Умјетници изразили буну против уништавања природе

Четрнаест учесника овогодишње 37. Ликовно-еколошке колоније „Бардача-Србац“ умјесто  у  овом природном  амбијенту, као протеклих година, стварало је умјетничка дјела код својих кућа, По два рада доставили су организатору ове манифестације, које су биле изложене у Српцу.

Република Српска 12.10.2020 | 17:15
Умјетници изразили буну против уништавања природе

Љубитељи ликовне умјетности у Српцу, уз све прописане мјере заштите, имали су прилику да присуствују изложби 28 слика насталих у протеклих осам дана. 

Стеван Умљеновић, стручни сарадник за културу, изјавио је да је колонија организована у специфичним условима због пандемије вируса корона, што је негативно утицало и на већи одзив умјетника изван Републике Српске.

Он се захвалио учесницима из Београда, Бања Луке, Приједора и Градишке, као и спонзорима, који су својим учешћем дали допринос да се одржи континуитет ове културне манифестације. 

 О значају колоније, специфичностима њеног одржавања и умјетничким порукама, говорио је историчар умјетности др. Александар Саша Грандић.

„Постоји у човјековом животу једна борба и то борба са невидљивим силама и демонима, а једна од невидљивих сила је и корона. Нико је није видио, а сви стрепе, људи умиру од ње. Када се сусретнемо са невидљивим, ту почињемо да мислимо о животу, а тада смо на корак до умјетности. Умјетник је онај који је запитан шта је то живот, шта му је смисао, шта га оптерећује и шта га одредјује, а суштина свега је оно без чега ничега нема – природа. На овим дјелима  имамо протест, буну на уништавање природе“, рекао је Грандић.

И зато, додао је он, кроз 37 година Бардача се укључила у свечовјечанску причу, у трајање умјетника и умјетности у борби за природу и човјекову животну средину.

„Она зна да помаже људе различитих синергија, усмјерења, а да опет остане жариште културе, љубави и љепоте. Бардача ће бити наше завјештање за будућност“, рекао је историчар др. Александар Саша Грандић.

Учесницима овогодишње колоније „на даљину“, захвалио се и нови директор Центра за културу и спорт у Српцу, Радован Митраковић.

„Сарадња са умјетницима за мене је било право задовољство, јер смо успјели да испоштујемо све договоре и рокове када је у питању ова колонија. Сигуран сам да ће се успјешна сарадња наставити на обострано задовољство“, казао је Митраковић.

Умјетници-учесници: Милан Крајиновић, Марин Милутиновић, Биљана Гаврановић, Алекса Милић, Александар Обреновић, Борис Еремић, Милован Чикић, Здравко Круљ, Александра Кецман, Маја Шолак, Алексансдра Кузмановић, Невена Милашиновић , Зоран Сувајац и Давор Ружић.

Отварање изложбе новонасталих радова у галерији Дома културе увеличао је и наступ Весне Милутиновић, професора гитаре Музичке школе „Владо Милошевић“ из Бања Луке и  Ање Милутиновић, вилионисткиња из Бања Луке.

(БН/С.К.)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

НР

12.10.2020 15:45

Лијепо је сто се ова традиција одрзава редовно и у ванредним околнистима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

12.10.2020 16:57

И лијепо је што сте оставили коментар. Јер, на овакве информације нико и не гледа, нема коментара, али на било коју вијест о бахатим политичарима одмах 50 до 100 коментара. У ствари, то и јест реалност, јер коме је до умјетности и ко уопште схвата умјетност. Битан је којекав крканлук, то је вијест, од тога се живи.

Name

Љубав и постовање

12.10.2020 21:18

Лијепо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

13.10.2020 05:00

Дзабалебароси.

ОДГОВОРИТЕ