Поново играрије с референдумом у Републици Српској

"Зато сматрам да би за Српску било најбоље да распише референдум са питањем –Да ли сте за то да Српска прихвати Дејтонски споразум /или чак само његов Анекс четири/ потписан у Паризу. Ко би имао основа да то оспори – нико. Поента је у томе што се под тим подразумијева изворна, а не ревидирана верзија Дејтонског споразума", рекао је Кецмановић за "Глас Српске"

Република Српска 10.10.2020 | 10:06
Поново играрије с референдумом у Републици Српској

- Професор емеритус са Факултета политичких наука у Бањалуци Ненад Кецмановић изјавио је да у техничком смислу нема препрека да се у Републици Српској одржи референдум о независности и да Народна скупштина верификује одлуку одговарајуће већине.

Кецмановић је истакао да нико у БиХ и изван нема моћ да то спријечи, иако се у том смислу јавља проблем унутрашњег и међународног признања резултата тог референдума.

"Зато сматрам да би за Српску било најбоље да распише референдум са питањем –Да ли сте за то да Српска прихвати Дејтонски споразум /или чак само његов Анекс четири/ потписан у Паризу. Ко би имао основа да то оспори – нико. Поента је у томе што се под тим подразумијева изворна, а не ревидирана верзија Дејтонског споразума", рекао је Кецмановић за "Глас Српске"

Он је додао да би онда ту, оригиналну верзију Споразума требало примјењивати у пракси.

Кецмановић сматра да би такав закашњели референдум био право и обавеза Српске.

"Референдум о изласку из БиХ за Српску остаје посљедње рјешење јер би враћање свих изворних ентитетских надлежности значило за српски народ задовољавајућу конфедералну композицију земље, каква је и потписана и међународно гарантована у Дејтону, односно у Паризу", додао Кецмановић.

Он је истакао да је референдум највиши облик демократије, као и да није неопходно да право на референдум о независности буде предвиђено уставом земље.

"Довољно је да није изричито искључено. Колико знам, ни у једној земљи на свијету не пише да је референдум о независности забрањен, односно да народ нема право да се изјасни о овом питању", рекао је Кецмановић.

Кецмановић је подсјетио да је Дејтонски споразум прихваћен само у Народној скупштини и да никада није био стављен на референдум, иако се радило, не само о новом Уставу БиХ, већ и њеном потпуно новом устројству у односу на претходно стање.

Он је напоменуо и да се све ово вријеме, нажалост, прећуткује да су највеће западне силе признале независност самопроглашеног Косова, јер сматрају да оно може да оде из Србије, а Српска не може из БиХ. "То нема никакве везе са међународним правом", закључио је Кецмановић. 

Кецмановић је близак Додиков сарадник. Обојица су припадали реформским снагама Анте Марковића. Кецмановић је деведестих година био кандидат Савеза реформских снага за члана Предсједништва БиХ, а ту функцију је кратко и обављао када су се из тадашњег Предсједништва повукли Никола Кољевић и Биљана Плавшић.

Током рата је изашао из Сарајева и "преко Пала" избјегао у Београд.

(БН/Срна)

Коментари / 117

Оставите коментар
Name

МУРАТ

10.10.2020 08:25

Немате ви муда за то,љубиће те Бошњацима скуте и ћутиће те

ОДГОВОРИТЕ
Name

Курат

10.10.2020 09:13

Од кога си постао ? Проуци породично стабло, под условом да знас цитати.

Name

Игор

10.10.2020 09:33

У Европи Макрон , Курц ... а код нас јос ови диносауруси паметују . Вратите нам Рајка Кузмановица за Предсједника а сви младји од 40 за Њемацку .

Name

Ре курат

10.10.2020 10:29

Од кога си ти постао? Или је први цовјек на свијету био србин?

Name

СТРАХИЊА

10.10.2020 10:32

Лицно мислим да нам у БИХ не треба Нагорни Карабах или наредних 100г. повремени сукоби убијања не признавањем зивити ко паразити Србији на ледзима, уосталом како задрзати ово 49% БИХ овако накарадног изгледа Било би оно дај нам БЛ и посавину ко је*е оне подринце херцеговину, И срамота је да један интелектуалац попут Кецмановица не размисља о посљедицама, у БИХ има мјеста за добар зивот али не са разним Стевандицима и Кецмановицима додусе овај други је на сигурном у Бг.

