Рад на предметима корупције треба појачати, али нема подигнутих оптужница?!

“У једној земљи као што је БиХ, која има значајну стопу корупције, треба максимално појачати рад на предметима корупције, те осигурати ресурсе судова и тужилаштава. Има довољно вијећа, али ако треба – имат ћемо их још. Спремни смо као Суд БиХ, али је чињеница да таквих оптужница недостаје”, констатирао је Дебевец.

Босна и Херцеговина 09.10.2020 | 09:47
Рад на предметима корупције треба појачати, али нема подигнутих оптужница?!

“Стање у босанскохерцеговачком правосуђу је поприлично забрињавајуће, можда чак и алармантно, али има мјеста за промјене. Можда је пет до 12, можда 12 и пет, али има мјеста за промјене“, казао је Дебевец.

Дебевец сматра да се Закон о Високом судском и тужилашком савјету Босне и Херцеговине (ВСТС БиХ) треба мијењати, оцјењујући да “ВСТС све више постаје отуђени центар моћи и све се више удаљава од правосудне заједнице, али и придаје себи већи утицај него што га има”.

Примијетио је и како се “направио антагонизам на релацији Суд БиХ – ВСТС”, те подсјетио како су “у медијским иступима предсједника, па и неких чланова Савјета, коментарисане пресуде”.

“По мени, било је и неког реваншизма према Суду БиХ и мени као предсједнику и персонификацији Суда, а разлог је неколико одлука Суда које се из неког разлога нису допале одређеним сегментима ВСТС-а”, рекао је Дебевец.

Више је пута током свог свједочења говорио о спиновима и медијским написима по којима се “неке одлуке Суда БиХ приписују њему”, те истакао како “одлуке не пролазе кроз кабинет предсједника Суда БиХ и он нема додира с тим одлукама”.

“Страшни су спинови који се појављују у посљедње вријеме да о предметима одлучује предсједник Суда БиХ, да је он на потезу, поготово у предмету ‘Респиратори’, гдје не да немам никаквог утицаја, него нити не знам кад неки поднесци дођу”, казао је Дебевец.

За конкретан предмет, који се односи на набавку респиратора из Кине преко фирме “Сребрена малина”, позвао је међународну заједницу да се “дубоко инволвира у тај, али и друге предмете корупције”.

Примијетио је и како “одлуке Суда БиХ некога нервирају, па се одмах иде на медијску дискредитацију суда и предсједника”.

“У посљедње четири године прошао сам, по некима, све политичке странке – од СНСД-а до СДА – и сваком нормалном човјеку је јасно до које мјере то иде и какви су то притисци који се врше на Суд БиХ”, рекао је Дебевец.

Кад су у питању измјене Закона о ВСТВ-у, за који сматра да се треба хитно мијењати, признао је како дијели став већине, по којем се “треба раздвојити судско и тужилачко вијеће”. Наводи и како “тужилац не може бирати судије”. Сматра недопустивим и за њега је ”систем накарадно постављен јер судије нижих инстанци бирају судије виших инстанци”.

“ВСТВ је добро замишљена институција јер се не даје политици могућност да бира главне тужиоце и предсједнике судова, али треба успоставити бољи систем одговорности ВСТС-а. Парламент се не може готово ни око чега договорити, па замислите да их бира двотрећинска већина. Мислим да се она никад не би могла остварити, мислим да не би. ВСТС као независни регулатор правосуђа је добро замишљена институција, али су потребне промјене, прије свега систем одговорности и систем именовања”, казао је Дебевец.

На питање посланика Зукана Хелеза о томе “зашто је заустављен случај ‘Пандора’ и има ли политичког утицаја, односно је ли до суда или тужилаштва”, при чему је и споменуо “неколико предсједника политичких странака који су на власти”, посебно именујући Драгана Човића и Милорада Додика, Дебевец је рекао како “појединачне предмете не коментарише”.

“Тужилаштво у том предмету није оптужило лидере странака које спомињете. Као првооптужени наводи се Кемал Чаушевић, и тај предмет је имао одређених опструкција, јер се тражило изузеће судије. То је експресно и у законском року одбијено, а суђење је у току”, одговорио је Дебевец.

Упозорио је и на “тренд пада” оптужница за ратне злочине, наводећи како су ове године, уз чињеницу да је наступила ванредна ситуација због пандемије, подигнуте и потврђене само три оптужнице.

