Vlada krši zakon produžavanjem mandata v.d. direktorima

U Republici Srpskoj je imenovanje direktora javnih preduzeća i instuticija u status vršioca dužnosti u posljednjim godinama postalo redovna praksa.

Republika Srpska 11.10.2020 | 20:00
Vlada krši zakon produžavanjem mandata v.d. direktorima

Na čelu Pošta, Elektroprivrede, Željeznica, Fonda zdravstva... su vršioci dužnosti, a pojedini u v.d. statusu provedu i po nekoliko godina, čime Vlada otvoreno ignoriše politički smisao postojanja ovog instituta.

V.d. direktor - nekada izuzetak kao privremeno rješenje do izbora direktora u punom mandatu, a danas vršioci dužnosti upravljaju skoro svim republičkim upravama, agencijama, zavodima, ustanovama i javnim preduzećima. Zakon o državnim službenicima međutim jasno kaže kada se to može raditi i u kom vremenskom okviru.

Član 42, Zakon o državnim službenicima Republike Srpske:

(1) Akt o postavljenju vršioca dužnosti donosi se u slučaju osnivanja novog republičkog organa uprave, smrti ili razrješenja državnog službenika.

(2) Vlada imenuje vršioca dužnosti na period do 90 dana, bez sprovođenja postupka javne konkurencije, s tim da se za isto radno mjesto akt o postavljenju može donijeti još najviše dva puta uzastopno.

Bez obzira na ono što piše u zakonu, mnogi su na tim pozicijama duže od zakonski definisanog roka od najviše 9 mjeseci, čak i po nekoliko godina u v.d. statusu. Ovo postavlja pitanje: da li je onda ono što oni potpisuju uopšte zakonito? Na ovo je tokom posljednje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, upozorila Jelena Trivić, poslanik Partije demokratskog progresa.

"Da li je sve što uradi v.d. direktor koji je nezakonito na tom mjestu zapravo nezakonito? Sve što uradi v.d. direktor koji je već dva puta po 90 dana bio v.d. direktor, je nezakonito. Dakle, u ovoj državi je 90 odsto pravnih akata nezakonito", rekla je Trivićeva.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade Republike Srpske ne odgovaraju na naša pitanja o zakonskom uporištu na koje se pozivaju kod beskonačnog predužavanja mandata v.d. direktora izvan zakonskog roka. Ovo jasno pokazuje, smatraju u civilnom sektoru, da se svjesno ignorišu zakonske odredbe, kako bi se izašlo u susret političkim imenovanjima.

"To moraju biti privremena imenovanja i ne smiju se ponoviti. U praksi se dešava suprotno", kaže za BN TV Uglješa Vuković iz "Transparensi internešnela BiH".

I Pravobranilaštvu Republike Srpske smo postavili pitanje: o eventualnim koracima ukoliko dođe do toga da neko ospori akt Republike Srpske, jer ga je potpisao direktor koji je nezakonito bio u v.d. mandatu, međutim odgovora nema. Da postoji nezavisno pravosuđe, smatraju politikolozi, ono bi samo ispitalo v.d. direktore izvan zakonskog roka i njihove odluke.

Ovakvom praksom , smatraju naši sagovornici, se potpuno pogrešno, ali bez ikave kazne za one koji to rade, primjenjuje institut vršioca dužnosti, koji je i uspostavljen da bi se samo u situacijama kada nije moguće odmah raspisati konkurs, privremeno imenovao direktor u v.d. statusu, a čim se stvore mogućnosti, da se izabere direktor u punom mandatu po zakonski utvrđenoj proceduri.

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Zoki

11.10.2020 18:35

Vlada krsi Zakon stalno jer on za nju ne vazi jer nema pravne drzave i svi ovi na vlasti su vasarski cirkusanti,da su u onoj drzavi nebi bili ni portiri.

ODGOVORITE
Name

MENAGER

11.10.2020 18:52

Mlada dama sama sebi pravi problem Dok je Mile na vlasti niko ne smije ni tuziti te firme i institucije jer se sve rjesava preko koljena A kada ona dodje na vlast pokusace da vrati demokratiju u ovu nasu drzavu i da sudovi rade posteno kako treba E onda tek krecu ove tuzbe i nastaje haos A da niste to rekli mozda nikom to ne bi ni palo na pamet

ODGOVORITE
Name

Sramota!

11.10.2020 19:45

Imamo direkotore koji su u v.d. mandatu,prilikom imenovanja nisu imali diplomu,a deponovali potpis u Sud u svojstvu VSS,kako se sa takvima nositi...Donijeli u medjuvremenu papir,znaci ni pripravnickog,sve preskocili...Ko je tu pametan,a ko lud...

ODGOVORITE
Name

ŽRS DOBOJ

11.10.2020 19:45

Gligorić vd radi, poslanik,a u programu reszrukstruisanju ŽRS, radnici koi su ispunili uslove za penziju moraju ići. Gospodin direktor ne ide u penziju, jer je vlast i sila. Imali u ovoj državi prava i za nas obični narod i radničku klasu.

ODGOVORITE
Name

Ре Жрс До

12.10.2020 05:40

Сад ће ЖРС преузети Ново Панић и Симо Цвјетковић , па ће бити боље.

Name

Precizna Dijagnoza

12.10.2020 06:56

Ne smeta ti što su i dva Izvršna direktora (iz redova SNSD) takođe suprotno zakonu imenovana kao vršioci dužnosti duži vremenski period?!

Name

Doktor

11.10.2020 23:16

Dr Sovilj je više godina VD direktor bolnice pa uzto i poslanik u skupštini. Koji apsurd.

ODGOVORITE
Name

doktorica

10.11.2020 17:21

Da li znate kada je prvi put i zadnji put imenovan za v.d.?