Поремећен систем вриједности разлог за одлазак из БиХ

- Вечина оних који су или желе да напусте БиХ то су урадили или раде због поремећеног система вриједности, непотизма и корупције - показало је истраживање организације Фридрих Еберт.

Босна и Херцеговина 28.09.2020 | 20:12
Поремећен систем вриједности разлог за одлазак из БиХ

Публикација организације Фридрих Еберт показала је да да Босну и Херцеговину њени становници напуштају из више разлога а да приоритетан разлог није осјећај националне угрожености, као ни финансијски услови.

Становници БиХ, показало је истраживање међу онима који су већ отишли и међу онима који желе да оду, земљу напуштају највише због услова рада.

Тако становници БиХ напуштају у великом проценту због корупције и непотизма, неквалитетне јавне услуге, боље будућности за породицу и дјецу, бољег квалитета живота, жељом за остварењем успјеха, политичке неизвјесности, одсуства перспективе, страха од неизвјесности, наводи се у публикацији "Одрживост емиграција из БиХ".

Очекивано грађани БиХ су у највећем броју иселили или желе да иселе у Њемачку.

Слиједе, процентуално, Аустрија, било која земља, Швајцарска, Шведска, САД, Словенија, Канада, Норвешка, Аустралија, Данска, показало је исто истраживање.

- Према подацима истраживања, 97,5% испитаника би у иностранство водило дјецу, 91,2% не би жељело да се њихова дјеца врате у Босну и Херцеговину и 99% сматра да је квалитет живота дјеце бољи у иностранству него у Босни и Херцеговини. У томе је највећа трагедија - каже за БН ТВ Фарук Хаџић један од аутора публикације.

Александар Чавић, демограф из Бањалуке, каже да подаци из публикације нису изненађење и да су они само показали раније претпоставке. Он упозорава да је врло забрињавајуће то што људи за разлику од ранијих одлазака у иностранство сада одлазе да се не врате. Они који одлазе или желе да оду су огорчени и сматрају се отјеранима, каже Чавић.

Према раније објављеним подацима БиХ је прошле године напустило више од 70 000 становника. То ће несумњиво имати погубан утицај по опстанак ентитета и државе упозоравају стручњаци годинама.

БН ТВ

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

А

28.09.2020 18:41

Знаци бјезе људи, како цитам било гдје, главом без обзира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бризантно

28.09.2020 20:11

Забога, папакланд има пуно природних љепота!

Name

Ре:

28.09.2020 22:54

Не бјеже било гдје, него су тачно навели гдје им је појединачно зинуло дупе! То се једноставно зове алавост и тачка!

Name

Кратко и јасно

28.09.2020 18:46

Побјеци негдје далеко сто даље од ове багре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будимо људи

28.09.2020 18:48

Подигнимо погнуте главе, покажимо достојанство. У славу Бога и наших часних Предака и за добробит наших Потомака рецимо коначно НЕ неправди, клептократији и квислинзима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хеј

29.09.2020 07:19

Док ти дигнеш главу и мало прозбориш, човјече окрени се око себе види шта ради млади нараштај! Ходају по кафанама дјеца из Основне школе, шта ће тамо дјеца! Малољетници без пратње родитеља!!!

Name

ТањаС

29.09.2020 13:32

Цим дигнес главу мафија је осјеце

Name

Херц

28.09.2020 19:28

Продје нам зивот цекајуци боље сутра које овде никад доци неце зато боље данас отици и не врацати се у ову циркус дрзаву гдје људи са купљеним дипломама су надредјени људима који су заврсили регуларно факултете. Нема овде среце задуго зато људи идите ко мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само

28.09.2020 21:18

Само напријед. Кад дођете у обећану земљу требаће вам радно одијели и спаваћица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

29.09.2020 05:54

Свако свијет посматра из своје перспективе. Нису сви наши људи на западу на бауштели. Има не мали број стручњака за за разне области који често раде од куће, а плаћени су као и домаћи стручњаци којих нема довољно. На западу је толика мјешавина људи из читавог свијета да се више не гледа ко је од куда, већ шта знаш да радиш. Али то у БиХ људи без основне културе, али са чланским картама и купљеним дипломама не могу да схвате, јер никад нису макели из тамног вилајета.

Name

Није свакоме

29.09.2020 12:57

Ко теби, да спавацицу неморас да скидас а зивис гала на устрб будуцих генерација.

Name

Аполо 11

29.09.2020 05:44

Као битно политицарима или баш Додику дали це народ одлазити. Битно је лову покупити. Ја мислим да је Сарајево требало одвојити као дистрикт или дати веће овласти ентитетима.А заједнички састанци некад у БЛ а некад у СА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А није Ц

29.09.2020 07:25

Не видим до краја коментар од огласа, али свакако се добра плата заради у Сарајеву ко год иде из Бања Луке тамо радити. Ови бањалучки Срби иду згрћу плату, а кад дођу за викенд ударе по патриотизму, па кажу прљаво им Сарајево, не ваља им Башчаршија, све им је вако, нако, а плата им може на рачун лећи и није прљава.

Name

Ре: Митар

30.09.2020 09:01

Е сад си погодио у срз и добро си рекао папку

Name

Ако неко зели

29.09.2020 12:54

Да унисти неку земљу, друство у њој, примјењују се и његују изопацене вриједности, а прво сто унисте је образовање, морал, правду, владавина права, слободу....Затим на сцену ступа, безакоње, криминал, корупција, непотизам од необразованих, неструцних, неодговорних, похлепних,издаје, лази, преваре, сваки вид манипулације.....И у таквом умрезено разваљеном друству, трулом систему једина опција за нормалног цовјека је сто даље.....

ОДГОВОРИТЕ