Name

Ре

10.10.2020 10:59

Сваки облик бих довео до сукоба 100% зато неразумем ове који зеле то

Name

Ре Курат

10.10.2020 11:19

Досадили сте висе са тим,најреалнији вас сценариј је сто вас ваља заврсит це на мрском западу а сто остане,неце бити у стању ни властиту басту да окопа.

Name

ре

10.10.2020 18:48

Могло би се и у оваквој БИХ и РС зивит да је ови садасњи владари нису довели до провале. Из године у годину тразе веце кредите, веце акцизе, и висе пара од србије. Ускоро долази крај. Јос 2-3 године.

Name

Цццц

10.10.2020 18:52

Где си Мурате потурисе, упс потурице давно си се ти потурио.

Name

за курат

11.10.2020 13:35

Вазно је да ти знас да си настао од турака,па онда нема везе како си они други.

Name

ПРИЈЕДОРЧАНИН

12.10.2020 08:41

У техничком смислу Ја ћу да препливам Тихи окен, као и Република Српска да одрже референдум. Питам се шта ће бити са мном??? А са републиком Српском???.!

Name

Милорад

10.10.2020 08:29

Сиједа дртина и преварант.Ти само мислис на себе и шта ћеш украсти. Тебе Срби не занимају ,шта си ти урадио да би помогао наш народ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

10.10.2020 09:03

Референдум се користи само као предизбора манипулација. Ни један Србин из Републике Српске не би имао ниста против независности Републике Српске. Поред оцигледног проблема око медјународног признања и ризика од ратних сукоба постоје и други проблеми. Да би се спровео референдум, политицки лидери морају показати демокатски потенцијал или боље рецено дрзавотворни капацитет. Снсд је приватизовао(узурпирао) све институције Републике Српске. Институције висе нису институције Републике Српске, вец филијале снсд-а. Ако би досло до независности додик би јос јаце ударио на институције. У том слуцају Република Српска не би била независна вец додиков феудални посјед. То ни један разуман цовјек не мозе подрзати. Ако је циљ независност онда се мора успоставити повјерење у институције. Само у том слуцају мозе доци до подрске свих политицких странака а то је предуслов да се крене ка самосталности. Ко не схвата о цему говорим, нека погледа ста се десило у Црној Гори у задњих 25 година. Други проблем је исељавање становниства. Ако наставимо овим темпом са исељавањем, неце бити битно да ли смо независни. Цитава БиХ це бити пуста. Коме треба независна или уједињена пустиња? Најбитније је омогуцити народу добар зивот и добре институције. Ако се боримо да будемо независна додикова биједа то и није неки племенит циљ.

Name

Скептик

10.10.2020 10:11

Тако је, он би нас све послао у рат да изгинемо док би се он издржаво у дебелој позадини, око 300км од бојишта. Дртина стара.

Name

Алесси

10.10.2020 10:34

Тако је.Ко је он уопште???Неки патриота?Ма све у 3пм .Мало мало па референдум.Ма људи који вам је...Дај само да скинемо ове диносаурусе с врата па нека дође црни ђаво.

Name

кеш лова

11.10.2020 09:47

Ти бурлин муљатору призиваш нови рат ради бурлини криминалаца да се прође мимо закона лос са пљачком свега у РС.

Name

Ре

11.10.2020 17:48

Какав референду неце то проци ,,референдум пада код да то подрзи доста је народу насилности дај да мало прогледа овај народ

Name

Буљави

10.10.2020 08:31

Свак будала раслисује реферндум. Достаје васих лазних референдума!!!! Хајде професоре мало привредне активности доста је васе супље предизборне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јој

11.10.2020 12:04

Какви он и привреда он од када се родио зиви паразитски,као сумари одборници милиција и сто какви партијаси привлуке се некој куци гдје знају да це бити јести попити, ја проклињем покојног оца кад год је скренулу једна од ових дивљих свиња а он на Таван, Стета сто је Бозиц једанпут у години не би се ни сјетили да смо брали копиве за свиње.

