Проблем БиХ није Дејтон него националисти

Дејтонски споразум нуди могућност за договор и напредак, али се она не користи. Проблем БиХ није Дејтон већ националисти и њихова клијентела, пише у ауторском тексту за ДW аустријска новинарка Аделхајд Велфл.

Босна и Херцеговина 11.10.2020 | 10:28
Проблем БиХ није Дејтон него националисти

Замислите да велика већина грађана Босне и Херцеговине изађе на изборе и не гласа за националистички оријентисане партије, већ за оне којима није важна припадност етничкој групи. Тада се не би  водиле дискусије о томе да ли је Дејтонски споразум разлог за мизерно стање у земљи. Људи би бринули о битним стварима и не би водили бесмислене дебате о питањима идентитета.

БиХ није парализована због споразума из 1995, већ зато што њоме владају националисти, који су преотели све државне структуре. Међу њима постоје политичке снаге које желе да униште државу и зато не желе да дође до позитивног развоја. БиХ пати од унутрашње агресије расистичких националиста.

За расистичку идеологију није крив Дејтон

Шеф СНСД, радикални националиста Милорад Додик,  пред избијање пандемије је најавио повлачење представника партије из државних институција. Рекао је да је Република Српска, за коју он званично није надлежан јер обавља функцију члана Председништва БиХ, на путу да напусти БиХ.

У протеклих десет година, Додик је прешао неколико црвених линија Дејтонског споразума истовремено тврдећи да брани тај споразум.

Ако се присетимо низа његових претњи, намеће се помисао да Додика не треба узимати озбиљно. Међутим, његова политика одређује скоро цео политички дискурс у БиХ. Најаве отцепљења су стална реторички паљба. Оне су тако отровне, јер су ношене идеологијом која је у последњих сто година великом делу Балкана доносила рат, насиље и патњу. Стога постоји разлог за страх, за ужасан страх.

Сада се на терену расистичка идеологија раздвајања људи дуж етничких граница не спроводи више протеривањем, али тај дух доминира. За постојање такве идеологије, међутим, није крив Дејтон.

Стихови песме Џона Ленона „Имагине тхере`с но цоунтриес“ могли би нас подстаћи на варијацију „Имагине тхере`с но натионалисм“ – да замислимо како би БиХ изгледала без екстремног расистичког национализма.

„Дејтонски устав на многим местима подстиче артикулисање интереса сопственог конститутивног народа или ентитета и ставља то у први план“, појашњава Торстен Громес из Хесенске фондације за мир и истраживање конфликта. „Истовремено, он не захтева од изабраних представника да конфронтативно заступају етно-националистичке позиције. Стога је на политичким актерима да одлуче какав ће дух унети у Дејтонски устав.“

И политиколог Адис Мерџановић сматра да Дејтонски споразум, који у себи садржи низ могућности за коришћење вета, није стран демократијама које функционишу по принципу консензуса. Он сматра да би се Дејтонски устав могао тумачити конструктивно када се не би стално злоупотребљавао за ширење национализма.  Али с обзиром на превласт националиста, Дејтонски систем нема шанси да покаже своје позитивне стране.

Бирачи не кажњавају деструктивне политичаре

Дејтонски споразум изискује компромисе, у супротном се систем блокира. Политичка теорија полази од претпоставке да бирачи кажњавају оне партије које блокирају напредак, јер то води земљу у стагнацију. Али то бирачима очито не смета.

Разлоге за овакво стање Мерџановић види у комбинацији Дејтонског споразума и улоге високог представника. „У првих десет година након рата у БиХ практично није било стагнације и постојећи механизми су деловали. Високи представник је интервенисао и решавао проблеме, унутрашњи порив за политичарима спремним на компромис у народу није постојао“, објашњава политиколог Адис Мерџановић.

То је, како каже, за последицу имало успон политичке елите, која је путем етничког реципроцитета у државној администрацији изградила клијентелистички систем како би све важне функције попунила својим људима.

