Која фирма је највише добила за запошљавање?

У оквиру Програма запошљавања и самозапошљавања циљних категорија у привреди у 2020. години, чија је укупна вриједност 5.275.000 КМ планирано је запошљавање 1.260 лица. На подручју Бијељине на овакав начин биће запослен 131 радник.

Република Српска 11.10.2020 | 21:02
Која фирма је највише добила за запошљавање?

Да би се смањила незапосленост, поново ће се заграбити из републичког буџета. У Бијељини је 16 лица добило по 5.000 КМ за самозапошљавање, док су 54 фирме за сваког новог радника добиле по 4.000 КМ.

Бијељинска предузећа која су добила највише средстава за запошљавање радника у оквиру програма Завода за запошљавање Републике Српске:

Д.О.О. КОМПАНИЈА "МИЛОЈЕВИЋ ГИЉЕ-ГАС" БИЈЕЉИНА - 24 радника - 96.000 КМ

ЕТНО-СЕЛО СТАНИШИЋИ Д.О.О. БИЈЕЉИНА - 7 радника - 28.000 КМ

ИНДУСТРИЈА МЕСА "ЗП КОМЕРЦ", ВРШАНИ - 6 радника - 24.000 КМ

"СТЕЦО ЦЕНТАР" Д.О.О. КОЈЧИНОВАЦ - 5 радника - 20.000 КМ

"БОДАXЦО ИМПЕX" Д.О.О. БИЈЕЉИНА - 5 радника - 20.000 КМ

Д.О.О. "СЛОТ Г" БИЈЕЉИНА - 4 радника- 16.000 КМ

УГОСТИТЕЉСКА РАДЊА"ЊАМБИ - БН" - 3 радника - 12.000 КМ

"ВЕСТЕ ГРОУП", СТЕФАН НИКОЛИЋ, ВЕЛИКА ОБАРСКА - 3 радника - 12.000 КМ

"ЕУРО СТИЛ МК", БИЈЕЉИНА - 3 радника - 12.000 КМ

Још 45 предузећа и самосталних радњи из Бијељине запослиће по два односно једног новог радника.

"Обавеза послодавца је да са радником закључи уговор о раду у складу са законским прописима на пуно радно вријеме и на неодређени временски период", наводе у Заводу за запошљавање Републике Српске.

Велики број бијељинских фирми опредјељују се за запошљавање радника путем овог програма гдје из републичког буџета добијају по сваком раднику уплату минималца и доприноса на годину дана.

Нажалост, у Бијељини је постала пракса, да поједине фирме, које су већином у добрим релацијама са владајућим структурама, након истека рока, обавезно отпуштају раднике. Након тога поново се пријављују за овај програм запошљавања и граде свој бизнис државним парама.

У Заводу за запошљавање тврде да ту ништа није спорно. Надзор над провођењем програма врши се двије године, да би након тога, тврде, послодавац по сопственој процјени одредио да ли ће да задржи радника.

Додају, радник ипак може да буде отпуштен и прије истека тог рока.

"Уколико је раднику престао радни однос прије истека рока од 12 мјесеци, послодавац је дужан да изврши замјену радника из исте циљне групе у року од 30 дана од дана када му је престао радни однос", објашњавају у заводу.

У случају неких малверзација, правилником је, наводе у Заводу за запошљавање, прецизирано да у случају да предузеће не може да задржи радника, мора да врати преузета средства.

БН ТВ

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Андриц

11.10.2020 19:31

То вец годинама раде фирме блиске властима,ја их у БЛ знам три,и то велике фирме које имају преко 50 запослених.Запосле раднике,дрзе их годину дана,дају им отказ,и исте те раднике сутрадан запосле,наравно уз нове подстицаје од дрзаве.А ја кад сам просле године запосљавао радника,назвао и питао за тај подстицај,нападе ме радница с бироа,као откуд ми право да то питам,у најмању руку као да сам им дузан десет хиљада км.Дјубрад сектаска...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

12.10.2020 05:19

Са њима само написмено. Не би говорио детаље али обрацао сам се једној слузби за нека своја права и салтеруса ме врати са одговором да немам право. Додјем следеци пут са писаним захтјевом и опет ми салтеруса казе да немам право. Само овај пут друга салтеруса. Казем јој да није њено да одлуци него да заприми захтјев а комисија мозе да ме одбије и ја знам ста цу даље. За пар дана позитиван одговор. Када сам досао по ресење гледају ме као да сам им несто опсовао.

Name

Не Контам

11.10.2020 20:01

Засто би неки порески обвезник давао паре, подстицај фирми која је њему конкуренција у послу ? Овде се не зна дали је комунизам, социјализам, капитализам, да је накарадно накарадно је. Не дај Бозе да се те паре дају стварно не запосленим, овако заврсе у дзеповима оних који их вец и превисе имају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

12.10.2020 05:29

Има смисла давати овај подстицај. Тај новац се свакако опет врати дрзави. Умјесто да дрзава плаца здравствено за цовјека на бироу, када он ради он плаца здравствено. Исто се односи и на допринос за пио и порез на плату. А и тај радник тросеци плату плаца пдв. Мени дрзава по тим основама узме око 7-8 хиљада марака сваке године, плус пдв који плацам тросеци. Да не радим они би морали плацати здравствено за мене и мање би тросио. Са друге стране мање доступне радне снаге знави брзи проналазак посла за преостале и брзи раст плата. Проблем је злоупотреба ових система подстицаја. Подстицај би требало давати не за директно запосљавање једног радника вец за повецавање број запослених. Онај ко са 10 радних мјеста отвори јос 5 уз подстицаје не би требао да мозе добити нови подстицај за запосљавање док му је број запослених испод 15. Ако хоце нови подстицај мора да има 15 тренутно запослених и да након новог постицаја мора да задрзи отворена нова радна мјеста.

Name

Силверко

11.10.2020 20:23

Морам опет жену за директорицу гурнути иако не зна бекнути. Само да предјем у ДНС Фоча.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прика

11.10.2020 22:11

Ја сам на бироу 2о год.први пуг ме неко питао дали сам заинтересован да радим,просле седмице звали ме са бироа.нисам могао да прихватим јер немам превоз.нестало радне снаге,мораце и газде да поцну да раде,ил да плате неку нормалну плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

12.10.2020 12:37

Тразис ти посао ал бога молис да ненадјес.

Name

Стара прича

12.10.2020 07:31

Скоро па је свима познато да су неки послодавци давали формалне отказе неколицини својих радника ( а да они то нису ни знали) и да их је поново пријављивао као новопримљене и за њих добивао подстицај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

13.10.2020 01:14

Какви посао какви половодавци то је криминал И све су то криминалци Хапси то народе И дозивотна ,да граде аутопутеве И пурге ти криминалци са дрвеним тацкама И да они имају посла дозивота И да Те раднике неискориставају као робове

ОДГОВОРИТЕ