Name

гергелy

10.10.2020 08:33

Па брате ко вам брани да направите тај реферндум,само прицате и ниста висе од тога.А не реце господин Кецмановиц какве це и ко це сносити посљедице послије реферндума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сладјана

10.10.2020 09:37

И теби је глава ко дупе у мајмуна сенилна фукаро а побјегао си од рата

Name

Познавалац

10.10.2020 10:51

Он је био ментор Алекса дру Врањешу кога је Милорад Додик ставио за амбасадора у Хрватској који је пао прву годину у Гимназији као и Велики вођа у Пољопривредној, а онда је завршио неки Комуниколошки приватни факултет а магистрирао и докторирао негдје у Србији уз помоћ Кецмановића. Све ради и говори само дај паре. Шта рећи а не заплакати!

Name

Бранко

10.10.2020 08:34

Стара будала, не будала него будалетина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

В

10.10.2020 08:50

На ста спаде некада угледни и еминентни професор и струцњак.Нико не мозе никога унизити и обрукати,као сам себе цовјек,сто је ова индивидуа и показала.Довео је себе на ниво саторског циркузанта,сам је свјестан да је дно дна.

Name

Посматрач

10.10.2020 10:38

Откуда се овај појави, није га било. Мора да је пала нека ловица од некога.

Name

народ

10.10.2020 08:36

.ебала вас политика више, људи моји пустите нас да живимо животом достојним човјека, политичари само млате празну сламу, ништа друго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.10.2020 09:12

Ко бира политицаре?

Name

Директ

11.10.2020 11:28

Бугарски воз.

Name

АТЛАНТИДА

10.10.2020 08:37

Ви сте постали срамота РС!Да човек не повјерује!Клекнули сте пред човјеком који по било чему није био ни близу Вама.Сада сте се за динар више сврстали на његову страну и причате из његових уста!Професоре,па зар сте толико ниско пали,изгубили достојанство,некада сте плијенили Вашим ставовима,а сада,причате из "уста"цовека којег да средиште у путу заобишли га у широком луку.Ви,професор сарајевског универзитета,изузетно цијењен,уважен да себи дозволите да више немате своје ставове ,страшно...изгубили сте идентитет и више Вам нико не вјерује ништа!!!Нека Вам је са срећом за људима ниског морала,са капацитетом који је испод Вашег нивоа,али то је Ваш одабир,то је Ваша одлука...срамна одлука Професоре!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОФЕСОРЕ ?

10.10.2020 08:40

ОСТАВИТЕ ТА БОЛНА ПИТАЊА МЛАДЈИМ ГЕНЕРАЦИЈАМА КОЈЕ ДОЛАЗЕ , ОНИ ЦЕ СИГУРНО БИТИ ПАМЕТНИЈИ И МУДРИЈИ ОД ОВИХ САДАСЊИХ ПОГЛАВИЦА !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

10.10.2020 08:40

Само што се код нас референдум не зове тако, на Српском се каже анкета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.10.2020 09:13

Добар

Name

МОЈ ПРОФЕСОРЕ

10.10.2020 08:40

ДАЈ ВИСЕ УЗМИ И ПРОЦИТАЈ СЛОБОДАНА ЈОВАНОВИЦА И ПРЕСТАНИ ЛУПАТИ. НИЈЕ РИЈЕЦ О ПЛОТОВИМА. ТРЕБАЛО ЈЕ ОД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НАПРАВИТИ ДРЗАВУ ПРАВА И ПРОЦЕДУРА. ИСЛАНД. ТО ВИ БИЛО НАЈБОЉЕ ОДВАЈАЊЕ. КАКВЕ ВИСЕ ГРАНИЦЕ И ЦРТЕ. СТА ЛУПАТЕ. АЛИ ТВОЈ ДОДИК ЈЕ НАПРАВИО АЗИЈАТСКУ ДЗАМАХИРИЈУ КОЈОМ СЕ ВЛАДА ЦЕИФИМА А НЕ ЗАКОНИМА. И ДА ВУЦЕС ЦРТЕ ТО ЈЕ ПРОПАСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

д

10.10.2020 08:43

Кецмановићу, пензјонеру полагано се спремај за шетње. Твоје интелектуално је у силазној путањи. Стално се играш са емоцијама народа а у сврху подршке странци на власти. Вјероватно си емеритус у РС, а гдје би и био. Ниси мога цјели живот да оспособиш једнок паметног да те замјени. Доста је стари, некад смо ти се дивили, а сада си превазиђен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Млади