Он даље појашњава како се, након што је високи представник 2006. године престао да активно користи „Бонске овлашћења“, систем тако заглавио, да његови механизми – кажњавање оних који одбацују компромис – нису више могли да функционишу.

„Интерес политичких елита за промену политичког курса је премали, а актери који желе да воде нову политику су или преслаби, имају премало подршке у становништву или једноставно одбијају да уђу у систем који сматрају корумпираним.“

БиХ је у тако лошем стању, истиче овај политиколог, не зато што је њен Дејтонски устав толико лош, већ зато што политичари и грађани истрајавају на удобности и клијентелизму и настављају са расподелом плена. Они првенствено следе мале, приватне, ситносопственичке интересе уместо добробити друштва у целини није важна. Партијске или породичне везе сматрају се судбинским.

Грађани нису изузети од одговорности, јер они стално гласају за исте странке, а тиме и за њихове политичке програме којим учвршћују статус qуо. О променама се не разговара, са изузетком неколико грађанско-прогресивних снага попут Наше Странке.

Имагине тхере'с но цлиентелисм

Замислите да у БиХ нема више клијентелизма и да грађани не добијају посао и друге погодности преко политичких партија у замену за лојалност на биралиштима. Како би било када би политички програми, а не само непотизам, играли важну улогу на следећим изборима?

Замислите шта би се десило када би се грађани и политичари озбиљно бавили питањима како подстаћи предузетништво, учинити администрацију ефикаснијом, смањити загађење ваздуха и афирмисати туризам и планинарење у БиХ. Тешко да би ико тада могао да окриви Дејтонски устав за садашњу беду.

Занимљиво, у БиХ готово да не постоје људи који грађане јавно суочавају са овом неугодном истином. Готово да нема оних који су у стању да им кажу да њихово гласање на изборима доприноси застоју и агонији и да је могућ и другачији живот.

Ни ЕУ, с друге стране, не каже јасно ко је одговоран за застој, нити како би БиХ могла да изгледа када би неко покренуо промене. Недостају и конкретни реформски предлози политичара, рецимо оних из опозиције, али и њихове визије које би пренели на народ.

Грађани БиХ имају право да знају како би могао да изгледа праведнији свет и на који начин би они могли да учествују у његовом стварању. Такве идеје тренутно недостају. А одговорност за, не само замишљање већ и стварање таквог друштва, лежи на самим Босанцима и Херцеговцима.

(ДW)

Коментари / 69

Оставите коментар
Name

Жглавак

11.10.2020 08:39

Националиста, по својој дефиницији, није никоме проблем. Нациста и шовиниста, да.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

11.10.2020 10:09

Ја сам потпуно невин

Name

@зглавак

11.10.2020 10:42

Де мало размисли ста си рекао, па се врати. Нациста нема од 2. свјетског рата. Мијесас појмове, а не знас ни ста је националиста.

Name

Грунф

11.10.2020 12:19

Толико небитни људи са толико незнања пису о овим просторима да је то невјероватно. Па овдје је хиљаду година битно ко си и које си вјере и никада није било грађана никада цак ни за вријеме комуниста. А то сто једино Милорада сврставају у националисте је велика цаст и понос јер бити националиста је несто свето и цасно, волити и слузити свом и својем а не мрзити другог и другацијег , не тразити ниста сто другом припада је ВРЛИНА! Овдје је био рат недавно и требаце доста времена да уопсте моземо да зивимо једни поред других а о заједницком зивоту тако како предлазу горе наведени "интелектуалци и политицки аналитицари" нема ниста. И ја сам Српски националиста као сто је 99% мог барода јер да није тако ми овдје не би ни постојали. Зивјела Српска зивјели Срби ма гдје да зиве!

Name

Ама људи

11.10.2020 12:45

Како напријед како Стевандиц, Мициц, Додик, Спириц, Радмановиц, Несиц, Селак и јос тога пун воз како с њима ста смо Богу скривили ми Срби да се накот звјерињи размили српском ста ??? Нема куд или отјерати гамад или Њемацка.

