Пре 32 године умро Павле Вуисић, сахрани присуствовали само свештеник и супруга!

Бард српског глумишта Павле Вуисић напустио нас је пре тачно 32 године, 1. октобра 1988. након дуге и тешке борбе са карциномом у 62. години.

Забава 01.10.2020 | 22:22
Пре 32 године умро Павле Вуисић, сахрани присуствовали само свештеник и супруга!

Павле је рођен 12. јула 1926. године у породици Вуисић. Отац му се звао Миша, мајка Радмила, а имао и млађег брата Душана Вуисића који је такође био глумац.

Он је студирао Правни факултет, који није успео да заврши, а радио је као новинар и радио водитељ. Глумом је почео да се бави у Панчевачком позоришту, где је статирао у ратним филмовима, а прву озбиљнију улогу добио је у остварењу "Чудотворни мач" 1950. године.

Покушао је да упише Факултет драмских уметности, али у томе није успео, па је постао један од најуспешнијих глумаца без академског образовања.

Филмографија Павла Вуисића износи 177 јединица, при чему је Павле глумио у 129 дугометражних филмова, 17 серија, 14 ТВ филмова, шест мини телевизијских серија и пет кратких ТВ филмова. Најпознатија улога му је свакако улога у серији "Камионџије" одакле му је и остао надимак Паја Чутура.

Био је боем, уметник, волео је да чита, али и да пише, а целог живота био је заљубљен у своју супругу Мирјану Вуисић, коју је звао Сула. Њих двоје су били у браку пуних 30 година, али нажалост нису имали деце.

Мирјана је чувала све његове песме и рукописе, који су пре неколико година и објављени. Паја се стидео онога што је писао, па је Мирјана његове песме чувала и скривала од њега самог.

Мало је познато да је за живота писао стихове којима махом није био задовољан.

 "Желим да умрем. Боже, који си свемогућ, учини тако и буди миран, платићу. Знам, и ти си корумпиран... - гласи једна од песама које је написао Павле Вуисић.

Мало људи зна да је Вуисић био страствени пушач, те да се читавог живота није одвајао од своје луле. 1981. године установљена је награда "Павле Вуисић" која се додељује глумцу за живтно дело. Ова награда се раније звала "Славица", а од 1994. године носи назив по легендарном Паји.

Није желео да ико присуствује погребу осим његове жене, а у последњој верзији од три његовог тестамента пише.

- Молим да се смрт објави три дана после погреба. Желео је да умре нечујно, да то не буде вест. Нико да не слави живот који он није волео. На сахрани није било никог, само његова Мирјана. Није било умрлице, ни слике. И један поп ког је довела. И није му рекла ко је покојник.

- Само сам рекла да се зове Павле... - навела је његова удовица.

Тако је сахрањен раб божији Павле. Иначе, није веровао у Бога. Поп је ту био - из ината, како је Павле и водио добар део живота.

Нико осим лекара и супруге Мирјане није знао да је преминуо Павле Вуисић, великан српског глумишта. Чак ни за његов погреб нико није знао осим, опет, супруге Мирјане и свештеника. Тако је желео чувени Паја, највећи "намћор" и особењак ког памте камере српског филма. Чим се разболео, Павле Вуисић се сакрио од свих. Само је супруга Мирјана знала где се налази и није смела да обавести никога, чак ни људе који су можда могли да му помогну. Паја је знао све, само није знао шта ће са собом. Размишљао је и о томе да дигне руку на себе, али се плашио да остави Мирјану која није била спремна за крај. Зато је чак годину и осам месеци пре смрти написао "претеће" писмо. У својеврсној опоруци Вуисић је тражио да се за његову смрт не сазна тако лако. И тако је и било. Павловом погребу су присуствовали само супруга Мирјана, звана Сула, и свештеник – али ни он није знао кога сахрањује. Сви остали – познаници, филмаџије, синдикати, фабрике које су се распитивале како да одају почаст глумцу, цела Југославија је за његову смрт и погреб сазнала је касније.

(курир.рс/пинк/недељник)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Драгче

01.10.2020 22:55

Све фино описано сем онога да није био вјерник...комунистичка "патка" тога времена.

ОДГОВОРИТЕ