Ugostitelji primorani da povise cijene da bi opstali

Dezinfekcija prostora, vozila, zaštitne maske i ostali propisi, učinili su da se ugostitelji, koji dostavljaju hranu na kućna vrata, nađu u minusu i problemu. Pojedini ugostiteljski objekti u RS podigli su cijene svojih proizvoda, u prvom redu kafe. Kažu, manji je obim posla, manji je i promet, a moraju da opstanu.

Republika Srpska 07.10.2020 | 19:58
Ugostitelji primorani da povise cijene da bi opstali

Hrana je spakovana i spremna za dostavu. Međutim, riječ besplatno više ne postoji. Dostava hrane krajnjem korisniku na adresu  - od danas se dodatno naplaćuje, bez obzira na naručenu količinu.

Saša Skenderija vlasnik je kafe restorana. Dostavu će ubuduće naplaćivati jednu marku. Na ovaj potez su kaže bili primorani. Evo i zašto.

''Da bi se zadržao nivo poslovanja, nivo bezbjednosti koji je propisao Institut za javno zdravstvo i da bi se sačuvala radna mjesta dostavljača i ostalih radnika u ugostiteljstvu '' – kaže Saša Skenderija, vlasnik kafe restorana.

Ugostitellji su osim dostave hrane, podigli i cijene kafe.

Bila kratka, produžena sa šlagom, mlijekom ili bez ičega kafa je u većini ugostiteljskih objekata od prije nekoliko dana poskupila. Tamo gdje je koštala marku – sada je marku i po do dvije.

''Ljudi su primorani da povećavaju barem neki minimalan iznos da bi sačuvali radnike. Nove mjere su jako teške za sprovesti. Zamislite jedan sto sa četiri osobe na 50 kvadrata, to je pet stolova svako jutro da dođe po pet ljudi, da li neko može da preživi sa pet ili šest maraka od kafe? Nemoguće'' -  kaže Zlatan Tatić iz Udruženja poslodavaca i turizma RS "Horeca"

Duško Drljača nije mjenjao cijene kafe i čaja u svom lokalu. Za sada. Mjenjao je samo broj zaposlenih. Imao je tri konobara, sada samo jednog. Korona je kaže ostavila velike posljedice.

''Ja to nisam radio iz razloga što i ovako imam slabo posla, vjerovatno bih imao još slabiji posao. U ovoj godini posebno, diskonti neprimjetno pomalo podižu cijenu svoje robe, mi smo primorani da nabavljamo i plaćamo skuplje, ali ne podižemo cijenu'' – kaže Duško Drljača, vlasnik ugostiteljskog objekta u Banjaluci.

Ugostitelji kažu da je otkako su počeli raditi posla upola manje. Povećanje cijena u kafanama može biti mač sa dvije oštrice, jer dizanjem cjenovnika mogu izgubiti i ono malo gostiju koje trenutnoimaju. Zbog toga će Udruženje ugostitelja već početkom sledeće sedmice organizovati sastanak na koji će pozvati predstavnike vlasti kako bi im predstavili probleme sa kojima se suočavaju, a istovremeno će tražiti i rješenje.

BN TV

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Ziks

07.10.2020 18:20

Nema vece bagre i mafije od ugostitelja.Pa najbolje da dignu cijenu kafe na 2 marke.E da je pametan narod da im niko ne dolazi

ODGOVORITE
Name

Dado

07.10.2020 19:34

Nikad nije bilo vise kafana. Vecina po principu otvori i ubaci aparat za kocku koji im placa kiriju bez obzira radio dobro ili ne. Niko ne brine sto u BL nema proizvodnih firmi. Sve su unistene.

Name

Advokat

07.10.2020 18:41

Sirotinjo i Bogu si teška!

ODGOVORITE
Name

PODKIVANJE

07.10.2020 18:47

Ubi se inspekcije dok sve Podkujes nema te nigdje.

ODGOVORITE
Name

Direkt

07.10.2020 19:01

Ja ionako ne idem u restorane zbog cijena, pošto cijene u restoranima su inače u posljednih nekoliko godina skočile toliko da i običan sendvič u restoranu košta kao da je bečka šnicla, dok sada kada je Korona, bolje da se preorijentišu na nešto drugo, pošto restorana (i kafića) inače je i previše.

