Lokalni problemi u sjeni nacionalnih tema

Referendumi, deklaracije, otcjepljenja – sve su to obećavali vodeći bh političari. Zloupotreba građana je evidentan – poručuju analitičari.

Republika Srpska 02.10.2020 | 19:30
Lokalni problemi u sjeni nacionalnih tema

Bliže se lokalni izbori, a sa njima se pojačavaju i nacionalne teme. Iako struka kaže da nacionalne teme u vrijeme lokalnih izbora ne bi bile normalne ni u jednoj razvijenoj zemlji, kod nas je to redovna pojava.

Referendumi, deklaracije, otcjepljenja – sve su to obećavali vodeći bh političari. Zloupotreba građana je evidentan – poručuju analitičari.

''Počeo bih ovo sa Bye Bye BiH, Welcome RSExit'', izjavio je u februaru član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Republika Srpska nije rekla Bye Bye BIH. I dalje je entitet. Nije samostalna, iako je bilo najavljeno preko 30 referenduma. Milorad Dodik pijetio je referendumima gotovo svake godine. Nakon Krimske krize, upoređujući Krim sa RS. U više navrata pravio je komparacije između BiH i Kosova, ali i Škotske i Republike Srpske nakon škotskog referenduma o nezavisnosti od Velike Britanije.

''Vlast ne zloupotrebljava samo građane, vlast zloupotrebljava zdrav razum građana više dencenija'', kaže komunikolog Mladen Bubonjić.

I tako godinama, posebno u vrijeme izbora. Nacionalne teme dominairaju čak i u vrijeme lokalnih izbora, kada im je najmanje i mjesto i vrijeme.  U fokusu patriotizam, a ne lokalni problemi.

''Mi smo zaokupljeni temama koje nemaju veze sa realnošću. Zamajavamo se velikim pričamam i temama. Oni jedni drugima serviraju teme na koje se svi pale, na žalost. To je oprobani recept kako doći do glasača'', kaže novinar Elvir Padalović.

A glasači, sudeći prema dosadašnjoj praksi, nacionalne teme uvijek doživljavaju najozbiljnije. Tako trojac Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović vrlo često tempiraju njima pogodno vrijeme za nacionalizam. Ugroženost jednih naspram drugih i trećih, napadi jednih na druge i treće...

''Na taj način ih drže u stanju duhovne zapuštenosti, jer im to savršeno odgovara, jer kao takvi građani su sjajan materijal za manipulacije i zloupotrebe'', kaže politički analitičar Tanja Topić.

Milorad Dodik prijeti otcjepljenjem entiteta. Dragan Čović  iscrtava kartu trećeg entiteta. Dok Bakir Izetbegović ne odustaje od revizije presude  po tužbi za genocid protiv Srbije. I uvijek pronađu nove spinove.

''Smanjenje korupcije, da pravosuđe bolje rade, životna pitanja – oni to ne umeju da urade. I onda nude priču o nacionalizmu i većoj centralizaciji – jednostavno nemaju šta da ponude'', kaže politikolog Velizar Antić.

Ukidanje konstitutivnosti naroda takođe je bilo jedno od obećanja. Isto tako prema deklaraciji SNSD-a, Republika Srska je već dvije godine trebala biti nezavisna država. I nije to jedina deklaracija koja je ostala na pokušaju, koji je poslužio da vodeći bh. političari privole birače da glasaju sa za njih.

I tako od izbora do izbora. Sudeći prema onom što smo do sada vidjeli ni ovi neće biti mnogo drugačiji – više demagoški nego programski. Uz obećanje svega i svačega, ali bez obećanja o odgovornosti, ukoliko se data riječ ne ispuni.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar