Влада раскинула концесије за МХЕ код Вишеграда

- Влада РС је на јучерашњој сједници раскинула уговоре о концесијама за изградњу неколико малих хидроцентрала (МХЕ) на ријеци Рзав у општини Вишеград.

Република Српска 09.10.2020 | 08:40
Влада раскинула концесије за МХЕ код Вишеграда

Ради се о мини-хидроелектранама снаге између 1,7 и три мегавата. Најслабија је "Рзав 5", чија је инсталисана снага према пројектној документацији 1,75 мегавата, док је "Рзав 3" снаге три мегавата. Осим ове двије, уговор је раскинут и за градњу "Рзава 1", "Рзава 2" и "Рзава 4". Сви пројекти су концесије добили давне 2003. године.

Дејан Фуртула, предсједник неформалне групе грађана из Вишеграда "Одбранимо наше ријеке", задовољан је овом одлуком, али тврди да борба грађана за чисте ријеке још није завршена. Тврди да грађани желе да се увјере у искрене намјере да се ови пројекти зауставе.

"Наша борба траје већ више од 12 година. Ми смо се залагали да се ту изгради једна еколошка зона, али онда је, нажалост, политика умијешала своје прсте и морали смо одустати од тога. Сада смо одлучни у намјери да спријечимо да се загађују наше ријеке", рекао је Фуртула за "Независне" и додао да је против одлуке о давању концесија већина становника општине. Тврди да постоји још један пројекат, али да је проблем што се он у већем дијелу налази на подручју сусједне општине, па постоје бирократски проблеми како да се тај пројекат заустави.

"Ми смо одлучни ако треба нашим тијелима бранити да спријечимо да се у наше ријеке угради макар једна цигла или једна лопата цемента и на тај начин уништи природна средина коју морамо сачувати за наредне генерације", рекао је Фуртула за "Независне".

Анес Подић из Невладине организације "Еко-акција", рекао је да су се и они придружили Вишеграђанима у овој акцији јер се принципијелно залажу да се заустави изградња ових централа. Он тврди да студије показују да је корист од њихове изградње мала, а прави се огромна еколошка штета. Према његовим ријечима, не стварају се нова радна мјеста, а грађани кроз рачуне за струју плаћају накнаде за изградњу ових објеката.

"Прошле године произведено је само 3,1 одсто струје из малих хидроцентрала. Умјесто тога треба форсирати изградњу вјетроелектрана које не загађују околину, а од њих је пуно већа корист", рекао је Подић за "Независне" и додао да је само једна вјетроелектрана, која је изграђена прошле године, произвела струје колико и 57 мини-хидроелектрана.

(БН/Независне)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Сто це појединци

09.10.2020 06:51

Сузе да роне......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

09.10.2020 06:51

Отаџбина вапи за Истином, Слободом, Правдом. Отаџбина презире похлепу, неморал, презире људе који је бахато искориштавају. Помозимо Отаџбини. Ко ће ако нећемо ми ? Када ако не сада ? Само Истина нас може ослободити. Долази ново вријеме. Не треба нас бити страх да будемо храбри. Подигнимо погнуте главе, покажимо достојанство. У славу Бога и наших часних Предака и за добробит наших Потомака рецимо коначно НЕ неправди, клептократији и квислинзима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

09.10.2020 07:16

Сада слиједе судови,казне,оштете и то све по нашој грбачи. ВЕЋ ВИЂЕНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

09.10.2020 10:53

Да, од рата наовамо је било много пројеката од којих се одустајало (или се никада није ни очекивало да буду завршени), а онда извођачи који су реално само уложили у путне трошкове да потпишу уговор, наплаћују преко судова "изгубљену" добит.

Name

Да Угар тече

09.10.2020 08:32

Шта ћемо са Угром? С...асе стручњаци бисер Европе а не ове забити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леонардо ди Каприо

09.10.2020 10:00

И то цу да ријесим...и ово сам вам ја објавио да цио свијет види...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

09.10.2020 11:30

Све је то лијепо и дивно,ал од МХЕ на Рзаву се давно одустало,ста је са овом мини хидроелектраном сто се вец увелико гради у Вардисту на Јабланици јели ту раскинута концесија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само слузе

09.10.2020 12:00

За разне видове пљацке.....

ОДГОВОРИТЕ