Наногице ће носити и осуђеници у Републици Српској

У Српској је у току израда правилника о начину извршења кућног затвора, којим ће бити прописани услови под којима ће осуђеници, умјесто иза решетака, казну моћи издржавати у своја четири зида уз кориштење електронске наногице.

Република Српска 03.10.2020 | 08:19
Наногице ће носити и осуђеници у Републици Српској

Таква пракса у ФБиХ ће заживјети ускоро, а како је потврдио федерални министар правде Мато Јозић, кућни притвор са електронским надзором омогућен је након што је у четвртак Дом народа, а раније Представнички дом Парламента ФБиХ, усвојио измјене и допуне Закона о кривичном поступку.

Са друге стране, из Министарства правде Републике Српске подсјећају да је Законом о извршењу кривичних и прекршајних санкција РС прописано да ће питање извршења кућног затвора детаљније бити прописано правилником о начину извршења кућног затвора, који доноси министар правде.

Сходно томе, како додају, у току је процедура доношења тог подзаконског акта. Министар правде је, истичу, именовао радну групу, која интензивно ради на изради овог акта.

"Истовремено, Министарство правде у Влади Републике Српске предузима напоре да буду обезбијеђена средства у буџету Републике Српске за ове намјене, како би се правовремено обезбиједила потребна финансијска подршка за набавку потребне информатичке и техничке опреме за несметано спровођење кућног затвора", рекли су за "Независне" из Министарства правде РС.

Дарко Кременовић, предсједник Адвокатске коморе Бањалуке, подржава то што би и у Српској требало да се отвори могућност кориштења електронских наногица за осуђенике.

"Знам да Министарство правде то припрема већ дужи период. Свакако би било добро да то заживи, јер би се достигао већи степен ресоцијализације, а самим тим би генерална превенција и специјална превенција биле на задовољавајућем нивоу. А не би било штете по осуђено лице, имајући у виду да је ријеч о краћим казнама", рекао је Кременовић за "Независне".

У кривичном законодавству ФБиХ, дакле, као нови институт уведен је кућни притвор са електронским надзором, а на снагу ће ступити наредног дана од дана објављивања у "Службеним новинама Федерације БиХ".

"Наведеном допуном остављена је могућност судовима и тужилаштвима да током кривичног поступка према осумњиченима, односно оптуженима могу одредити електронски надзор", рекао је ресорни федерални министар Мато Јозић.

Из Министарства правде РС подсјећају да Кривични законик Републике Српске прописује да се казна затвора у трајању до једне године може у неким случајевима извршити и у просторима у којима осуђеник станује.

"Овакав начин извршења казне затвора суд може одредити учиниоцу који је стар или изнемогао, тешко болестан, инвалидно лице, трудна жена, самохрани родитељ малољетне дјеце, ако се може очекивати да ће се и на тај начин постићи сврха кажњавања и ако је учинилац са тим сагласан", појашњавају из Министарства правде РС.

Осуђеник којем је одобрен кућни затвор не смије напуштати просторе у којима станује, осим у случајевима прописаним законом. Ако забрану прекрши, суд му може одредити да остатак казне проведе иза решетака.

(Независне)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Као

03.10.2020 06:44

Најгори министар правосуђа Републике Српске Антон Касиповић.Да овдје има било какве везе да државом давно би министарство правосуђа требало да пошаље приједлог измјена закона о ВСТС.Али то неће јер је снсдов Милан Тегелтија постављен на чело ВСТС да штити криминал у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма шта кажеш?

03.10.2020 07:29

Дакле , ови су ненадмашни у измишљању начина како да својима олакшају робију а успут и да зараде. Ко ће контролисати "наногице" у "приватно-јавном партнерству" , односно "шеми"? Можда "Про-Интер"? И колико ће коштати по сату да "зажмире" на напуштање куће? Па и данас има повлаштених робијаша који су више на слободи него на редовном служењу затворске казне. Кум Миле Радишић је више био напољу него на Туњицама а увелико се прича да је и бивши директор "Агенције за мала и средња предузећа" Марковић , који је брутално претукао једну жену , више код куће у Лакташима него на Туњицама. И то све без "наногице".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Имајте у виду

03.10.2020 07:47

Да смо у марту ове године сви већ и били осуђени на казну кућног затвора, што се испоставило као неуставно. По свему судећи, и овај метод је неуставан, па се свакако треба жалити до зла Бога на ту мјеру и сигурно ћете је оборити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

добој

03.10.2020 07:53

Коме ћете је ставити, свака птесуда је услов опет бацате паре на те зајебанције, а криминалци на слободи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одлично

03.10.2020 08:43

Сад доводите у дилему и нај поштеније људе да се баве криминалом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

03.10.2020 08:54

Треба рећи и ко стоји иза тог закона, да се зна именом и презименом, па нека носи наногицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

03.10.2020 11:02

Још један доказ да што си луђи и опаснији, то ти закон више олакшава. Прво тужилаштва никаква, а онда судови преблаги, обарања пресуда, условне казна, сад још и ово. Унесите измјене да се нпр.за тешко убиство из користољубља од суда добија двособан стан у новоградњи и путовање на тропску дестинацију за двоје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све исти калуп

04.10.2020 06:51

Не може се рећи да су судови преблаги. Друго је то, други су суци на бањалуци, није у томе штос. Судови су кварни, корупцији и поткивању склони. Уосталом као и све остало што 'одозго' стиже.

Name

Лажни директор и лажни хирург

03.10.2020 19:54

Молим резервацију за два кримоса, Совиља и Баћу

ОДГОВОРИТЕ