Посланик Бранислав Бореновић упитао га је за случај Давида Драгичевића, на што је Дебевец одговорио како се “тужилачка одлука мора донијети у неком разумном року”.

Посланицу Алму Чоло занимало је зашто се не рјешавају предмети корупције с обзиром да је Босна и Херцеговина “високо у рангу коруптивних земаља”.

“У једној земљи као што је БиХ, која има значајну стопу корупције, треба максимално појачати рад на предметима корупције, те осигурати ресурсе судова и тужилаштава. Има довољно вијећа, али ако треба – имат ћемо их још. Спремни смо као Суд БиХ, али је чињеница да таквих оптужница недостаје”, констатирао је Дебевец.

Са послаником Златаном Бегићем, који је примијетио како се ствара перцепција “о циљаном монтирању процеса људима који се налазе на кључним позицијама, дискредитацији и застрашивању да би се освојиле политичке позиције”, подијелио је мишљење.

“Чињеница јесте да се таква перцепција ствара, поготово у посљедње вријеме, и јако је раширена у правосудној заједници. Користе се одређени медији да се дискредитују људи из себи својствених разлога. Претпостављам да се тако врши притисак, да се људи стављају на ступ срама, и што се тиче такве перцепције – и ја је дијелим”, рекао је Дебевец.

У том се контексту осврнуо на медијске написе о његовом двојном држављанству – босанскохерцеговачком и шпанском  – наводећи како то “није кривично дјело да би неко водио истрагу, па чак није ни дисциплински прекршај”.

“Живио сам једно вријеме у Шпанији, а мајка потиче из мањине Сефарда. Имала је Шпанија посебан закон којим је требало само доказати сефардско поријекло, чиме се добијало држављанство, и ту нема никакве незаконитости, него то спада у домен мојих личних података”, устврдио је Дебевец.

Говорио је и о наводима о “двојном идентитету”, односно презимену Кавесон, за које се наводи да га носи. Објаснио је како “држава Шпанија грађанима додаје друго презиме, мајчино презиме”.

“Сва та харанга ће имати свој правни епилог јер је то директна инклузија у моје личне податке. То презиме шпанска држава додала је мени и нисам га ја додао. То не служи за скривање идентитета, него за лакшу идентификацију људи и то је рођено презиме моје мајке, на које сам поносан”, закључио је Дебевец.

На сједници Привремене истражне комисије за утврђивање стања у правосуђу је речено и како одговора на позив за свједочење главне тужитељице Гордане Тадић још нема. Њој је понуђено 11 нових термина у раздобљу од 30. рујна до 14. октобра на којима би се требала појавити на саслушању.

Предвиђено је да се на једној од наредних сједница саслушају и представници новинарских удружења који би говорили о проблемима у праћењу рада правосудних тијела.

Привремену истражну комисију основао је Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ с циљем да истражи стање у правосудним институцијама у држави, с посебним освртом, како је најављено, на способност ВСТС-а да судјелује у процесима неопходним на путу ка чланству у Еуропској унији.

Осим Дамира Арнаута, који предсједава Комисијом, у њој су још Златан Бегић, Бранислав Бореновић, Алма Чоло, Зукан Хелез, Мирјана Маринковић-Лепић, Драган Мектић и Мира Пекић.

(Детектор)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Борац Р СРПСКЕ

09.10.2020 08:23

СВЕ ДОК ЈЕ М. ТЕГЕЛТИЈА И Г. ТАДИЦ НЕМА ОД ОПТУЗНИЦА НИСТА. ГДЈЕ БИ СЕ ОНИ СУПРОСТАВИЛИ ДОДИКУ. СМИЈЕСНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛУДАЧКА ДРЖАВА