Name

Добој

11.10.2020 22:42

Гласали би ми за градјанску опцију, али ви са Запада сте нам потурили само ове националисте и то глупе и неписмене који вас слусају, а интелигенцију, градјански орјентисану превели сте код себе да васе дрзаве граде.

Name

ре зглавак

14.10.2020 17:19

Свака ти цаст - потпуно си у праву. Највеци су проблем прикривени нацисти, који су уједно и совинисти и такви се представљају као "антифасисти".

Name

Ја

11.10.2020 08:47

Потпуно погресна анализа. Националист су на власти управо захваљујуци томе сто им ту могуцност пруза Дејтонски споразум. Дејтон не омогуцава градјанску дрзаву, него етнократију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

11.10.2020 09:14

Нетацно. Националисти су људи који воле и раде за добробит сопствене нације. То су прогресивни и добронамјерни људи, који не мрзе никога. Људи који мрзе су совинисти. Додик је цовјек који пљацка и унистава сопствену нацију тако да он никако не мозе бити националиста. Додик мозе бити само криминалац-политицар који у циљу побједе на изборима и настављања пљацке лазно користи националистицке и патриотске изјаве. Расизам у контексту ове прице је јос веца глупост. Срби, Босњаци и Хрвати су припадници исте расе. Ако је додик расиста јер наводно мрзи расу којој припадају Босњаци онда мрзи и расу којој припадају Срби а и он сам. Исто се односи и на бакира. Поистовјецивање национализма и совинизма има за циљ да се борба за сопствену нацију представи као несто лосе. Српски, хрватски и босњацки националисти се одлицно разумију и ни једни од њих никада не би одвели свој народ у рат. Људи који су нас одвели у рат нису били националисти. Прави националисти не униставају сопствену нацију. То су криминалци који су се лазно представљали као националисти. Цак нису ни патриоте. Патриоте су људи који раде за добробит дрзаве а ови политицари у бих пљацкају и на тај нацин униставају дрзаву.

Name

Ветеран

11.10.2020 09:26

Ала га министар упетља.

Name

Ре Министар

11.10.2020 10:08

Тако је својевремено и Адолф у Њемацкој тврдио, бранеци национализам...

Name

Ре

11.10.2020 11:04

Да, а они као виде код нас све, а код њих нема ништа. Ни деснице, ни ултрадеснице, нити земље поријекла за исте...али ето, ми смо најгори...фуј.

Name

Србислава

11.10.2020 11:07

По дејтону није нит ће бихнебих грађанска!!! А ви што слините за грађанском мало се саберите јер Бих водите у распад. А за много тога су криви сви високи представници!!!! Шта се све догађало око пописа??? Опет бих нема попис становника??? Да ли ови новинарчићи и аналитичари бајни споменуше то...... а колико је крива Еу и њени сателити.. ,дођу на излет у са и покупе лову. Изјаве лудости,сви су кумовали овом стању... Али можда некад буде све као у Швиции

Name

профy54

11.10.2020 13:46

слусај ти министре ако националисти не мрзе никога,засто су онда мене протјерали 92 ?

Name

Кики

11.10.2020 17:11

Нацисти су постали од националиста а не од ватрогасаца.

Name

Нострадамус

11.10.2020 18:57

@Ја. На власти су криминалци,а не националисти,а од нација праве екстремизам за свој криминал.Прави националисти су припадници једне од вјерских заједница који зиве на истом простору и постују једни друге.Систем има обавезу да застити сваког градјанина,а вјерске заједнице би требале да дају свој допринос у стварању толерантног друства.Мислим да цак вјерске заједнице требају да се реформису односно модернизују.Само ко то да схвати јер сваку промјена иако позитивна се сматра напад на вјеру.

Name

Урке

11.10.2020 08:48

Па људи добијају изборе подизуци националне тензије. 25 год након рата,појединци и сад прицају о рату и угрозености РС. А јадан народ пада на то а оно и даље сједе у фотељана,згрцу милионе и возе се хеликоптерима и авионима,док све висе младих напуста РС. Јадан хе овај напацени народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Урке

11.10.2020 10:32

Па и народ је исти као Рудоња цим падају на те његове смицалице а њему добро право и даље пљацка и поткрада тај исти народ.