10.10.2020 08:45

Па се питате што млади одлазе, овај је требао бити одавно у пензији, уз то професор политичких наука, продај знање преко Саве, волио бих те видјети, збогом, збогом и само збогом, нема спаса до одласка у ЕУ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Венеса

10.10.2020 08:51

Овај човјек је имао "став" када је почео рат, није хтио да буде са својим народом у БиХ већ је отишао у Београд. Е сада за паре нас тјера поново у сукобе, ушушкан и даље у Београду са породицом...Има ли краја његова похлепа јер ово што прича нема везе са здравим разумом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

10.10.2020 08:53

Ајд доста висе и тебе кецмановицу.Само зај...с народ са референдумима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

10.10.2020 08:55

Па ружно те више гледати емеритиусу ликалног универзитета, путите младе, Вукановића, Станивуковића и друге паметне. Забраните пензионерима да гласају а не да се појављују. Доктор Марксизма, сада капитализма, оригинал комуниста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српски син

10.10.2020 08:57

Требамо се отцјепити,то је неизбјезно да ли сад или за 10 година.Нема зивотабу накарадној БиХ.Јос са Босњацима екстремистима.Најпостеније и јесте сваком своје!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.10.2020 09:54

ех мој сине, тебе је неко лагао и пунио мрзњом изгледа.

Name

Ерт

10.10.2020 10:02

Накарадна ти је матер која те занијела. Погледај само карту рс и карту БиХ па онда прицај о накарадама. И не заборави прецртати Брцко на мапи накараде од ентитета.

Name

Босански Румун ( Србин )

10.10.2020 10:08

Тако је. Само се одцјепит

Name

Бошњо

10.10.2020 11:27

Пакуј то мало биједе што имаш пали трактор и бјежи што прије јер кад Бљесак 2 крене биће касно неписмени идиоте!!!

Name

Дзони

10.10.2020 14:13

Па сто се неодцијепис ста цекас. Успут дрзи трактор упаљен за сваки слуцај никад се незна кад це олуја.

Name

Директ

11.10.2020 11:23

Јесте, па да будемо као Јужна Осетија.

Name

Дупло голо

10.10.2020 08:58

Деда, не паламуди и не понижаји титулу коју носиш. Ентитети не могу одлучивати о унутрашњој структури државе, ентитети су производ дејтонског моривног споразума, камо среће да цитираш члан 1, устава БиХ, пошто то никада нећеш урадити да ти помогнем: 1. КОНТИНУИТЕТ Република Босна и Херцеговина, чије је званично име од сада "Босна и Херцеговина", НАСТАВЉА своје правно постојање по међународном праву КАО ДРЖАВА, са унутрашњом структуром МОДИФИЦИРАНОМ овим Уставом, и са постојећим међународно признатим границама. Она ОСТАЈЕДРЖАВА чланица Уједињених народа и може као Босна и Херцеговина задржати чланство или затражити пријем у организацијама унутар система Уједињених Народа, као и у другим међународним организацијам...итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.10.2020 10:33

Република Српска има све елементе дрзаве и она је Република . Федерација БИХ ( у изворном Дејтону Муслиманско- Хрватска Федерација) је по свом уредјењу конфедерација и они цине Дрзавну заједницу која се зове БИХ. Неки је називају и Апсурдистан.

Name

за Ре

10.10.2020 11:48

процитај јос једном устав, јос ниси разумио.

Name

Босански Румун (Срб)

10.10.2020 13:10

Србуј макар сламу јео.

Name

Директ

11.10.2020 11:25

БиХ има континуитет, али кроз ентитете који чине државу.

Name

михаил

10.10.2020 09:03

Какав професор, такви дјаци.Какви дјаци, такав народ.Какав народ,таква власт. Сад цекамо, " Хадзикурцулемовица" да нам објасни став ,муслимана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алвир

11.10.2020 09:59

Баш тако добро речено.

