Koja firma je najviše dobila za zapošljavanje?

U okviru Programa zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih kategorija u privredi u 2020. godini, čija je ukupna vrijednost 5.275.000 КM planirano je zapošljavanje 1.260 lica. Na području Bijeljine na ovakav način biće zaposlen 131 radnik.

Republika Srpska 11.10.2020 | 21:02
Koja firma je najviše dobila za zapošljavanje?

Da bi se smanjila nezaposlenost, ponovo će se zagrabiti iz republičkog budžeta. U Bijeljini je 16 lica dobilo po 5.000 KM za samozapošljavanje, dok su 54 firme za svakog novog radnika dobile po 4.000 KM.

Bijeljinska preduzeća koja su dobila najviše sredstava za zapošljavanje radnika u okviru programa Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske:

D.O.O. KOMPANIJA "MILOJEVIĆ GILJE-GAS" BIJELJINA - 24 radnika - 96.000 KM

ETNO-SELO STANIŠIĆI D.O.O. BIJELJINA - 7 radnika - 28.000 KM

INDUSTRIJA MESA "ZP KOMERC", VRŠANI - 6 radnika - 24.000 KM

"STECO CENTAR" D.O.O. KOJČINOVAC - 5 radnika - 20.000 KM

"BODAXCO IMPEX" D.O.O. BIJELJINA - 5 radnika - 20.000 KM

D.O.O. "SLOT G" BIJELJINA - 4 radnika- 16.000 KM

UGOSTITELJSKA RADNJA"NJAMBI - BN" - 3 radnika - 12.000 KM

"VESTE GROUP", STEFAN NIKOLIĆ, VELIKA OBARSKA - 3 radnika - 12.000 KM

"EURO STIL MK", BIJELJINA - 3 radnika - 12.000 KM

Još 45 preduzeća i samostalnih radnji iz Bijeljine zaposliće po dva odnosno jednog novog radnika.

"Obaveza poslodavca je da sa radnikom zaključi ugovor o radu u skladu sa zakonskim propisima na puno radno vrijeme i na neodređeni vremenski period", navode u Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske.

Veliki broj bijeljinskih firmi opredjeljuju se za zapošljavanje radnika putem ovog programa gdje iz republičkog budžeta dobijaju po svakom radniku uplatu minimalca i doprinosa na godinu dana.

Nažalost, u Bijeljini je postala praksa, da pojedine firme, koje su većinom u dobrim relacijama sa vladajućim strukturama, nakon isteka roka, obavezno otpuštaju radnike. Nakon toga ponovo se prijavljuju za ovaj program zapošljavanja i grade svoj biznis državnim parama.

U Zavodu za zapošljavanje tvrde da tu ništa nije sporno. Nadzor nad provođenjem programa vrši se dvije godine, da bi nakon toga, tvrde, poslodavac po sopstvenoj procjeni odredio da li će da zadrži radnika.

Dodaju, radnik ipak može da bude otpušten i prije isteka tog roka.

"Ukoliko je radniku prestao radni odnos prije isteka roka od 12 mjeseci, poslodavac je dužan da izvrši zamjenu radnika iz iste ciljne grupe u roku od 30 dana od dana kada mu je prestao radni odnos", objašnjavaju u zavodu.

U slučaju nekih malverzacija, pravilnikom je, navode u Zavodu za zapošljavanje, precizirano da u slučaju da preduzeće ne može da zadrži radnika, mora da vrati preuzeta sredstva.

BN TV

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Andric

11.10.2020 19:31

To vec godinama rade firme bliske vlastima,ja ih u BL znam tri,i to velike firme koje imaju preko 50 zaposlenih.Zaposle radnike,drze ih godinu dana,daju im otkaz,i iste te radnike sutradan zaposle,naravno uz nove podsticaje od drzave.A ja kad sam prosle godine zaposljavao radnika,nazvao i pitao za taj podsticaj,napade me radnica s biroa,kao otkud mi pravo da to pitam,u najmanju ruku kao da sam im duzan deset hiljada km.Djubrad sektaska...

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

12.10.2020 05:19

Sa njima samo napismeno. Ne bi govorio detalje ali obracao sam se jednoj sluzbi za neka svoja prava i salterusa me vrati sa odgovorom da nemam pravo. Dodjem sledeci put sa pisanim zahtjevom i opet mi salterusa kaze da nemam pravo. Samo ovaj put druga salterusa. Kazem joj da nije njeno da odluci nego da zaprimi zahtjev a komisija moze da me odbije i ja znam sta cu dalje. Za par dana pozitivan odgovor. Kada sam dosao po resenje gledaju me kao da sam im nesto opsovao.

Name

Ne Kontam

11.10.2020 20:01

Zasto bi neki poreski obveznik davao pare, podsticaj firmi koja je njemu konkurencija u poslu ? Ovde se ne zna dali je komunizam, socijalizam, kapitalizam, da je nakaradno nakaradno je. Ne daj Boze da se te pare daju stvarno ne zaposlenim, ovako zavrse u dzepovima onih koji ih vec i previse imaju.

ODGOVORITE
Name

Banja Luka

12.10.2020 05:29

Ima smisla davati ovaj podsticaj. Taj novac se svakako opet vrati drzavi. Umjesto da drzava placa zdravstveno za covjeka na birou, kada on radi on placa zdravstveno. Isto se odnosi i na doprinos za pio i porez na platu. A i taj radnik troseci platu placa pdv. Meni drzava po tim osnovama uzme oko 7-8 hiljada maraka svake godine, plus pdv koji placam troseci. Da ne radim oni bi morali placati zdravstveno za mene i manje bi trosio. Sa druge strane manje dostupne radne snage znavi brzi pronalazak posla za preostale i brzi rast plata. Problem je zloupotreba ovih sistema podsticaja. Podsticaj bi trebalo davati ne za direktno zaposljavanje jednog radnika vec za povecavanje broj zaposlenih. Onaj ko sa 10 radnih mjesta otvori jos 5 uz podsticaje ne bi trebao da moze dobiti novi podsticaj za zaposljavanje dok mu je broj zaposlenih ispod 15. Ako hoce novi podsticaj mora da ima 15 trenutno zaposlenih i da nakon novog posticaja mora da zadrzi otvorena nova radna mjesta.

Name

Silverko

11.10.2020 20:23

Moram opet ženu za direktoricu gurnuti iako ne zna beknuti. Samo da predjem u DNS Foča.

ODGOVORITE
Name

Prika

11.10.2020 22:11

Ja sam na birou 2o god.prvi pug me neko pitao dali sam zainteresovan da radim,prosle sedmice zvali me sa biroa.nisam mogao da prihvatim jer nemam prevoz.nestalo radne snage,morace i gazde da pocnu da rade,il da plate neku normalnu platu.

ODGOVORITE
Name

Tacno

12.10.2020 12:37

Trazis ti posao al boga molis da nenadjes.

Name

Stara priča

12.10.2020 07:31

Skoro pa je svima poznato da su neki poslodavci davali formalne otkaze nekolicini svojih radnika ( a da oni to nisu ni znali) i da ih je ponovo prijavljivao kao novoprimljene i za njih dobivao podsticaj.

ODGOVORITE
Name

Galeb

13.10.2020 01:14

Kakvi posao kakvi polovodavci to je kriminal I sve su to kriminalci Hapsi to narode I dozivotna ,da grade autoputeve I purge ti kriminalci sa drvenim tackama I da oni imaju posla dozivota I da Te radnike neiskoristavaju kao robove

ODGOVORITE