Name

Несо

11.10.2020 08:51

Јако добра анализа Аустријанке( Ух а Не писе ни Које је она вјере цц, Како да знамо за цији рацун писе :-) ) Ми смо гори од оваца у тору!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Запад

11.10.2020 09:04

Све атеисти. Не фермају они религију. Иато ко и ми само се ми правимо као вјерници. А не зивимо ни 5% ријец Бозију.

Name

Ја

11.10.2020 08:54

Нису проблем националисти већ криминалци тј владајуће странке код сва три народа блентава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

11.10.2020 08:54

Дјелимично тачно... наши националисти су прије свега ЛОПОВИ.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

11.10.2020 08:55

За ову "паметну" новинарку:па ви,запад,не дате да се одвојимо и да кренемо свако својим путем,јер тад би дефинитивно остварили напредак,и РС и БиХ,али ви то не дате,вама то није у интересу.Вама одговара овакво стање,да нон стоп дрзите тензије,ви сте криви за све ово.Зато,ви и мозете писати само за тај ДW,јер само вам они и вјерују,ми овдје смо свјесни како стоје ствари...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Азем

11.10.2020 09:04

Запад нам не да да се (не)мирно одвојимо, да се опет мало покољемо, да опет мало све разрушимо и онда најзад кренемо у свијетлу будућност. Благо оном ко рано полуди па цијели живот проведе без бриге.

Name

Ре

11.10.2020 09:11

Одвоји се ти од мозга.

Name

Ако

11.10.2020 09:17

Никаквог напретка не би било у слуцају одвајања. Да је политицарима до напретка, а не пљацке, радили би на томе и сада. Вук длаку мјења, али цуд никада.

Name

р,Хм

11.10.2020 10:02

зато народе одустаните од фасиста,националиста и лопова који нас пљацкају и расељавају по европи да би зарадили комад хлеба да презивимо а дозволити фасистима који све опљацкасе да нас лазно стите.Иду избори и крајне је време оловком реци недамо висе власт криминалцима.

Name

Геј РС

11.10.2020 12:14

Аземе једини који говоре о неким новим покољима и призивају ратове сте ви. Ни један Србин не спомиње рат на домацим порталима. Ви нам пријетите ратом и етницким цисцењем константно. Са таквима сузивот није могуц. Одвајање је једино рјесење, након 90их све је подијељено и зна се тацно ста је ције.

Name

Азем

11.10.2020 13:42

ГејРС, не пријети ти Азем, де дао Бог. Не пада ми на памет да у 57ој години запуцам из Француске у БиХ да бих ратовао. Него, не треба бити превише паметан да би се сабрало два и два и видјело на који начин би се то одвајање развијало. Нисмо ми Чеси и Словаци да се договорно раздвајамо већ смо народи са десетинама хиљада жртава из сукоба од прије три деценије, народи са стотинама хиљада огорчених људи који су због пријашњег раздвајања губили завичај, здравље, породице, куће и имања, ... Дакле, треба бити или лудо наиван или безобразно злонамјеран да би се тврдило да је некакво одвајање увод у било шта друго од новог крвавог рата.

Name

Андриц

11.10.2020 19:48

Аземе,јаране,немој ти пуцати ни из Француске ни из БиХ,ако ти је до пуцања,имас ту у комсилуку,видис да је нон стоп нека пуцњава.И објасни нам,засто ми не би били Цеска и Словацка,ко то не би дозволио,муслимани или срби?Имас право једном да погадјас...