Name

јој

10.10.2020 09:07

Како мозес уопсте тако мислити и да ти предајес политицке науке, такви су увели јадни народ у рат и све су избубили и завадили се, нај боље да цутис иди у пензију и народну кухињу па хвали твоју политику и узивај у мислима а не јављај се гласно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропелер

10.10.2020 09:07

Е сваста Бозе?. Пустите народе да зиве м.јке вам га васе болесне висе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тхц

10.10.2020 09:15

Најјаци су ови сто су "избјегли".

ОДГОВОРИТЕ
Name

кал

10.10.2020 09:17

Ти си заборавио да је референдум већ био,а ако ти резултат не одговара ко ти је крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.10.2020 11:31

Какав је то референдум, кад га нема у службеном гласнику? :)))

Name

Пензионер

10.10.2020 09:19

Незнам зашто су га остали удбаши оставили у Сарајеву. Како ће комунистићки пензионер ишта знати о новом распореду снага. Нема четнићке ЈНА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

60%

10.10.2020 09:21

Бошњаци направе референдум и уведу грађански устав. Довољно их има и још 10% Босанаца. Оних који вјерују у Босну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан БЛ

10.10.2020 09:25

Увијек пред изборе ви хоцете да се одвојите а ви нам недате..то и птице на грани знају.. Хоцемо ли референдум о укидању 2 ентитета или 3 предсједништво? Вријеме да 3 гузоња оду с власти и да народ поцне нормално да зиви у цијелој држави Босни и Херцеговини..све су попљацкали и продали..народ одлази..ко це остати да зиви??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лела

10.10.2020 15:09

Грехота је помињат овог стевандица ово је накза каве нема

Name

Дзони

10.10.2020 09:39

Какав ти и референдум него спремај се ти за онај свијет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иди бегај

10.10.2020 09:43

Матори окани се ћорава посла, иди са унуцима прозивљавај посљедње дане

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

10.10.2020 09:43

'врацање' надлезности је флоскула за неписмене снсд бираце. по 'изворном' дејтонском споразуму се свака надлезност која се оцијени потребном за функционисање дрзаве мозе пребацит са ентитета на дрзаву и то је република српска дузна урадит и постоват. гсс и полиција би могли бит сљедеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.10.2020 11:36

По изворном Дејтону, па и по овом "осакаћеном", без пристанка сва три народа, нема ништа од пребацивања полиције РС на ниво БиХ. Исто важи и за друге надлежности, које су на нивоу РС.

Name

ре

13.10.2020 20:17

потписат це то додик, не бринем се.

Name

Овај

10.10.2020 09:43

опет о Анкети!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОСТА ВИШЕ !!!!!!

10.10.2020 09:44

ПРОГОВОРИЛА "СИВА ЕМИНЕНЦИЈА" УЗ МИТРОВИЦА ЈЕДАН ОД ГЛАВНИХ ИДЕОЛОГА СЕКТЕ СНСД. ЉУДИ ИЗ СОЦИЈАЛИСТИЦКОГ СИСТЕМА ВЈЕЦИТИ ДЕМАГОЗИ И ФОТЕЉАСИ КВАЗИ ИНТЕЛЕКТУАЛЦИ КОЈИ СУ ЗА РАД ЛИЧНОГ КОНФОРМИЗМА И ПРИВИЛЕГИЈА СПРЕМНИ АПЛАУДИРАТИ И ТАПШАТИ ВЕЛИКИМ ВОЂАМА БИЛО ГДЈЕ И БИЛО КАД. СКЛОНИТЕ СЕ ЉУДИ,НЕ ТРУЈТЕ ОВАЈ НАРОД ИДИТЕ У ПЕНЗИЈУ,ЧУВАЈТЕ УНУЧИЋЕ,ПЕЦАЈТЕ,ПРАВИТЕ ЗИМНИЦУ.... НЕКА ВАМ ЈЕ ПРОСТО СВЕ ШТО СТЕ ОТЕЛИ АЛИ ПУСТИТЕ ОВАЈ НАРОД ДА ЖИВИ НОРМАЛНО, НАПРАВИТЕ МЈЕСТА ЗА МЛАДЕ ОБРАЗОВАНЕ КОЈИ ГЛЕДАЈУ БАРЕМ 20 ГОДИНА НАПРИЈЕД,КОЈИ ЋЕ ДА НЕСТО УНАПРИЈЕДЕ ПА И ТАЈ ДЕЈТОНСКИ СПОРАЗУМ КОЈИ СТАЛНО НАСТОЈИТЕ СРУШИТИ,А КОЈИ НАМ ЈЕ ЈЕДИНИ ГАРАТ ОПСТАНКА НА ОВИМ ПРОСТОРИМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАКТАШИ

