U Srbiji uskoro obavezne maske i na otvorenom

Nošenje zaštitnih maski uskoro će biti obaveza i na otvorenom prostoru kada dolazi do kontakata, kaže imunolog Srđa Janković.

Srbija 15.10.2020 | 12:34
U Srbiji uskoro obavezne maske i na otvorenom

On je rekao da u zatvorenom prostoru uopšte nema diskusije da je maska neophodna i poručio da su fizička distanca i maske okosnica prevencije zaražavanja i obolevanja, i prevencije umiranja od bolesti kovid-19.

Upitan o tumačenjima istraživanja američkog Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti da je nošenje maski nepotrebno, Janković kaže da to tumačenje nije baš sasvim tačno.

"Kada pogledamo šta piše zaista u materijalama Centra nigde ne stoji da ne treba nositi maske. Naravno, kompleksna je analiza kada i koliko maske štite", rekao je Janković za TV Prva, koji je i član Kriznog štaba za suzbijanje korona virusa.

Naglasio je da je važno da svi nosimo maske jer je, kaže, i delimična zaštita koju pružaju mnogo bolja nego nikakva zaštita.

Studije u više zemalja su, navodi, pokazale da da se verovatnoća zaražavanja obara na svega nekoliko procenata tamo gde svi nose maske.

"Ne treba da čekamo da skoči broj zaraženih pa da sprovodimo rigorozne mere", rekao je Janković.

Na pitanje da li Krizni štab razmišlja o novim merama u slučaju povećanja broja zaraženih i prebacivanje na onlajn nastavu za učenike, Janković kaže da se mere koje su sada na snazi mogu sprovesti rigoroznije nego do sada i tako neće biti neophodne neke nove mere.

"Ako ta bitka ne bude dobijena, pitanje je koje će sve mere biti neophodne", rekao je Janković i naveo da Krizni štab prati situaciju.

Kada je reč o školama, Janković je naveo da trenutni sistem dovoljno fleksibalan da prati situaciju i da se reaguje optimalno na lokalnom niovu, tako da ćemo možda uspeti da izdržimo do kraja ovog talasa.

Naveo je da, ako dođe do značajnijeg prenošenja unutar škole, možda će morati da se donese odluka o onlajn nastavi, ali da to nije neminovnost.

"Cilj nam je da deca što duže mogu da idu u školu, jer je to važno i za psihosocijalni razvoj", kaže Janković.

Napomenuo je da je situacija u vezi sa korona virusom u Srbiji još uvek povoljnija od zemalja u okruženju i većine zemalja u Evropi, ali da to ne znači da možemo da se opuštamo i da će tako da ostane ako ne budemo rigornoznim merama sprečili da se situacija pogoršava.

Kaže da postoji konsenzus među stručnjacima da nije svrsishodno ubrzavati na bilo koji način stvaranje kolektivnog imuniteta jer to, navodi, odmah znači da se mirimo s tim da ne štitimo ljudske živote.

Naveo je da ćemo, ako svi budemo držali distancu i nosili maske, ne samo smanjiti broj obolelih od kovida nego zaustaviti i sezonski grip, pogotovo što imamo i vakcinu protiv tog gripa.

Dodao je da sezonskog gripa još nema i da se od novembra očekuje da se registruju prvi slučajevi.

(Kurir/Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Xx

15.10.2020 10:46

Sta ako nas zrace, a to pospjesuje virus? Samo jacati imunitet!

ODGOVORITE
Name

Spedicija Bugojno

15.10.2020 13:30

U Srbiji ima takvih ljepotana da bi citav zivot trebali hodati sa maskon, ne vezano za koronu.

ODGOVORITE
Name

Aco

15.10.2020 13:57

Sta ona kina uradi od cijele planete. Ako su oni nosili.maske zati sto smradovi i prljavi sad mora cijeli svijet da je nosi.

ODGOVORITE
Name

Ilija

15.10.2020 17:24

Ubrzo ce i u Republici Srpskoj isto to da uvedu.

ODGOVORITE
Name

re

15.10.2020 19:00

ovi paćenici samo kopiraju