Name

Ее

11.10.2020 09:04

Проблем су тороводјеее отрова претворили у приватно власниство а све покрали и сто се дало порасти народ растјерали и разјаснили опљацкали и сад са својим паразитима у институцијама бахати се до бесвести са лицним капиталом од Русије Србије Кипра итд итд!!криминална политицкотајкунска хоботница позиционоопозициона цаст изузецима али мало их је и то хоботницу та мањина ништа не смета они су дебело пустили коријење уз помоћ међу заједнице која је њима помагала и њиховим тајкунска а народ од рата је препуштен сам себи растјеран опљачкана разједињена мали. Партијама које контролишу велике као и заробљеник институцијама од хоботнице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

11.10.2020 09:05

НАРОДЕ ИЗАЂИ НА ИЗБОРЕ И ИЗАБЕРИ, НИЈЕ ТЕШКО САЧЕКАТИ АКО ЈЕ МАЛА ГУЖВА, ЈА НИКАД ДУЖЕ ОД ПОЛА САТА НИСАМ ЧЕКАО А КАФУ НИКАД НИСАМ ПИО КРАЋЕ ОД ПОЛА САТА. АКО НЕ ЗНАШ ЗА КОГА ЋЕШ ГЛАСАТИ ПРЕКРИЖИ РЕДОМ ИЛИ НА БИЛО КОЈИ НАЧИН УЧИНИ ЛУСТИЋ НЕВАЖЕЋИМ, ТАКО ЋЕШ СПРИЈЕЧИТИ ЗЛОУПОТРЕБУ ТВОГА ГЛАСА. СРЕЋНО!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

алијина исламска декларација

11.10.2020 09:05

не постоји у свијету држава гдје су муслимани већина а хришћани у њој равноправни и не постоји хришћанска држава у којој су муслиманима ускраћена права

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.10.2020 11:10

Којим се ти човјече глупостима бавиш.Кад си се већ почео глупирати,конкретизуј ствар примјерима.Ја ћу ти само казати да постоји неписано правило по којем увијек већина ускраћује права мањини,без обзира на државу и нацију.По теби,сви Несрби имају у РС већа права,него Срби у Федерацији БиХ,све је то мој другар у пет дека.

Name

Геј РС

11.10.2020 13:25

То си потпуно у праву. Хрисцани у муслиманским земљама имају или никаква права или скоро никаква права, зависно од њиховог процента. Саудијска Арабија цак и забрањује да дрзављанство имају немуслимани. У Ирану све зене морају да носе оне мараме преко главе. У Египту с времена на вријеме јављају се терористицки напади на коптске цркве, а цијело вријеме излозени су дискриминацији. У појединим насељима неких вецих европских градова, гдје су формирана муслиманска гета, муслимански досељеници нападају домицилно становниство јер се не понаса у складу са серијатом, као нпр. кад је Рамазан а неко једе на улици у муслиманској цетврти. У Либану како се повецава проценат муслимана (а сада су на 50%) јаца исламизам и напади на цркве и хрисцансе. Смртне казне за прелазак са ислама на другу вјеру или атеизам су нормална појава у многим муслиманским земљама. Статус насег народа на Косову и стални прогони и застрасивање, паљење цркава и манастира итд. Однос турске према Грцима, Јерменима Византијским црквама... Списак је стварно дугацак.

Name

Ре ГЕЈ РС

11.10.2020 14:46

Све државе које си навео нису демократске и наравно да има проблема,видиш шта Лукашенко ради сопственом народу само што исказује незадовољство на улици.Није то баш све тако како си навео.У Турској рецимо има више цркава него џамијау свим кршћанским државама заједноу Европи.Унеким државама марама код жена хришћанки је традиција.Па у Србији,Русији,Румунији,итд пуно жена на селу традиционално носе мараме,ко то њих присиљава?Ово што си за цркве и манастире на Косову навео је тачно али ко поруши 600 џамија у Босни,ако желиш бити коректан,онда буди до краја.

