Угоститељи приморани да повисе цијене да би опстали

Дезинфекција простора, возила, заштитне маске и остали прописи, учинили су да се угоститељи, који достављају храну на кућна врата, нађу у минусу и проблему. Поједини угоститељски објекти у РС подигли су цијене својих производа, у првом реду кафе. Кажу, мањи је обим посла, мањи је и промет, а морају да опстану.

Република Српска 07.10.2020 | 19:58
Угоститељи приморани да повисе цијене да би опстали

Храна је спакована и спремна за доставу. Међутим, ријеч бесплатно више не постоји. Достава хране крајњем кориснику на адресу  - од данас се додатно наплаћује, без обзира на наручену количину.

Саша Скендерија власник је кафе ресторана. Доставу ће убудуће наплаћивати једну марку. На овај потез су каже били приморани. Ево и зашто.

''Да би се задржао ниво пословања, ниво безбједности који је прописао Институт за јавно здравство и да би се сачувала радна мјеста достављача и осталих радника у угоститељству '' – каже Саша Скендерија, власник кафе ресторана.

Угостителљи су осим доставе хране, подигли и цијене кафе.

Била кратка, продужена са шлагом, млијеком или без ичега кафа је у већини угоститељских објеката од прије неколико дана поскупила. Тамо гдје је коштала марку – сада је марку и по до двије.

''Људи су приморани да повећавају барем неки минималан износ да би сачували раднике. Нове мјере су јако тешке за спровести. Замислите један сто са четири особе на 50 квадрата, то је пет столова свако јутро да дође по пет људи, да ли неко може да преживи са пет или шест марака од кафе? Немогуће'' -  каже Златан Татић из Удружења послодаваца и туризма РС "Хореца"

Душко Дрљача није мјењао цијене кафе и чаја у свом локалу. За сада. Мјењао је само број запослених. Имао је три конобара, сада само једног. Корона је каже оставила велике посљедице.

''Ја то нисам радио из разлога што и овако имам слабо посла, вјероватно бих имао још слабији посао. У овој години посебно, дисконти непримјетно помало подижу цијену своје робе, ми смо приморани да набављамо и плаћамо скупље, али не подижемо цијену'' – каже Душко Дрљача, власник угоститељског објекта у Бањалуци.

Угоститељи кажу да је откако су почели радити посла упола мање. Повећање цијена у кафанама може бити мач са двије оштрице, јер дизањем цјеновника могу изгубити и оно мало гостију које тренутноимају. Због тога ће Удружење угоститеља већ почетком следеће седмице организовати састанак на који ће позвати представнике власти како би им представили проблеме са којима се суочавају, а истовремено ће тражити и рјешење.

БН ТВ

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Зикс

07.10.2020 18:20

Нема веце багре и мафије од угоститеља.Па најбоље да дигну цијену кафе на 2 марке.Е да је паметан народ да им нико не долази

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дадо

07.10.2020 19:34

Никад није било висе кафана. Вецина по принципу отвори и убаци апарат за коцку који им плаца кирију без обзира радио добро или не. Нико не брине сто у БЛ нема производних фирми. Све су унистене.

Name

Адвокат

07.10.2020 18:41

Сиротињо и Богу си тешка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОДКИВАЊЕ

07.10.2020 18:47

Уби се инспекције док све Подкујес нема те нигдје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

07.10.2020 19:01

Ја ионако не идем у ресторане због цијена, пошто цијене у ресторанима су иначе у посљедних неколико година скочиле толико да и обичан сендвич у ресторану кошта као да је бечка шницла, док сада када је Корона, боље да се преоријентишу на нешто друго, пошто ресторана (и кафића) иначе је и превише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

07.10.2020 19:05

Све их треба затвирити све кафане а запослене на биро газде на робију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Силверко

07.10.2020 19:10

Коначно нешто добро и за нас угоститеље. Требамо и ми хљеба јести, док не предјем у ДНС Фоча. Код ових тренутно нема хљеба .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

07.10.2020 21:48

Узми терапију сине.знаци глуп си за медаљу.

Name

Ре

07.10.2020 19:21

Хоце ли икад бити приморани да појефтине своје услуге,кад падне цијена кафе,нафте и осталог?

ОДГОВОРИТЕ
Name

забринута

07.10.2020 19:28

Веце цијене нема гостију,једноставно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

07.10.2020 20:50

А које то мјере дезинфекције раде? Конобари ријетко гдје имају маску и имате шприцу на улазу, потроше можда једну на два три дана, кошта пар марака. Никада нисам видио да нешто посебно дезинфикују. Просто је феномен "десет кафића у згради" узео данак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ливе

07.10.2020 21:01

Немам ништа против. Нека дигну цијену кафе на 5 КМ ако хоће. То је њихов бизнис, они су приватници и имају право да организују свој рад како хоће. Срећа па је то само услужна дјелатност, што значи, никад у животу не морате да користите те услуге ако не желите. Нису то лијекови, храна, одјећа... То су кафа, чај, сок, пиво и сл. Коме је скупо нека не иде. А ако они опстану и даље, тј. ако народ настави ићи и плаћати то све, онда су повукли прави потез.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Збиља

07.10.2020 21:35

Треба подржати ове угоститеље, ако они затворе, морат ћемо пити и мезетити у кућама и остат це нам брдо пара у џеповима, а то није никако добро. Тако се урушава економија, ха ха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аферим

08.10.2020 07:15

Тако је. Има дувана и ракије (праве домаће, а не три шљиве) на црном тржишту кол'ко волиш. А наће се нешто и за ручак и мезу. И за милошту дјеци. Снаћи ће се власт и без пореза, још увијек се могу мунтати обвезнице, благајнички записи.

Name

Ко вам је крив

07.10.2020 22:19

Никад нису задовољни и без короне, све им затворити. Дати борцима и омладини без посла да покрену бизнис Урадице власт добар потез..

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ

08.10.2020 05:17

Тако це и пропасти. Неке кафане су радиле и док су дјеца гинула.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

08.10.2020 06:24

Ма ајде молим те, сваки пијацар и сверцер, дилер, хулиган и преварант, данас је ко бива неки газда. У сколу нису исли, потписати се не знају, али су то све дозволицете, Газде. Сви редом варају дрзаву не плацају порезе, не издају фискалне рацуне, крсе закон о раду, цине кривицна дјела давања мита, кад им тразис рацун он додје са цифром али без рацуна. И сад ми градјани треба да се сазалимо над таквима? Свима њима цисте руцице без зуљева, и то су сад као неке газдурине, а градјевински мајстор или масинбравар варилац је папак? Све вас треба затворити јер сте сви редом клосари и ситне варалице и крадете дрзаву, плус сто малољетним лицима тоците алкохол и дозвољавате да се коцкају. Багра обицна, цаст изузецима ако уопсте постоје. А конобари који су остали без посла због ове кризе, па јбг, сналазите се, тразите други посао. Или изадјите на улице па протествујте против одлука лафо кризног стаба.

ОДГОВОРИТЕ