Локални проблеми у сјени националних тема

Референдуми, декларације, отцјепљења – све су то обећавали водећи бх политичари. Злоупотреба грађана је евидентан – поручују аналитичари.

Република Српска 02.10.2020 | 19:30
Локални проблеми у сјени националних тема

Ближе се локални избори, а са њима се појачавају и националне теме. Иако струка каже да националне теме у вријеме локалних избора не би биле нормалне ни у једној развијеној земљи, код нас је то редовна појава.

Референдуми, декларације, отцјепљења – све су то обећавали водећи бх политичари. Злоупотреба грађана је евидентан – поручују аналитичари.

''Почео бих ово са Бyе Бyе БиХ, Wелцоме РСЕxит'', изјавио је у фебруару члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Република Српска није рекла Бyе Бyе БИХ. И даље је ентитет. Није самостална, иако је било најављено преко 30 референдума. Милорад Додик пијетио је референдумима готово сваке године. Након Кримске кризе, упоређујући Крим са РС. У више наврата правио је компарације између БиХ и Косова, али и Шкотске и Републике Српске након шкотског референдума о независности од Велике Британије.

''Власт не злоупотребљава само грађане, власт злоупотребљава здрав разум грађана више денценија'', каже комуниколог Младен Бубоњић.

И тако годинама, посебно у вријеме избора. Националне теме доминаирају чак и у вријеме локалних избора, када им је најмање и мјесто и вријеме.  У фокусу патриотизам, а не локални проблеми.

''Ми смо заокупљени темама које немају везе са реалношћу. Замајавамо се великим причамам и темама. Они једни другима сервирају теме на које се сви пале, на жалост. То је опробани рецепт како доћи до гласача'', каже новинар Елвир Падаловић.

А гласачи, судећи према досадашњој пракси, националне теме увијек доживљавају најозбиљније. Тако тројац Милорад Додик, Драган Човић и Бакир Изетбеговић врло често темпирају њима погодно вријеме за национализам. Угроженост једних наспрам других и трећих, напади једних на друге и треће...

''На тај начин их држе у стању духовне запуштености, јер им то савршено одговара, јер као такви грађани су сјајан материјал за манипулације и злоупотребе'', каже политички аналитичар Тања Топић.

Милорад Додик пријети отцјепљењем ентитета. Драган Човић  исцртава карту трећег ентитета. Док Бакир Изетбеговић не одустаје од ревизије пресуде  по тужби за геноцид против Србије. И увијек пронађу нове спинове.

''Смањење корупције, да правосуђе боље раде, животна питања – они то не умеју да ураде. И онда нуде причу о национализму и већој централизацији – једноставно немају шта да понуде'', каже политиколог Велизар Антић.

Укидање конститутивности народа такође је било једно од обећања. Исто тако према декларацији СНСД-а, Република Срска је већ двије године требала бити независна држава. И није то једина декларација која је остала на покушају, који је послужио да водећи бх. политичари приволе бираче да гласају са за њих.

И тако од избора до избора. Судећи према оном што смо до сада видјели ни ови неће бити много другачији – више демагошки него програмски. Уз обећање свега и свачега, али без обећања о одговорности, уколико се дата ријеч не испуни.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар