ФГ „Бирач“ добила спор против "Енерголиније" вриједан 15 милиона марака

– Фабрика глинице (ФГ) „Бирач“ у стечају добила је спор „тежак“ 15,3 милиона КМ против „Енерголиније“, сазнаје портал ЦАПИТАЛ. Стечајни управник „Енерголиније“ Горан Марковић обавезан је да „Бирчу“ призна потраживања и сврста их у општи исплатни ред.

Република Српска 10.10.2020 | 13:56
ФГ „Бирач“ добила спор против "Енерголиније" вриједан 15 милиона марака

Спор између ФГ „Бирач“ и „Енерголиније“ почео је прије више од годину дана у бијељинском Окружном привредном суду, а разлог је било потраживање ФГ „Бирач“ које је оспорено у стечају „Енерголиније“.

Стечајни управник ФГ “Бирач“ Лазо Ђурђевић извјестио је Одбор повјерилаца те фабрике да је на другостепеном суду донесена пресуда и да су добили спор по тужби против „Енерголиније“.

„Наша жалба је уважена, а жалба „Енерголиније“ одбијена. По њој нам је досуђен износ од 15,38 милиона КМ, као и трошкови који су већи и износе 68.187 КМ“, навео је Ђурђевић.

Портал ЦАПИТАЛ објавио је лани детаље тужбе ФГ „Бирач“ која се заснивала на уговору о преузимању милионског дуга који је „Енерголинија“ имала према „Механици“, кћерки фирми ФГ „Бирач“.

„’ФГ Бирач’ је као преузималац дуга са „Енерголинијом“ као дужником и „Механиком“ као повјериоцем закључила 10. јануара 2013. године уговор о преузимању дуга. Уговором је прецизирано да Фабрика глинице преузима дуг „Енерголиније“ у износу од 5,09 милиона КМ. ФГ је тај дуг платила, али „Енерголинија“ није, у складу са уговором, платила фабрици преузети дуг“, наведено је у тужби.

Додаје се да је „Енерголинија“ према ФГ имала и 4,18 милиона КМ дуга за испоручену робу и извршене услуге, те да је укупно дужна 9,2 милиона КМ.

„С обзиром на то да је у Фабрици глинице „Бирач“ у априлу 2013. отворен стечај, те да су сва потраживања доспјела даном отварања стечаја, тужилац потражује и законске затезне камате од 6,6 милиона КМ, односно укупна обавеза тужене износи 15,9 милиона КМ“, било је наведено у тужби.

„Енерголинија“ је приватна фирма у власништву Литванаца који су били и власници ФГ „Бирач“ и њених кћерки фирми.

“Енерголинија” је раније била у фокусу јавности јер јој је Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) Републике Српске одобрила кредит од 19,4 милиона КМ, без финансијског посредника, због а што је под истрагом тужилаштва.

(Цапитал)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зеx

11.10.2020 16:54

Зар неко мозе мислити да це спор бити заврсен у Бјељини,РС или БиХ. Све це то доци на наплату кроз ЕУ судове а онда це се неко правити будала.

ОДГОВОРИТЕ