Name

ре

11.10.2020 19:10

Те зене у Србији имају избор да носе или не носе мараму, нико их не присиљава, добро си рекао. Зене у Саудијској Арбаији, Ирану, Индонезији биле оне хрисцанке атеистикиње или несто треце су приморане да носе мараму. Не могу реци: "е ја од данас висе не носим.". То са Лукасенком је потпуно другација ствар, то је мозда дискриминација по припадности одредјеној странци. Ово у Саудијској Арабији и многим другим земљама је подјела по томе да ли је неко муслиман или не. Ако није онда му припада мање права, а и дрзава је мање заинтересована да га застити. За Турску је довољно споменути Аја Софију. Кад је ријец о дзамијама овде, многима су оне у сјецању остале као најоцитији симбол угњетавацког Отманског царства и Турског окупатора.Због тога су мотивисани тиме кренули у русење. Ја лицно мислим да је то била греска, али не моја греска или Републике Српске вец појединаца. Кад смо вец на домацем терену, русене су и цркве, католицке и православне на босњацким територијама, нароцито сеоске, које су биле далеко од оцију свјетске јавности. Та прица у БиХ 90их није бас црно бијела.

Name

.

11.10.2020 09:05

какве глупости

ОДГОВОРИТЕ
Name

Феникс

11.10.2020 09:30

Опет нам трпају братство и јединство, па имали смо Југославију и ста би....па нека еминентна господја изврси анализу засто се распала бивса дрзава.... Наравно да национализма има али опет анализа иде у познатом правцу Република Српска, Додик и др....а друга страна је ок јел...све ратни кадар на све и једној функцији....промоција унитаризма..па због тога је и поцео рат ради зеље надгласавања једних над другима-цитај референдум без срба.....па сада проблем са хрватима у Федерацији....стварно незнам ко је ту националиста, расиста и сл.... Наравно да на свакој страни има свега, али немојте да нам они који су ово и направили паметују и соле памет.....иста матрица, лобирање и сл...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Бибић

11.10.2020 09:31

Управо тако у Босни а и осталим републикама бивше Југе увек су били проблем националисти и њих треба искоренити није друг ТИТО у сваком свом говиру говорио чувајте Братство и јединстви као зеницу ока свога али то националистима није одговарало реално све се види како нам је писле Братства и јединства .

ОДГОВОРИТЕ
Name

вук

11.10.2020 09:31

Националиста је запад који спаја-неспојиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

деда

11.10.2020 09:31

творци овог цланка треба да мењају доктора или да појацају терапију....нема висе сто је некад било,због тога се ратовало...свако за себе....о цему писете,писите стварност....треба народ да се пита а на изборима је рекао своје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чигра

11.10.2020 09:39

Бас добар цланак. Ово је независна анализа и једино као таква мозе бити тацна. Свидјело ми се кад су написали да сâм народ није изизет од одговорности за ову пропаст. Ми смо смеце од људи које год националности били. Лицни интерес стављамо испред друствене користи. Сакупљацемо гласове по сваку цијену зарад лаганог посла у јавној управи. Тако их одрзавамо на власти и не видим да це се ту несто промијенити наредних 100 година. Ми смо морални отпад свидјело се то вама или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мислим Ман

11.10.2020 11:16

Потписујем, и јос да додам, да су сви наси народ невјероватно искљуциви, нереалани и необјективни. Смијесно да се дневна и годисбња политика своде на главна питања и одговоре за рјесавање будуцности свих народа понаосеб је: "Ко је поцео рат?" "Ко је највеци злоцинац?" или Уопсте "Ко је крив?" Док се та питања буду рјесавала наредних 200 година, као и сва друга питања од Косовског боја па на овамо, вријеме пролази, савремени свијет и европа иду у својим смјеровима и остварују брзе, лаксе, материјалистицку и владајуцу улогу. А ми, сви скупа до тада - паметујемо и теоретисемо. Кунем се, да на ова горе питања сами себи једни другима дамо одговоре и признања и то јавно, ниста не бисмо ријесили, јер ми смо такви народи, лијени, заједљиви, злобни, и зато це нам трпати косооке и зафарбане са истока и Африке док нас не науце памети или нас напуне са неке друге стране, а то исто видим цине и званицни европљани и њихови изасланици јавно, зељно и смјело. Никад се памети доцепати нецемо

Name

Рс

11.10.2020 09:51

И КОРУМПИРАНИ ПОЛИТИЦАР И!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

11.10.2020 09:53

74 године смо живјели сви заједно у једној држави, која је била велика, простора колико хоћеш а сад нас држе у овоме пркну од мјесне заједнице, замисли, чуде се , проблем националисти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

