"Hotel Balkan"-Svaki čovjek i svaka porodica ima neku tajnu!

BN televizija večeras od 20 časova emituje prvu epizodu serije "Hotel Balkan"-projekta koji postavlja nove standarde u kinematografiji.

Republika Srpska 28.09.2020 | 17:00
"Hotel Balkan"-Svaki čovjek i svaka porodica ima neku tajnu!

„Nadam se da će publika sa nestpljenjem očekivati svaku novu epizodu, jer svaki čovek i svaka porodica, na ovom svetu, ima neku tajnu. Koliko god se trudili da tu tajnu prikrijemo, ona gotovo uvek, na neki način, ispliva“, govori glumac Saša Torlaković o seriji „Hotel Balkan“,  u kojoj tumači lik jednog od dvojice sinova vlasnika velelepnog zdanja u Banjaluci, koje krije mnoge tajne.

Ovaj serijski projekat Telekoma Srbija i „Bosonoga produkcije“, pionira kinematografije u Republici Srpskoj, donosi priču o uglednoj porodici Kuruzović, kroz spoj Banjaluke s početka 20. vijeka i onoga što je ona danas. Sniman je u filmskom studiju nadomak Grada na Vrbasu, u režiji nagrađivanih reditelja Saše Karanovića i Saše Hajdukovića, a okupio je brojna etablirana glumačka imena iz regiona, poput Radoja Čupića, Sanje Popović, Bora Nenića, Gorana Jokića, Željka Erkića, ali i ona za koja će javnost tek da čuje – Danilo Kerkez, Tamara Milošević, Nataša Ostojić...

Uz tajne, na površinu će isplivati i brojni grijesi, sukobi, skrivene ljubavi... o kojima za naš portal govori upravo Torlaković, inače Umjetnički direktor Narodnog pozorišta Sombor, kuće u kojoj je i član glumačkog ansambla, odnosno prvak drame.
 Pozorište je Vaša prva (među jednakim) ljubav(ima). Sada ćemo Vas gledati u seriji „Hotel Balkan“, koja je žanrom drama, a telenovela po formatu. Kako ste Vi doživjeli taj spoj?

TORLAKOVIĆ:Pre svega, sebe doživljavam kao pozorišnog glumca. Najveći broj uloga ostvario sam u pozorištu. Za mene je ovo novo kao i za gledaoce, stoga i sam sa velikim uzbuđenjem, očekujem reakciju televizijske publike, jer osećam da smo zaista uradili nešto neobično.

Pojedine Vaše kolege sa seta tvrde da ste serijom „Hotel Balkan“ udarili temelje jednom potpuno novom žanru na ovdašnjoj sceni. Znači li to da ste, na neki način, srušili „četvrti zid“, iako govorimo o televizijskoj formi?

 TORLAKOVIĆ:Ne znam da li smo srušili „četvrti zid“, ali pouzdano znam da smo svi u ekipi dali sve od sebe da likove koje igramo učinimo istinitim i slojevitim.

„Hotel Balkan“ je porodična priča puna tajni, intriga, grijeha i sukoba, višegeneracijskog jaza. Šta mislite, koliko se sve ono što se dešava pod njegovim krovom može preslikati na današnje društvo i život, uopšte?

 TORLAKOVIĆ:Nadam se da će publika sa nestpljenjem očekivati svaku novu epizodu, jer svaki čovek i svaka porodica, na ovom svetu, ima neku tajnu. Koliko god se trudili da tu tajnu prikrijemo, ona gotovo uvek, na neki način, ispliva. I zato je taj motiv zanimljiv jer se svi možemo identifikovati.

Da li će upravo to, što se većina donekle u toj priči može prepoznati, biti magnet za gledaoce – da se mogu prepoznati u onoj „da je svaka porodica (ne)srećna na svoj način“?

 TORLAKOVIĆ:U seriji je zaista puno likova i različitih karaktera, tako da upravo ta raznolikost karaktera pruža mogućnost gledaocu da se poistoveti sa nekim od junaka serije.

A koliko će gledaoci moći da se poistovjete s likom koji tumačite; sinom, bratom, suprugom, ocem - onim koji je u svakoj od tih uloga nekako skrajnut, sa svim onim sukobima unutar sebe?

 TORLAKOVIĆ:Onoliko koliko ja budem ubedljiv u tumačenju tog lika.

S produkcijske strane, a ako znamo da je serija snimana u Banjaluci, koja se polako, ali sigurno pozicionira na regionalnoj filmskoj mapi, šta biste rekli o ovom projektu?

 TORLAKOVIĆ:Glumci nisu prečesto u poziciji da imaju ovakve uslove. Meni se posrećilo da učestvujem u ovakvom projektu koji je postavio nove standarde na ovim prostorima. Bez obzira na veliki broj snimajućih dana i svima poznate okolnosti koje su nam otežavale snimanje, svaki dan je bio ispunjen kreativnom energijom, vrhunskom organizacijom i radošću stvaranja nečeg novog, što upravo i karakteriše ovu produkciju.

Shodno svom bogatom glumačkom iskustvu – kako biste ocijenili rad sa ekipom iz „Bosonoga produkcije“, koja je mlada, ali slovi za jako talentovanu i profesionalnu?

 TORLAKOVIĆ: Kada bih pokušao da opišem rad sa ovom ekipom, trebalo bi mi podosta vremena, ne znam od koga bih pre počeo - da li od vozača ili direktora produkcije. Sa kojom lakoćom svi ti ljudi rade, to je prosto neverovatno. Kod njih ne postoji „Ne može“. Kada ste deo takve ekipe, na vama je da radite svoj posao predano i sa uživanjem.

Šta vam je, kao umjetniku, a i uopšte kao čovjeku, najznačajnije iz iskustva koje ste stekli radom na ovom serijskom projektu?

 TORLAKOVIĆ:Rad sa mladim ljudima koji su potekli sa banjalučke Akademije i od kojih može mnogo toga da se nauči o profesionalizmu, kreativnosti i etici u poslu. Kada radite sa takvim ljudima, to vam daje nadu da ovaj posao ima i te kako smisla.

Biti umjetnički direktor pozorišta ili izaći na scenu, pred publiku. Možete li za nešto od toga reći da je teže, ili možda lakše, i zbog čega?

 TORLAKOVIĆ:I jedno i drugo zanimanje karakteriše odgovornost. Umetnički direktor je odgovoran ansamblu, a glumac je odgovoran prema istini koju emituje sa scene. Ne znam šta je teže ili lakše, ali jedno i drugo iziskuju pun angažman.

Da li je pozorišna, pa i filmska umjetnost i dalje nasušna potreba ili, ipak, smatrate da moderniji tokovi, ali, recimo, i aktuelna globalna kriza, mogu vremenom oslabiti njihov značaj u životu pojedinca, ali i društva u cjelini?

TORLAKOVIĆ:Umetnost je sama po sebi nasušna potreba i aktuelna globalna kriza nikada ne može ugušiti tu potrebu, kako društva, tako i pojedinca. Biti moderan u umetnosti, znači biti pametan. To je uvek moderno.

Večeras od 20 časova pogledajte prvu epizodu serije koju će BN TV emitovati svakim radnim danom. Repriza sutradan od 16:20!

(BN TV/Bosonoga)