Влада обећала Црногорцима одмаралиште „Бирач“

Из Владе Републике Српске обећали су црногорској фирми да ће постати власник одмаралишта „Сунце“ у Баошићима, иако је то одмаралиште власништво Фабрике глинице (ФГ) „Бирач“, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 08.10.2020 | 19:49
Влада обећала Црногорцима одмаралиште „Бирач“

Наиме, Влада РС је 7. новембра прошле године донијела Одлуку о преносу имовине ФГ „Бирач“ у стечају, која се налази у Баошићима у Црној Гори, на Републику Српску. Међутим, ФГ „Бирач“ је оспорио ту одлуку и судски поступак је у току.

По сазнањима да се одвија градња у близини и на имовини одмаралишта, ФГ „Бирач“ је послао два представника у Црну Гору како би утврдили о чему је ријеч.

Извјештај о томе поднесен је Одбору повјерилаца, а из њега је видљиво да је већ изграђен зид између одмаралишта и сусједне парцеле, да је велика количина грађевинског мартеријала одложена на прилазни пут и на дијелу одмаралишта, да су на кућице одмаралишта ослањани стубови коришћени приликом градње зида…

Затражен је састанак са представницима фирме „Стан инжењеринг“ која је инвеститор на сусједној парцели, те ангажован геодета да утврди да ли је линија разграничења нарушена.

„На састанку са власницима и инвеститорима изградње на сусједном плацу сам дознао да су они контактирали неко лице блиско Влади Републике Српске које је изјавило да ће имовина која је укњижена на „Бирач“ прећи у власништво Републике Српске и да је наводно њима дато обећање од тог неименованог контакта да ће одмаралиште бити предмет продаје и опет наводно, бити понуђено њима као право прече куповине из разлога што се они појављују као, непосредно за купњу, заинтересовани сусједи“, наведено је у извјештају Владимира Радојевића којег је стечајни управник ФГ „Бирач“ послао у Црну Гору.

У извјештају се додаје да инвеститори нису имали одговор на питање зашто се нису обратили ФГ „Бирач“ прије започињања радова, већ су само „слијегали раменима“.

Због радова одмаралиште „Сунце“ је остало без воде, а не постоје поуздане информације о стању фекалне канализације.

„Упозорили смо их да ћемо предузети све неопходне мјере ради заштите интереса власника. Изјавили су да ће извршити уређење привремено запосједнутог дијела некретнине и његово враћање у првобитно стање“, наведено је у извјештају.

Радојевић је предао захтјев за контролу инспекцији Министарства одрживог развоја и туризма Црне Горе.

У извјештају се још констатује да инвеститор на сусједној парцели нема сагласност комшије за удаљеност од сусједне парцеле мању од 2,5 метара, те да је већ изграђен непримјерено висок зид (2,6 метара) који раздваја двије парцеле и који је на удаљености од једног метра од кућица одмаралишта.

Одмаралиште „Сунце“ има 14 монтажних објеката апартманског типа, сваки површине 45 квадрата, изграђених на земљишту површине 317 метара квадратних, воћњак од 791 метар квадратни и двориште од 500 метара квадратних.

Укупна површина је 2.238 метара квадратних. Процијењена вриједност земљишта и објеката је 449.496 евра или 876.517 КМ.

(Цапитал)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Илија

08.10.2020 18:18

Па јели им то цацевина?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цици

08.10.2020 18:45

Дајте да до Нискоградња купи за своје раднике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еxпропријација

08.10.2020 19:10

Отимај све што се може .отимај и још и још и превише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КК

08.10.2020 19:46

Ово је права срамота, свима удовољавају,осим своме народу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

петар

08.10.2020 20:45

Док је био комунизам радник је и на одмор Исао безплатно. Ови данас идиото недају им да зиве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све стока растури

08.10.2020 23:33

Јел им то Чачевина. Унистисе све сто се уништит може. Мозда им је Чача оставио тестамент па у њему пише да могу тако да раде . Епа јебо их њихов чале, тамо неће да мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синиса

09.10.2020 09:22

То је игор додик купио од алумине,а продаце за пар милиона еура

ОДГОВОРИТЕ