Kritike EU komsije: BiH bez napretka u pravosuđu

Tokom većeg dijela izvještajnog perioda, što se tiče političkih kriterija, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine bila je blokirana iz političkih razloga, što je rezultiralo zaostatkom u donošenju zakona, a Savjet ministara BiH radio je u tehničkom mandatu sve do imenovanja nove Vlade, koja se formirala tek u decembru 2019. godine, 14 mjeseci nakon opštih izbora, piše Radio Slobodna Evropa referšući se na godišnji izvještaj EK.

Bosna i Hercegovina 06.10.2020 | 13:57
Kritike EU komsije: BiH bez napretka u pravosuđu

Vlada Federacije BiH je i dalje u tehničkom mandatu.

Ustav Bosne i Hercegovine i dalje krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima (ECHR) u predmetima Sejdić-Finci te sličnim slučajevima.

Nije postignut napredak u poboljšanju Izbornog zakona u skladu sa evropskim standardima i obezbjeđivanju transparentnosti finansiranja političkih partija. Izmjene i dopune koje su usvojene u julu 2020. bi trebale omogućiti održavanje lokalnih izbora u Mostaru prvi put od 2008. godine.

U toku su i pripreme za održavanje Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, kao i izrada i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne zaostavštine EU. Nije postignut napredak u osbezbjeđenju povoljnog okruženja za civilno društvo. Značajne i sistematske konsultacije sa civilnim društvom preostaju da se utvrde, navodi se.

Bosna i Hercegovina je u ranoj fazi reforme javne uprave (PAR) i nije došlo do napretka u obezbjeđenju profesionalne i depolitizovane državne službe i koordiniranog pristupa u kreiranju politika širom zemlje. Svi nivoi vlasti su usvojili strateški okvir za reformu javne uprave i sada trebaju usvojiti akcioni plan koji se odnosi na to.

Političko tijelo koje upravlja koordinacijom reforme javne uprave još nije uspostavljeno. Da bi se zagarantovala profesionalna državna služba, postupci ove službe moraju se temeljiti na principima zasluga i bez političkog uplitanja.

Bosna i Hercegovina je u ranoj fazi planiranja u oblasti pravosuđa. Tokom izvještajnog perioda nije postignut napredak u ovoj oblasti. Nisu poduzete odgovarajuće mjere za rješavanje nalaza izvještaja stručnjaka o pitanjima vladavine prava. Reforme integriteta naišle su na otpor pravosuđa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Evidentni znakovi pogoršanja zahtjevaju hitne mjere za jačanje integriteta i povratak povjerenja građana u pravosuđe, počevši od vjerodostojnog i rigoroznog sistema provjere finansijskih izvještaja nosilaca pravosudnih funkcija. Prepreke pravosudnim reformama od strane političkih aktera kao i unutar pravosuđa, te loše funkcioniranje pravosuđa narušavaju građanima mogućnost da ostvare svoja prava, kao i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Bosna i Hercegovina je u ranoj fazi i kada je u pitanju suzbijanje i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Nije postignut napredak u pronalaženju ključnih prioriteta mišljenja i preporuka za 2019. godinu u ovoj oblasti, kao i nalaza stručnog izvještaja o pitanjima vladavine prava.

Rasprostranjena korupcija 

Korupcija je i dalje rasprostranjena i direktno utiče na svakodnevni život građana. Postoje sistemski nedostaci u operativnoj saradnji agencija za provođenje zakona ako i vrlo ograničena razmjena obavještajnih podataka. Finansijske istrage i zaplijena imovine su uglavnom neučinkovite.

Kontakt sa Evropolom još uvijek nije operativan. Nisu preduzeti koraci za uspostavljanje saradnje sa Eurojustom. Zemlja mora poboljšati svoj kapacitet i nastaviti napore u borbi protiv terorizma i trgovine drogom.

Što se tiče osnovnih prava, zakonodavni i institucionalni okvir u velikoj mjeri je uspostavljen, dok sveobuhvatan strateški okvir još uvijek treba usvojiti. Poduzeti su neki koraci - Ustavni sud BiH ukinuo je odredbu o smrtnoj kazni u ustavu Republike Srpske, a prva LGBTI parada ponosa održala se mirno u Sarajevu.

Izazovi ostaju u pogledu slobode okupljanja, posebno u Republici Srpskoj.

Potrebne su značajne reforme kako bi se obezbjedilo da svi građani mogu ostvariti svoja politička prava i kako bi se prevazišla praksa 'dvije škole pod jednim krovom' i obezbjedilo inkluzivno i kvalitetno obrazovanje za sve.

Nije postignut napredak u garantovanju slobode izražavanja medija i zaštiti novinara osiguranjem odgovarajućeg sudskog praćenja slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima, te osiguravanjem finansijske održivosti javnog RTV sistema.

EU je pružila značajnu podršku Bosni i Hercegovini u upravljanju migracijama. EU poziva vlasti Bosne i Hercegovine da hitno poduzmu sve potrebne mjere kako bi spriječile razvoj humanitarne krize.

(RSE)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Даје днеја

06.10.2020 14:54

Како ће бити помак, кад је на челу вств лик који не може реченицу саставити без аааеееиииуууооо. Ваљда ознака за ову елиту. Сломише се ко ће више да муца и замуцкује. Мисле да су ин кад су тако "писмени".

ODGOVORITE
Name

XL

06.10.2020 18:12

Svaka čast za komentar!!!

Name

sasa

06.10.2020 14:55

Ma nemoguce, lazete vi u toj evroskoj komisiji. Mi napredujemo svijetlosnom brzinom ali propast kuda ste nas i uputili sa ovim vasim odlkasima, koje drzite na vlasti. Smecari licemijerni.

ODGOVORITE
Name

Re

06.10.2020 15:45

Nikad nama nece biti bolje dok god ne prihvatimo da je u nama problem za neke stvari. Nece nama niko vodit i uredjivat drzavu. Koga smo izabrali? Lopove. Znavi kakav narod takva vlast. Tacka.

Name

rere

06.10.2020 16:21

Izvinite molim vas..! Realno je, da i mafija mora imati drzavu..!

Name

Мирослав

06.10.2020 15:08

Сад умјесто 3милијарде дајте им 5милијарди и све ок.

ODGOVORITE
Name

Global zitizen

06.10.2020 18:46

Ma kakva EU mi nismo ni za Sibira. Seljacka nacija nije za normalno drustvo.

ODGOVORITE