ODGOVORITE
Name

Boki

07.10.2020 19:05

Sve ih treba zatviriti sve kafane a zaposlene na biro gazde na robiju

ODGOVORITE
Name

Silverko

07.10.2020 19:10

Konačno nešto dobro i za nas ugostitelje. Trebamo i mi hljeba jesti, dok ne predjem u DNS Foča. Kod ovih trenutno nema hljeba .

ODGOVORITE
Name

Banja luka

07.10.2020 21:48

Uzmi terapiju sine.znaci glup si za medalju.

Name

Re

07.10.2020 19:21

Hoce li ikad biti primorani da pojeftine svoje usluge,kad padne cijena kafe,nafte i ostalog?

ODGOVORITE
Name

zabrinuta

07.10.2020 19:28

Vece cijene nema gostiju,jednostavno.

ODGOVORITE
Name

Boki

07.10.2020 20:50

A koje to mjere dezinfekcije rade? Konobari rijetko gdje imaju masku i imate špricu na ulazu, potroše možda jednu na dva tri dana, košta par maraka. Nikada nisam vidio da nešto posebno dezinfikuju. Prosto je fenomen "deset kafića u zgradi" uzeo danak.

ODGOVORITE
Name

live

07.10.2020 21:01

Nemam ništa protiv. Neka dignu cijenu kafe na 5 KM ako hoće. To je njihov biznis, oni su privatnici i imaju pravo da organizuju svoj rad kako hoće. Sreća pa je to samo uslužna djelatnost, što znači, nikad u životu ne morate da koristite te usluge ako ne želite. Nisu to lijekovi, hrana, odjeća... To su kafa, čaj, sok, pivo i sl. Kome je skupo neka ne ide. A ako oni opstanu i dalje, tj. ako narod nastavi ići i plaćati to sve, onda su povukli pravi potez.

ODGOVORITE
Name

Zbilja

07.10.2020 21:35

Treba podržati ove ugostitelje, ako oni zatvore, morat ćemo piti i mezetiti u kućama i ostat ce nam brdo para u džepovima, a to nije nikako dobro. Tako se urušava ekonomija, ha ha...

ODGOVORITE
Name

Aferim

08.10.2020 07:15

Tako je. Ima duvana i rakije (prave domaće, a ne tri šljive) na crnom tržištu kol'ko voliš. A naće se nešto i za ručak i mezu. I za miloštu djeci. Snaći će se vlast i bez poreza, još uvijek se mogu muntati obveznice, blagajnički zapisi.

Name

Ko vam je kriv

07.10.2020 22:19

Nikad nisu zadovoljni i bez korone, sve im zatvoriti. Dati borcima i omladini bez posla da pokrenu biznis Uradice vlast dobar potez..

ODGOVORITE
Name

BORAC

08.10.2020 05:17

Tako ce i propasti. Neke kafane su radile i dok su djeca ginula.

ODGOVORITE
Name

BL

08.10.2020 06:24

Ma ajde molim te, svaki pijacar i svercer, diler, huligan i prevarant, danas je ko biva neki gazda. U skolu nisu isli, potpisati se ne znaju, ali su to sve dozvolicete, Gazde. Svi redom varaju drzavu ne placaju poreze, ne izdaju fiskalne racune, krse zakon o radu, cine krivicna djela davanja mita, kad im trazis racun on dodje sa cifrom ali bez racuna. I sad mi gradjani treba da se sazalimo nad takvima? Svima njima ciste rucice bez zuljeva, i to su sad kao neke gazdurine, a gradjevinski majstor ili masinbravar varilac je papak? Sve vas treba zatvoriti jer ste svi redom klosari i sitne varalice i kradete drzavu, plus sto maloljetnim licima tocite alkohol i dozvoljavate da se kockaju. Bagra obicna, cast izuzecima ako uopste postoje. A konobari koji su ostali bez posla zbog ove krize, pa jbg, snalazite se, trazite drugi posao. Ili izadjite na ulice pa protestvujte protiv odluka lafo kriznog staba.

ODGOVORITE