10.10.2020 09:46

ДЕБИЛ И ИНТЕРЕСНИ ПАПАК КЛАСИЧНИ КОЈИ МИСЛИ ДА ЈЕ ОВАЈ НАРОД СТВАРНО РЕТАРДИРАН!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кецwоман

10.10.2020 09:47

А ста постојеце уредјење земље није задовољавајуце за српски народ? Ста то српски народ тацно хоце? Да мозда српски народ није народ с посебним потребама? И како се то српски народ у једној Аустрији, Немацкој, Америци не буни, а нема ни српског председника, ни градонацелника, ни српске сколе, ни медије, ни српске светковине и славе у администрацији? Ко овде кога...?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Када вец питас

10.10.2020 12:25

Да ти казем, српски народ има свој ентитет, недостаје му да има праву народна власт умјесто масијаске.

Name

Директ

11.10.2020 11:42

У Аустрији су Срби национална мањина, док у БиХ конститутивни народ, што у пракси није случај, у неким дијеловима БиХ (у ФБиХ). Чак што више, већа права имају Срби у Аустрији, као национална мањина, неголи Срби у ФБиХ као конститутиван народ.

Name

РАЈНА

10.10.2020 09:47

Метузалеме, мани се ти политике, немој да ти опадне имунитет , па ће бити фаза респиратор. Референдум је 1992. био окидач за рат, грађани РС су уједно и грађани БИХ и они неће референдум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

10.10.2020 09:57

Не млати,када су те 91 молили да поведеш народ Српски,одбио си и остао у Сарајеву....

ОДГОВОРИТЕ
Name

4008

10.10.2020 10:01

Уважени професоре то што сад предлажеш, зашто то ниси учинио 1995. кад је потписан Дејтонски споразум. Није могуће послије 25 година оспоравати одлуку Народне скупштине о прихватању Дејтонског споразума зато што је по теби истој требао да претходи референдум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рале

10.10.2020 10:23

ЈАДАН СИ ТИ ПРОФЕСОРЕ, ЈАДАН ЈЕ ОНАЈ КО ТЕБЕ СЛУША.

ОДГОВОРИТЕ
Name

који овај паметњаковиц

10.10.2020 10:26

Цуј он би референдум само о једном анексу који се њему допада из дејтона,тако сте кецмановицу и деведесетих такви као ти саветовали милосевица да неце бити последица ако запоцне рат о великој србији па се зна како је заврсило и које су зло дојели ти савети од вас паметњаковица.Знас ти склонити дупе опет ако поцне рат а нека други гину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

10.10.2020 10:40

А шта ако у Федерацији одрзе референдум да не признају Дејтонски споразум и хоце да се се све врати на стање Републике БИХ. Шта онда ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Игор

10.10.2020 22:26

????????

Name

Директ

11.10.2020 11:45

Исто као и у случају Додиковог референдума, неће то доћи до службеног гласника. Референдум за скривање чињенице да цар је го и да народ живи у биједи.

Name

Пера

10.10.2020 10:40

Мрцино,од.еби и узивај у прнзији. Стар цовјек а лупа глупости. Паметни старци су мудри и савјртују младе да боље зиве а мрцина трабуња глупости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ајд,бре

12.10.2020 09:48

Стари небрљај него уцини несто добро ако мозес и припремај се за одлазак у пакао.

Name

Миркан

10.10.2020 10:41

Што више ови Додикови ителектуалци и савјетници а и он сам причају о референдумима и отцепљењу ми све више и више тонемо у БиХ,све више сиромасимо и све нас је мање и мање. Доста више са тим глупостима.!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

10.10.2020 10:44

Ово је подривање уставног поретка Босне и Херцеговине и то је кривично дијело. Требало би тужилаштво БиХ да реагује на јавне иступе овог квази професора и сличних њему. Ентитет РС неможе референдум расписивати о државним стварима. Могуће је такав референдум организоват али на простору цјеле БиХ и да се изјасне сви грађани, дали су да РС постане држава. На овакве прјетње треба одговорити референдумом о укидању РС-а, што би већина у БиХ подржала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.10.2020 11:48

