Umjetnici izrazili bunu protiv uništavanja prirode

Četrnaest učesnika ovogodišnje 37. Likovno-ekološke kolonije „Bardača-Srbac“ umjesto  u  ovom prirodnom  ambijentu, kao proteklih godina, stvaralo je umjetnička djela kod svojih kuća, Po dva rada dostavili su organizatoru ove manifestacije, koje su bile izložene u Srpcu.

Republika Srpska 12.10.2020 | 17:15
Umjetnici izrazili bunu protiv uništavanja prirode

Ljubitelji likovne umjetnosti u Srpcu, uz sve propisane mjere zaštite, imali su priliku da prisustvuju izložbi 28 slika nastalih u proteklih osam dana. 

Stevan Umljenović, stručni saradnik za kulturu, izjavio je da je kolonija organizovana u specifičnim uslovima zbog pandemije virusa korona, što je negativno uticalo i na veći odziv umjetnika izvan Republike Srpske.

On se zahvalio učesnicima iz Beograda, Banja Luke, Prijedora i Gradiške, kao i sponzorima, koji su svojim učešćem dali doprinos da se održi kontinuitet ove kulturne manifestacije. 

 O značaju kolonije, specifičnostima njenog održavanja i umjetničkim porukama, govorio je istoričar umjetnosti dr. Aleksandar Saša Grandić.

„Postoji u čovjekovom životu jedna borba i to borba sa nevidljivim silama i demonima, a jedna od nevidljivih sila je i korona. Niko je nije vidio, a svi strepe, ljudi umiru od nje. Kada se susretnemo sa nevidljivim, tu počinjemo da mislimo o životu, a tada smo na korak do umjetnosti. Umjetnik je onaj koji je zapitan šta je to život, šta mu je smisao, šta ga opterećuje i šta ga odredjuje, a suština svega je ono bez čega ničega nema – priroda. Na ovim djelima  imamo protest, bunu na uništavanje prirode“, rekao je Grandić.

I zato, dodao je on, kroz 37 godina Bardača se uključila u svečovječansku priču, u trajanje umjetnika i umjetnosti u borbi za prirodu i čovjekovu životnu sredinu.

„Ona zna da pomaže ljude različitih sinergija, usmjerenja, a da opet ostane žarište kulture, ljubavi i ljepote. Bardača će biti naše zavještanje za budućnost“, rekao je istoričar dr. Aleksandar Saša Grandić.

Učesnicima ovogodišnje kolonije „na daljinu“, zahvalio se i novi direktor Centra za kulturu i sport u Srpcu, Radovan Mitraković.

„Saradnja sa umjetnicima za mene je bilo pravo zadovoljstvo, jer smo uspjeli da ispoštujemo sve dogovore i rokove kada je u pitanju ova kolonija. Siguran sam da će se uspješna saradnja nastaviti na obostrano zadovoljstvo“, kazao je Mitraković.

Umjetnici-učesnici: Milan Krajinović, Marin Milutinović, Biljana Gavranović, Aleksa Milić, Aleksandar Obrenović, Boris Eremić, Milovan Čikić, Zdravko Krulj, Aleksandra Kecman, Maja Šolak, Aleksansdra Kuzmanović, Nevena Milašinović , Zoran Suvajac i Davor Ružić.

Otvaranje izložbe novonastalih radova u galeriji Doma kulture uveličao je i nastup Vesne Milutinović, profesora gitare Muzičke škole „Vlado Milošević“ iz Banja Luke i  Anje Milutinović, vilionistkinja iz Banja Luke.

(BN/S.K.)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

NR

12.10.2020 15:45

Lijepo je sto se ova tradicija odrzava redovno i u vanrednim okolnistima

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

12.10.2020 16:57

I lijepo je što ste ostavili komentar. Jer, na ovakve informacije niko i ne gleda, nema komentara, ali na bilo koju vijest o bahatim političarima odmah 50 do 100 komentara. U stvari, to i jest realnost, jer kome je do umjetnosti i ko uopšte shvata umjetnost. Bitan je kojekav krkanluk, to je vijest, od toga se živi.

Name

Ljubav i postovanje

12.10.2020 21:18

Lijepo...

ODGOVORITE
Name

Pa

13.10.2020 05:00

Dzabalebarosi.

ODGOVORITE