11.10.2020 09:57

Ајде ти гласај за неку другу групу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Амаа

11.10.2020 10:11

Какви националисти нема више националиста !!само корупциониполитицари који за властити интерес сад се!!да сачувају капитал они су спремни и до рата ићи!што већи хаос изазивају изнад закона !!Са привилегијама власти!!А националисти су по потреби !!цас ми јави цас десни а све за ради лицне користи а народ је препуштен сам себи у безвласцууу корупцији пљацка стољећа лоповска приватизација тендери у свим отровима братскиии а национално у шверцу се брише само фарса циркус !!!као то све се не види од рата до данас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јахтинг

11.10.2020 10:20

Професор - Свјетлана Цениц најбоље појасњава стање у дрзави.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Је ли могуце

11.10.2020 10:24

Људи да Миле продаје цигаре у Нагорно Карабаху.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

11.10.2020 10:30

Читајућ наслов одма сам се слозио ,али кад читаш напред автоматски се осјећа пристрасност и не реалност,спомињати само једну страну као национализам а управо ту страну на то наводи национализам друге стране,никад се није споменуло одцепљење РС пре, док није долазила претња од других националиста да ће укинути РС, и на то се све шутило из меднародне заједнице,док не буде осуде на све националистичке изјаве нема напретка.РС мозе бити самостална само укињена као ентитет,и косово није прогласено самосталном дрзавом док јој срби нису укинули аутономију,зато бошњаци учи те се на тој грешки.Нека медародна заједница казњава једнако изјаве о укидању као и изјаве о оцепљењу РС,јер обе изјаве су анти дејтонске па це бити напретка у БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рембрант

11.10.2020 10:44

Бурле је највеци проблем ухапсите пса и његове кумове.јесмол зато трунули по рововима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Националиста

11.10.2020 10:55

Је неко ко воли свој народ, а када га воли не пљацка,поткрада свој народ, тадузује, лазе, манипулисе, не унистава зивоте истих , не растјерује на разне нацине, него постује слободу свога народа, владавину права, економски развија,води рацуна о добробити свих, а постује друге националности.... Многи су из лазних националиста, због криминала и мафијасења скренули у совинисте, расисте, нацисте, фасисте да бих опстали на томе сто уистину и јесу.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па како ве их казнити

11.10.2020 11:02

Бираци, када становниство константно одлази а има висе бираца него становника у БиХ?! Тим бирацима из вана се једним дујелом прекраја волља, а другим дијелом се ипак нису успјели преваспитати по васим демократским стандардима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево ја нпр.

11.10.2020 13:01

Зивим вани и писем редовно да је демократија рјесење за све нас, за цовјецанство. По томе ме мозес препознати, по моме писању. У праву си, многи наси који напусте земљу гласају за "насе" јер казу и они гласају за "њихове", па ето ти га сад. Инаце, сам нисам никада гласао, засто, незнам ни сам, мозда из комфортабилности.

Name

Тузла

11.10.2020 11:11

Да се нисте мијесали никакав Дејтонски споразум не би требао Без договора три народа без странаца нема рјешења!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

11.10.2020 11:12

Скратимо прицу и рецимо глуп народ и тацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

11.10.2020 11:50

Није нико на власти националиста безвезе , они стим национализмом прикривају код примитиваца РС свој криминал годинама у РС.

