанковић каже да се мере које су сада на снази могу спровести ригорозније него до сада и тако неће бити неопходне неке нове мере.

"Ако та битка не буде добијена, питање је које ће све мере бити неопходне", рекао је Јанковић и навео да Кризни штаб прати ситуацију.

Када је реч о школама, Јанковић је навео да тренутни систем довољно флексибалан да прати ситуацију и да се реагује оптимално на локалном ниову, тако да ћемо можда успети да издржимо до краја овог таласа.

Навео је да, ако дође до значајнијег преношења унутар школе, можда ће морати да се донесе одлука о онлајн настави, али да то није неминовност.

"Циљ нам је да деца што дуже могу да иду у школу, јер је то важно и за психосоцијални развој", каже Јанковић.

Напоменуо је да је ситуација у вези са корона вирусом у Србији још увек повољнија од земаља у окружењу и већине земаља у Европи, али да то не значи да можемо да се опуштамо и да ће тако да остане ако не будемо ригорнозним мерама спречили да се ситуација погоршава.

Каже да постоји консензус међу стручњацима да није сврсисходно убрзавати на било који начин стварање колективног имунитета јер то, наводи, одмах значи да се миримо с тим да не штитимо људске животе.

Навео је да ћемо, ако сви будемо држали дистанцу и носили маске, не само смањити број оболелих од ковида него зауставити и сезонски грип, поготово што имамо и вакцину против тог грипа.

Додао је да сезонског грипа још нема и да се од новембра очекује да се региструју први случајеви.

(Курир/Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Xx

15.10.2020 10:46

Ста ако нас зраце, а то поспјесује вирус? Само јацати имунитет!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спедиција Бугојно

15.10.2020 13:30

У Србији има таквих љепотана да би цитав зивот требали ходати са маскон, не везано за корону.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ацо

15.10.2020 13:57

Ста она кина уради од цијеле планете. Ако су они носили.маске зати сто смрадови и прљави сад мора цијели свијет да је носи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

15.10.2020 17:24

Убрзо це и у Републици Српској исто то да уведу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

15.10.2020 19:00

ови паћеници само копирају