Нека почну прво од "Антидејтон групе", пошто њихово име је удар на Уставни поредак БиХ. :)))

Name

Д

10.10.2020 10:45

Спадам у млађе људе, мене је образовала Република Српска! Желим слободу и независност своје отаџбине. Међутим, нисам за рат. Ја бих највише вољела да се то ријеши договором и мирно. Ипак, за то нам првенствено треба национални програм, који би саставили најобразованији Срби, првенствено из Србије, а и наши. Не постиже се то ад хоц! На томе се ради стварањем и јачањем јавних и културних институција, образовањем и јачањем економије. Да ли идемо у том смјеру?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е

11.10.2020 13:34

Идемо, ево нас у Немачкој!

Name

Колико пара си добио

10.10.2020 10:47

За свој цланак . Никако ми није јасно .од куда се ови метузалеми извлаце пред изборе .Ово је посаст зива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

3509

10.10.2020 12:07

Добио је звање професора емеритуса на бази којег може да формално држи наставу на Факултету политичких наука док је жив. Наравно да слиједи и редовна плата. Ваљда је ред био да оспособи неког млађег колегу. Највјероватније постоји и млађи, а њему је плата награда за његове јавне писаније које немају ништа са науком и струком разумом.

Name

Душан

10.10.2020 10:48

Добро си професоре још кад би са породицом дошао у РС у БЛ да живиш и да онда заједно дијелимо судбину тога што ти предлажешУхљебио се у БГ и сад паметујешНешто исто ко са РСК , пуна подршка а кад је требало бранити нигдје никога....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ррр

10.10.2020 10:52

Кецманович је иначе велики паразит који се јавља као слуган.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

10.10.2020 11:00

"било би најбоље" ??? Е, старац, уцини нам "услугу" - престани мислити на нас и ста би нама било најбоље

ОДГОВОРИТЕ
Name

проф.

10.10.2020 11:21

Гдјесу твоји студенти, стаце им дипломе кад никоме нетребају и са тим знањем немогу нигдје радити, а ти хоцес да савјетус и нас. Ови коментари до сада су огледало и како вас није срам и стид кад видите ста јадни народ мисли и о вама и таквим писе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

10.10.2020 12:12

Правници су алл ин1.

Name

Децко

10.10.2020 11:32

не гласам низасто, али ако це бити референдум, онда нека буде за подруцје цијеле бих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.10.2020 11:50

Ти би референдум на нивоу БиХ, а БиХ нема закон о референдуму. :)))

Name

Овј К

10.10.2020 11:43

Овај би да ратује, али не он него други...Е непали висе ко те ј.....Кецмановицу, ти мислис ако пијес кафу са Додиком да неко и несто, ма ти си једно покварено комунистицко г...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполитицна скупина

10.10.2020 12:11

Да хоце бити, ми смо против.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.10.2020 14:18

Зависи шта је предмет референдума.

Name

Сјаси

10.10.2020 12:14

Са насе грбаце у сваком смислу неурацунљиви старце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рембрант

10.10.2020 12:16

Ре министар...ево ја сам србин веци од тебе сигурно и ових појединих бурлетових дезертера.био сам 4 године у рову у врс преко 1000 дана на најгорем ратисту сарајевском.од неке независности нема ниста .независност се пуском мора изборит.нема висе вогосцанских,илијаских,илидзанских,хадзицких и недзарицкох срба из предградја сарајева да дрзе 3 корпуса њихова на ледјима.сад вам је рс пусиона да било ста буде и нека је бас ми је драго.рс има бурле и његова црвена банда,мали игор те кумови и остала рудоњина братија.јебала вас рс.писам вам се у њу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

10.10.2020 12:19

Старацка зомби пандемија....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страхиња

10.10.2020 12:32

Какав је ово некад комунистицки кадар...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Потписујем

10.10.2020 17:48

Да се проф.др. Дубравка Кецмановиц одмах постави за предсједника РС.И да она изабере сараднике.Апсолутно сам сигуран да је то врхунско рјесење.Толико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

10.10.2020 19:24

Ти си један од ријетких, који је луђи од професора, није то једноставно.