09.10.2020 09:22

СТВАРНО ЗА РИПЛИЈА. УЗ СВО ПОШТОВАЊЕ, ОВИ ЉУДИ СЕ НЕ МОГУ САСТАТИ С ЛОГИКОМ. ТРЕБА ПОЈАЧАТИ НЕШТО ШТО УОПШТЕ НЕ ПОСТОЈИ, ЈЕР ДА ПОСТОЈИ БИЛО БИ И ОПТУЖНИЦА. КАКО ТО. Е САД ТРЕБА ДА СЕ ОЧИТУЈУ ГОСПОДА ИЗ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ. ЗАР ЋЕ ДЕВЕТ МИЛАРДИ ЕУРА УПУТИТИ У ОВАКАВ СИСТЕМ. АКО ХОЋЕ, ОНИ ОНДА ДИРЕКТНО ПОДРЖАВАЈУ КРИМИНАЛ И КОРУПЦИЈУ У ОВОЈ ЗЕМЉИ. И КОНАЧНО ТРЕБА РЕЋИ ДОСТА ЈЕ ТОГА. НЕКА ГОСПОДИН САТЛЕР ИЗАДЈЕ И ЈАВНО КАЖЕ НЕ ДАМО ВАМ ПАРЕ У ОВАКАВ СИСТЕМ. НИСУ ОВИ НАРОДИ ЛУДИ ВИШЕ. ДОСТА ЈЕ ФИНИХ ОДИЈЕЛА, СКУПИХ ПАРФЕМА И ПЛАТА ОД ПО 20 ХИЉАДА ЕУРА, ДА БИ СЕ СУЛУДИ СИСТЕМ ФИНАНСИРАО. Е САД ЈОШ САМО НЕКА ПОЛИТИЧКА СТРАНКА ДА ГА ПОЗОВЕ НА ОВАКАВ КОРАК. АКО НЕЋЕ НИКО, Е ОНДА ЈЕ ОЧИТО ДА СЕ БОРЕ ЗА КОРУПЦИЈУ. СИСТЕМ АЈД ДА ЈА ТО РАДИМ. СТВАРНО ПОТПУНА ЛУДНИЦА.

Name

Гулаг

09.10.2020 08:24

Док су на власти национал-хускацко антидемоктатске партије судство нема сансе да проради,јер су купили све који им могу сакрити трагове криминала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

09.10.2020 08:27

А зашто не завршите предмете корупције који су пред судом. Не завршавате јер си прво ти неко ко фалсификује податке о себи. Зато немој другима ништа говорити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ица

09.10.2020 09:22

Одговор Милану!Милане бранис Лоповсенка и лопове око њега јер си и ти у тм Лоповском колу.Боље ти је да неприцас глупости и интелигенција ти је 0.Ниције није горело до зоре и свему доде крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ахаа

09.10.2020 09:25

Па они це сами себее оптузитии и казнитии и вратиги опљацкxнооо!или це народ то одрадити а ви само плате гулитее као и медјународни само малооо забринутиииии

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

09.10.2020 09:55

Како ће и бити оптужница за корупцију, када су судије постављене од стране оних који су најзаслужнији за корупцију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

09.10.2020 10:14

Од 95г до данас власт је горе уништила своје градјане у Босни и Херцеговини него рат који је трајао 4г они су гори од било каквог рата а за оптужнице требали би Амерички затвори јер је сваки Град пун криминалаца од крадје до прање пара крадје на царини и на царњењу ауту на убистима дрога све је то у комплету ВЛАСТ И КО ЋЦЕ ПОДИЋИ ОПТУŻНИЦУ ДОК СЕ РАТНА ВЛАСТ НЕ СМЕНИ И ДОДЈУ ШКОЛОВАНА ОМÖАДИНА СА ПРАВИМ ДИПЛОМАМА ЈЕР НАС ОВИ ПОБИШЕ СА КУПОВНИМ ДИПЛОМАМА ТО ЈЕ НАША РЕАЛНОСТ ПА НАРОДЕ ИЗБОРИ СУ СВУ РАТНУ ВЛАСТ ПРЕД СУД НЕ ПОНОВО НА ВЛАС ЗА 100КМ ОНДА СТЕ САМИ КРИВИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

09.10.2020 10:15

У БХ има корупције а корупција корупцију покрива јеје правосуђе напуњено истима или њиховим кумовима ЧАСТ ИЗУЗЕЦИМА АЛИ СУ У МАЊИНИ И НЕ МОГУ СЕ ИЗБОРИТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ето

09.10.2020 11:27

Сад има вусе гласацаа него становникааа!!хахааа ето пописа становнисва само адресе провјерити али медјународна полиција тузитељи судови ниста домацее огрезлоо у корупцији!!!!дно дна

ОДГОВОРИТЕ