Критике ЕУ комсије: БиХ без напретка у правосуђу

Током већег дијела извјештајног периода, што се тиче политичких критерија, Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине била је блокирана из политичких разлога, што је резултирало заостатком у доношењу закона, а Савјет министара БиХ радио је у техничком мандату све до именовања нове Владе, која се формирала тек у децембру 2019. године, 14 мјесеци након општих избора, пише Радио Слободна Европа рефершући се на годишњи извјештај ЕК.

Босна и Херцеговина 06.10.2020 | 13:57
Критике ЕУ комсије: БиХ без напретка у правосуђу

Влада Федерације БиХ је и даље у техничком мандату.

Устав Босне и Херцеговине и даље крши Европску конвенцију о људским правима (ЕЦХР) у предметима Сејдић-Финци те сличним случајевима.

Није постигнут напредак у побољшању Изборног закона у складу са европским стандардима и обезбјеђивању транспарентности финансирања политичких партија. Измјене и допуне које су усвојене у јулу 2020. би требале омогућити одржавање локалних избора у Мостару први пут од 2008. године.

У току су и припреме за одржавање Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање, као и израда и усвајање националног програма за усвајање правне заоставштине ЕУ. Није постигнут напредак у осбезбјеђењу повољног окружења за цивилно друштво. Значајне и систематске консултације са цивилним друштвом преостају да се утврде, наводи се.

Босна и Херцеговина је у раној фази реформе јавне управе (ПАР) и није дошло до напретка у обезбјеђењу професионалне и деполитизоване државне службе и координираног приступа у креирању политика широм земље. Сви нивои власти су усвојили стратешки оквир за реформу јавне управе и сада требају усвојити акциони план који се односи на то.

Политичко тијело које управља координацијом реформе јавне управе још није успостављено. Да би се загарантовала професионална државна служба, поступци ове службе морају се темељити на принципима заслуга и без политичког уплитања.

Босна и Херцеговина је у раној фази планирања у области правосуђа. Током извјештајног периода није постигнут напредак у овој области. Нису подузете одговарајуће мјере за рјешавање налаза извјештаја стручњака о питањима владавине права. Реформе интегритета наишле су на отпор правосуђа, преноси Радио Слободна Европа.

Евидентни знакови погоршања захтјевају хитне мјере за јачање интегритета и повратак повјерења грађана у правосуђе, почевши од вјеродостојног и ригорозног система провјере финансијских извјештаја носилаца правосудних функција. Препреке правосудним реформама од стране политичких актера као и унутар правосуђа, те лоше функционирање правосуђа нарушавају грађанима могућност да остваре своја права, као и борбу против корупције и организованог криминала.

Босна и Херцеговина је у раној фази и када је у питању сузбијање и борба против корупције и организованог криминала. Није постигнут напредак у проналажењу кључних приоритета мишљења и препорука за 2019. годину у овој области, као и налаза стручног извјештаја о питањима владавине права.

Распрострањена корупција 

Корупција је и даље распрострањена и директно утиче на свакодневни живот грађана. Постоје системски недостаци у оперативној сарадњи агенција за провођење закона ако и врло ограничена размјена обавјештајних података. Финансијске истраге и заплијена имовине су углавном неучинковите.

Контакт са Европолом још увијек није оперативан. Нису предузети кораци за успостављање сарадње са Еуројустом. Земља мора побољшати свој капацитет и наставити напоре у борби против тероризма и трговине дрогом.

Што се тиче основних права, законодавни и институционални оквир у великој мјери је успостављен, док свеобухватан стратешки оквир још увијек треба усвојити. Подузети су неки кораци - Уставни суд БиХ укинуо је одредбу о смртној казни у уставу Републике Српске, а прва ЛГБТИ парада поноса одржала се мирно у Сарајеву.

Изазови остају у погледу слободе окупљања, посебно у Републици Српској.

Потребне су значајне реформе како би се обезбједило да сви грађани могу остварити своја политичка права и како би се превазишла пракса 'двије школе под једним кровом' и обезбједило инклузивно и квалитетно образовање за све.

Није постигнут напредак у гарантовању слободе изражавања медија и заштити новинара осигурањем одговарајућег судског праћења случајева пријетњи и насиља над новинарима и медијским радницима, те осигуравањем финансијске одрживости јавног РТВ система.

ЕУ је пружила значајну подршку Босни и Херцеговини у управљању миграцијама. ЕУ позива власти Босне и Херцеговине да хитно подузму све потребне мјере како би спријечиле развој хуманитарне кризе.

(РСЕ)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Даје днеја

06.10.2020 12:54

Како ће бити помак, кад је на челу вств лик који не може реченицу саставити без аааеееиииуууооо. Ваљда ознака за ову елиту. Сломише се ко ће више да муца и замуцкује. Мисле да су ин кад су тако "писмени".

ОДГОВОРИТЕ
Name

06.10.2020 16:12

Свака част за коментар!!!

Name

саса

06.10.2020 12:55

Ма немогуце, лазете ви у тој евроској комисији. Ми напредујемо свијетлосном брзином али пропаст куда сте нас и упутили са овим васим одлкасима, које дрзите на власти. Смецари лицемијерни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.10.2020 13:45

Никад нама неце бити боље док год не прихватимо да је у нама проблем за неке ствари. Неце нама нико водит и уредјиват дрзаву. Кога смо изабрали? Лопове. Знави какав народ таква власт. Тацка.

Name

рере

06.10.2020 14:21

Извините молим вас..! Реално је, да и мафија мора имати дрзаву..!

Name

Мирослав

06.10.2020 13:08

Сад умјесто 3милијарде дајте им 5милијарди и све ок.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глобал зитизен

06.10.2020 16:46

Ма каква ЕУ ми нисмо ни за Сибира. Сељацка нација није за нормално друство.

ОДГОВОРИТЕ