Name

Ре Вук

10.10.2020 21:19

Дубравка Цецез Кецмановиц је доктор наука и предавала је на ЕТФ у Сарајеву прије рата.Комплетна влада и парламент би изгубило годину вец у децембру крајем првог триместра , а мозда и вец у октобру.Изузетна и паметна зена и струцњак. Паметне људе морамо тразити на ЕТФ,масинству, градјевини или медицини. Остало не пије воде.А Вук не зна ни о коме прицам,а коментарисе.Поздрав.

Name

Ре вук1

11.10.2020 11:16

Први зарез ти је висак у реценици.Поздрав!

Name

Патриота

11.10.2020 03:12

Сви ви то лијепо говорите али ево 25г се невиди резултат!Сви вицеве треба се скинути Додо вако нако а сви гласате за њега јер имате послове од зувара који вам је страначки дао.Па ајде скините доду,протјерајте њега и његове криминалце..успоставити институције даје исти закон за сељака и,директора,председника...нека нам дјеца не иду из дрзаве омладина..само блебецете а тамо се сви бојите нос помолити јер сте сви страначки на неки нацин овисни...НЕ СЕРИТЕ ВИСЕ ИЛИ ДИГНИТЕ СЕ ИЛИ НЕК ВАС И ДАЉЕ КАРА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брррр...бре

11.10.2020 07:45

Потпуно одсуство свијести о посљедицама и знања о медјународном праву је тражење у прошлости (изворни општи споразум о миру као компромис) и нудјење тога као рјешење за РС и БиХ у будућности. Невјероватно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

11.10.2020 09:48

Ја сам за референдум. Када буде референдум за исплаћивање накнаде људима који су на бироу. Ионако се издваја новац за то. Било би боље дати људима паре, кад се већ издваја кроз осигурање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко

11.10.2020 10:54

Мозда је јадник цуо да се мозе зарадит на будалама! а сад је и он ни пара ницегависе.

Name

Није лос профа

11.10.2020 11:24

Проф. само покусава да извади брљотине странацких колега,а то је немогуце,дзабе се труди.Инаце јако паметан цовјек за политику а не за насе политиканство.воздра,раја,хехехе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хусеин

11.10.2020 14:28

Доста више пропалих политичара ,а у овом случају пропали реформатор из 90 их прошлог вијека.Наси политичари базирају политику по принципу сведског стола па узимају само што коме одговара.Све сто се послије Дејтона потписало дјело је представника три констутивна народа а не духова .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хусеин

11.10.2020 14:48

Прича пропалог реформатора из 90 их година прошлог вијека .Плаћена прића пред изборе, а није ни битна јер је било још његових прича и прије које су чиниле скуп његових зеља ста и како треба а да при томе и не зиви у БИХ. Политика није сведски сто па да се узима само што коме одговара,или да оно што је прије или послије потписано је и небитно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзо!

11.10.2020 19:31

Ево вец данас сверцер Додик пријети референдумом.... Какав лудак......!!!! и безобразник....!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мисо

12.10.2020 19:29

Сенилни старац сере гурабије.Да требало би неке Дејтонске договоре и одлуке вратити у оквире надлежности ентитета.Није ствар у аутономији мањој или већој ствар је у томе да се једном дејтонски споразум претвори у устав и да га прихвате народи БиХ.Ово о чему говори сенилни старац нема смисла јер вријеме је да послије толико година узмемо ствар у своје руке,да оловком и здравим разумом склонимо политичке кловнове и спремимо их у политички заборав.Многи који су у рату 91.95.изгубили част,породицу,разум,морал и достојанство морали би преиспитати своје погледе на суживот у БиХ.Без тога не требају нам ни политичари,ни фабрике,ни школе,ни избори нити референдум.Ништа нам више неће требати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гастарбајтер

13.10.2020 11:25

Кецмановиц је један обицни СНСД - ухљеб. Сад са ове дистанце моземо да видимо колико се лицемјерја , лази и поткупљивости деценијама скривало иза појаве "великог интелектуалца" са дебелим наоцалама и ауторитативним, дубоким гласом. Није теско претпоставити колико их је јос таквих у "највисим интелектуалним круговима". Теско нама србима са оваквима.

ОДГОВОРИТЕ