Влада крши закон продужавањем мандата в.д. директорима

У Републици Српској је именовање директора јавних предузећа и инстутиција у статус вршиоца дужности у посљедњим годинама постало редовна пракса.

Република Српска 11.10.2020 | 20:00
Влада крши закон продужавањем мандата в.д. директорима

На челу Пошта, Електропривреде, Жељезница, Фонда здравства... су вршиоци дужности, а поједини у в.д. статусу проведу и по неколико година, чиме Влада отворено игнорише политички смисао постојања овог института.

В.д. директор - некада изузетак као привремено рјешење до избора директора у пуном мандату, а данас вршиоци дужности управљају скоро свим републичким управама, агенцијама, заводима, установама и јавним предузећима. Закон о државним службеницима међутим јасно каже када се то може радити и у ком временском оквиру.

Члан 42, Закон о државним службеницима Републике Српске:

(1) Акт о постављењу вршиоца дужности доноси се у случају оснивања новог републичког органа управе, смрти или разрјешења државног службеника.

(2) Влада именује вршиоца дужности на период до 90 дана, без спровођења поступка јавне конкуренције, с тим да се за исто радно мјесто акт о постављењу може донијети још највише два пута узастопно.

Без обзира на оно што пише у закону, многи су на тим позицијама дуже од законски дефинисаног рока од највише 9 мјесеци, чак и по неколико година у в.д. статусу. Ово поставља питање: да ли је онда оно што они потписују уопште законито? На ово је током посљедње сједнице Народне скупштине Републике Српске, упозорила Јелена Тривић, посланик Партије демократског прогреса.

"Да ли је све што уради в.д. директор који је незаконито на том мјесту заправо незаконито? Све што уради в.д. директор који је већ два пута по 90 дана био в.д. директор, је незаконито. Дакле, у овој држави је 90 одсто правних аката незаконито", рекла је Тривићева.

Из Генералног секретаријата Владе Републике Српске не одговарају на наша питања о законском упоришту на које се позивају код бесконачног предужавања мандата в.д. директора изван законског рока. Ово јасно показује, сматрају у цивилном сектору, да се свјесно игноришу законске одредбе, како би се изашло у сусрет политичким именовањима.

"То морају бити привремена именовања и не смију се поновити. У пракси се дешава супротно", каже за БН ТВ Угљеша Вуковић из "Транспаренси интернешнела БиХ".

И Правобранилаштву Републике Српске смо поставили питање: о евентуалним корацима уколико дође до тога да неко оспори акт Републике Српске, јер га је потписао директор који је незаконито био у в.д. мандату, међутим одговора нема. Да постоји независно правосуђе, сматрају политиколози, оно би само испитало в.д. директоре изван законског рока и њихове одлуке.

Оваквом праксом , сматрају наши саговорници, се потпуно погрешно, али без икаве казне за оне који то раде, примјењује институт вршиоца дужности, који је и успостављен да би се само у ситуацијама када није могуће одмах расписати конкурс, привремено именовао директор у в.д. статусу, а чим се створе могућности, да се изабере директор у пуном мандату по законски утврђеној процедури.

БН ТВ

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Зоки

11.10.2020 18:35

Влада крси Закон стално јер он за њу не вази јер нема правне дрзаве и сви ови на власти су васарски циркусанти,да су у оној дрзави неби били ни портири.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

11.10.2020 18:52

Млада дама сама себи прави проблем Док је Миле на власти нико не смије ни тузити те фирме и институције јер се све рјесава преко кољена А када она додје на власт покусаце да врати демократију у ову насу дрзаву и да судови раде постено како треба Е онда тек крецу ове тузбе и настаје хаос А да нисте то рекли мозда ником то не би ни пало на памет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Срамота!

11.10.2020 19:45

Имамо дирекоторе који су у в.д. мандату,приликом именовања нису имали диплому,а депоновали потпис у Суд у својству ВСС,како се са таквима носити...Донијели у медјувремену папир,знаци ни приправницког,све прескоцили...Ко је ту паметан,а ко луд...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖРС ДОБОЈ

11.10.2020 19:45

Глигорић вд ради, посланик,а у програму ресзрукструисању ЖРС, радници кои су испунили услове за пензију морају ићи. Господин директор не иде у пензију, јер је власт и сила. Имали у овој држави права и за нас обични народ и радничку класу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Жрс До

12.10.2020 05:40

Сад ће ЖРС преузети Ново Панић и Симо Цвјетковић , па ће бити боље.

Name

Прецизна Дијагноза

12.10.2020 06:56

Не смета ти што су и два Извршна директора (из редова СНСД) такође супротно закону именована као вршиоци дужности дужи временски период?!

Name

Доктор

11.10.2020 23:16

Др Совиљ је више година ВД директор болнице па узто и посланик у скупштини. Који апсурд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

докторица

10.11.2020 17:21

Да ли знате када је први пут и задњи пут именован за в.д.?