Name

Једино рјесење

11.10.2020 11:32

је модеран демократски систем, а ови наси то не дозвољавају, од Слобе па до данас, али и прије тога. У демократији не постоји национализам, не постоји никаква пријетња и угрозеност ни од кога, нити споља, са свима се имају добри односи. И демократија није продукт Запада него антицке Грцке. Јасно је засто двије хиљаде година није зазивила, исто као ни код нас не успијева да зазиви, јер то владарима не одговара, цак је демонизирају, пласе народ са њом, види Путин, Слоба и многи други све арапске земље, Африка. Увијек су им други криви, а види се и по коментарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вратите се

11.10.2020 12:18

35 година уназад, први висестранацки избори, у Yу економска криза, инфлација плате касне мјесецима, привреду је требало реформисати, од банкрота земље 82-83-це ниста није на томе уцињено, објављен ратни манифест,сви сте похитали, са одусевљењем, да гласате за "спасење" насег народа од угрозености, нас Срба, а то нас је одвело у рат. Један, ја га знам, цлан Кпј, иако не дрзим до комуниста, је рекао, "видјецете ви гдје це то вас одвести", тако је и било. Данас се ниста није промијенило.

Name

Не врацај се

11.10.2020 14:24

Види сада, за југу је осмисљен такав економски сценарио, вјестацки изазван како страних тако и домацих актера, тна се у којих, али ... Па зар сада одавно сви ми нисмо требали банкротирати, плате не да касне,"нема их за вецину", нема ни привреде ни запослености, радницима се има дузно у платама милијарде које никада меце наплатити, док неки имају мизерију од плате, остају нон стоп без посла, доприноси се нису уплацивали а и сада не уплацују многима..... Теби мора да су прсти близу будјета а у овом разваљеном систему, или си потпуно изманупулисан, неупуцен.....

Name

3509

11.10.2020 12:01

Свакако је неоспорно је да је проблем у БиХ у нациналистичком стилу управљања. Међутим, мора се имати у виду да у управљању БиХ одговорност је и на међународној заједници јер је уграђена у систем управљања. Вјероватно међународној заједници одговара стање сталног сукобљавања, јер такво стање може увјек да претвори у озбиљан сукоб. Зато би најбоље било да се сва отворена питања у БиХ ријеше са унутрашњим снагама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

12.10.2020 12:30

Али прво нови изборни закон. Не мислис ваљда да то кримосима мозе бити инферес...

Name

Петар

11.10.2020 12:42

Ни овај нема појма, само се срамоти. Нису у БиХ проблем националности већ криминалци и лажни националности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кратко и јасно

11.10.2020 12:48

Криминал и Коруоција су проблем а Национализам је само орузје за Криминал и Корупцију.Најкривљи је запад засто не Санкционисе Политицаре-Криминалце.Насе Тузиласво је немоцно јер је под утицајем Политицара-Криминалаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па, ето,

11.10.2020 13:04

Организујте демонстрације заједницке, Милан, Ибро и Фрањо, сви на улице ако то није проблем медју становниством. Или ипак јесте?

Name

Требамо сви

11.10.2020 13:56

заједно, сва три народа, слозно протестовати, тразити промјене, за боље сутра се борити. Ионако нам дјеца заједно у сколу иду, ионако им приговарамо да су издали своју вјеру, потурцили се, знаци и они су Срби или Хрвати, генетски гледано ми смо родбина, али цовјек је толико примитиван, да, јос увијек, ми се медјусобно истребљујемо, јос увијек нама "бог" наредјује ста нам је цинити, подијељени , али ако се промијенимо, гле цуда, онда би тек видјели да се мозе и другације. Нит су они толико зли да нама зеле зло а исто тако и ми. Наравно да има изузетака, али вецина, велика вецина зели миран сузивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац-БЛ

14.10.2020 14:25

Цек цек, овдје се не помиње ни Бакир ни багра ни бахати Комсиц? Па они су изазиваци Додика, раде 3 у један!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

14.10.2020 16:30

Народ напокон треба да изабере нове људе нове пертије а ове сто су 30 година посаљу у пензију јер ниста нису добра направили,само су на хиљаде младих људих са својом политиком иселили а неки се никада неце ни вратити.Један Италијан 45 година зиви у Свицарској са фамилијом и казе досао сам у Свицарску јер ми је добро и бољи услови за зивот иако волим и моју земљу Италију ,али ако мени рецимо не буде ни у Свицарској добро ја цу да идем у земљу-е гдје мислим да је за мене добро и боље за зивити и имам свој мир и моја фамилија.

ОДГОВОРИТЕ