"Хотел Балкан"-Сваки човјек и свака породица има неку тајну!

БН телевизија вечерас од 20 часова емитује прву епизоду серије "Хотел Балкан"-пројекта који поставља нове стандарде у кинематографији.

Република Српска 28.09.2020 | 17:00
"Хотел Балкан"-Сваки човјек и свака породица има неку тајну!

„Надам се да ће публика са нестпљењем очекивати сваку нову епизоду, јер сваки човек и свака породица, на овом свету, има неку тајну. Колико год се трудили да ту тајну прикријемо, она готово увек, на неки начин, исплива“, говори глумац Саша Торлаковић о серији „Хотел Балкан“,  у којој тумачи лик једног од двојице синова власника велелепног здања у Бањалуци, које крије многе тајне.

Овај серијски пројекат Телекома Србија и „Босонога продукције“, пионира кинематографије у Републици Српској, доноси причу о угледној породици Курузовић, кроз спој Бањалуке с почетка 20. вијека и онога што је она данас. Сниман је у филмском студију надомак Града на Врбасу, у режији награђиваних редитеља Саше Карановића и Саше Хајдуковића, а окупио је бројна етаблирана глумачка имена из региона, попут Радоја Чупића, Сање Поповић, Бора Ненића, Горана Јокића, Жељка Еркића, али и она за која ће јавност тек да чује – Данило Керкез, Тамара Милошевић, Наташа Остојић...

Уз тајне, на површину ће испливати и бројни гријеси, сукоби, скривене љубави... о којима за наш портал говори управо Торлаковић, иначе Умјетнички директор Народног позоришта Сомбор, куће у којој је и члан глумачког ансамбла, односно првак драме.
 Позориште је Ваша прва (међу једнаким) љубав(има). Сада ћемо Вас гледати у серији „Хотел Балкан“, која је жанром драма, а теленовела по формату. Како сте Ви доживјели тај спој?

ТОРЛАКОВИЋ:Пре свега, себе доживљавам као позоришног глумца. Највећи број улога остварио сам у позоришту. За мене је ово ново као и за гледаоце, стога и сам са великим узбуђењем, очекујем реакцију телевизијске публике, јер осећам да смо заиста урадили нешто необично.

Поједине Ваше колеге са сета тврде да сте серијом „Хотел Балкан“ ударили темеље једном потпуно новом жанру на овдашњој сцени. Значи ли то да сте, на неки начин, срушили „четврти зид“, иако говоримо о телевизијској форми?

 ТОРЛАКОВИЋ:Не знам да ли смо срушили „четврти зид“, али поуздано знам да смо сви у екипи дали све од себе да ликове које играмо учинимо истинитим и слојевитим.

„Хотел Балкан“ је породична прича пуна тајни, интрига, гријеха и сукоба, вишегенерацијског јаза. Шта мислите, колико се све оно што се дешава под његовим кровом може пресликати на данашње друштво и живот, уопште?

 ТОРЛАКОВИЋ:Надам се да ће публика са нестпљењем очекивати сваку нову епизоду, јер сваки човек и свака породица, на овом свету, има неку тајну. Колико год се трудили да ту тајну прикријемо, она готово увек, на неки начин, исплива. И зато је тај мотив занимљив јер се сви можемо идентификовати.

Да ли ће управо то, што се већина донекле у тој причи може препознати, бити магнет за гледаоце – да се могу препознати у оној „да је свака породица (не)срећна на свој начин“?

 ТОРЛАКОВИЋ:У серији је заиста пуно ликова и различитих карактера, тако да управо та разноликост карактера пружа могућност гледаоцу да се поистовети са неким од јунака серије.

А колико ће гледаоци моћи да се поистовјете с ликом који тумачите; сином, братом, супругом, оцем - оним који је у свакој од тих улога некако скрајнут, са свим оним сукобима унутар себе?

 ТОРЛАКОВИЋ:Онолико колико ја будем убедљив у тумачењу тог лика.

С продукцијске стране, а ако знамо да је серија снимана у Бањалуци, која се полако, али сигурно позиционира на регионалној филмској мапи, шта бисте рекли о овом пројекту?

 ТОРЛАКОВИЋ:Глумци нису пречесто у позицији да имају овакве услове. Мени се посрећило да учествујем у оваквом пројекту који је поставио нове стандарде на овим просторима. Без обзира на велики број снимајућих дана и свима познате околности које су нам отежавале снимање, сваки дан је био испуњен креативном енергијом, врхунском организацијом и радошћу стварања нечег новог, што управо и карактерише ову продукцију.

Сходно свом богатом глумачком искуству – како бисте оцијенили рад са екипом из „Босонога продукције“, која је млада, али слови за јако талентовану и професионалну?

 ТОРЛАКОВИЋ: Када бих покушао да опишем рад са овом екипом, требало би ми подоста времена, не знам од кога бих пре почео - да ли од возача или директора продукције. Са којом лакоћом сви ти људи раде, то је просто невероватно. Код њих не постоји „Не може“. Када сте део такве екипе, на вама је да радите свој посао предано и са уживањем.

Шта вам је, као умјетнику, а и уопште као човјеку, најзначајније из искуства које сте стекли радом на овом серијском пројекту?

 ТОРЛАКОВИЋ:Рад са младим људима који су потекли са бањалучке Академије и од којих може много тога да се научи о професионализму, креативности и етици у послу. Када радите са таквим људима, то вам даје наду да овај посао има и те како смисла.

Бити умјетнички директор позоришта или изаћи на сцену, пред публику. Можете ли за нешто од тога рећи да је теже, или можда лакше, и због чега?

 ТОРЛАКОВИЋ:И једно и друго занимање карактерише одговорност. Уметнички директор је одговоран ансамблу, а глумац је одговоран према истини коју емитује са сцене. Не знам шта је теже или лакше, али једно и друго изискују пун ангажман.

Да ли је позоришна, па и филмска умјетност и даље насушна потреба или, ипак, сматрате да модернији токови, али, рецимо, и актуелна глобална криза, могу временом ослабити њихов значај у животу појединца, али и друштва у цјелини?

ТОРЛАКОВИЋ:Уметност је сама по себи насушна потреба и актуелна глобална криза никада не може угушити ту потребу, како друштва, тако и појединца. Бити модеран у уметности, значи бити паметан. То је увек модерно.

Вечерас од 20 часова погледајте прву епизоду серије коју ће БН ТВ емитовати сваким радним даном. Реприза сутрадан од 16:20!

(БН ТВ/Босонога)