Шведска у гротлу насиља и криминалних кланова

Шведска полиција мучи се у борби с укорењеним криминалним клановима, а насиље ескалира у овој земљи до недавно познатој по ниској стопи криминала.

Свијет 28.09.2020 | 12:26
Шведска у гротлу насиља и криминалних кланова

Неколико десетина активних криминалних банди не обазиру се много на законе и имају значајан утицај у неким од најсиромашнијих шведских четврти, истичу криминолози.

Пуцњаве и експлозије постале су свакодневни догађаји у шведским градовима, преноси хрватски Јутарњи лист, а други медији редовно извјештавају о рату кланова дилера дроге, уцјенама, осветама и свједоцима који одбијају сарадњу са властима из страха од освете.

– Јесте ли видјели филм “Кум” ? Ово у Шведској подсјећа на то – рекла је новинарка Јохана Бакстром ЛернебИ, ауторка књиге о једној од најозлоглашенијих криминалних банди у Шведској.

Чланови банде повезане са једном породицом о којој је недавно писала ЛернебИ, завршили су на насловним странама шведске штампе јер су током сукоба са ривалским кланом поставили импровизоване баријере на улице, заустављали аутомобиле и од путника тражили личне документе.

Телевизија СВТ разговарала је са младићем који се представио као Самир и рекао да су контролни пунктови постављени како би се “заштитили житељи и дјеца из тог краја”.

Сукоб је прекинут крајем августа, али не захваљујући полицији већ због тога што су се представници неколико банди састали у једном хотелу у Гетеборгу и договорили се о примирју.

– То је фрустрирајуће. Добро као краткорочно решење, али постигнуто на погрешан начин. Криминална мрежа се међу собом договорила, а ми из власти смо остали по страни – оцијенио је локални полицајац Фредрик Терје за телевизију СВТ.

То је постала велика тема у шведским медијима, а почетком септембра је замјеник шефа полиције Матс Лофвинг изјавио за шведски радио да у држави оперише најмање 40 породичних банди.

– Они не желе да постану дио шведског друштва – сматра Лофвинг и наглашава су те криминалне породице стигле у Шведску само да би се бавиле криминалом и успоставиле свој паралелни систем власти.

(Тањуг)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

МИГРАНТИ дивљаци

28.09.2020 10:37

Права слика све говори. Тразили сте, добили сте ! Е' сад заститите своје становниство ! Полиција или ВОЈСКА ако треба у цему је проблем ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грунф

28.09.2020 14:40

Док нису избјеглице досле нису се врата на становима закљуцавала а сад ни блиндирана нису довољна. Сто сте тразили то сте и добили сретно вам са њима.

Name

Цуци

28.09.2020 10:38

Хладно, Али стандард

ОДГОВОРИТЕ
Name

Матеј

28.09.2020 10:41

А код нас само једна породична банда а нанијела је зла и штете као да их је педесет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

28.09.2020 11:18

Влада Републике Српске под хитно да поднесе оставку због проблема у Шведској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вирус

28.09.2020 12:54

Мислис банда не влада

Name

Такве цетврти

28.09.2020 13:05

Се и код нас развијају галопирајуцом брзином....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма Здраааво

28.09.2020 14:01

У Шведској немири. Здравооо

ОДГОВОРИТЕ
Name

дрекавац

28.09.2020 14:33

У Сведској проблеми...здраво!

ОДГОВОРИТЕ
Name

е па реално

28.09.2020 21:00

није ни цудо, кренемо од југовица старих и нових придослих са балкана и којекаквих осталих земаља, сама мрака и гамад која злоупотребљава доброту једне предивне нације. И тако је слицно у вецини еу дрзава. Сами странци који зло цине. Једнини спас еу земљама па цак и БиХ би само био спас неко као попут хитлера, Не бас у екстремном смилсу као масовна убиства али на дисциплински ред. и то коснеквентно спроводјење закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

29.09.2020 10:19

Чист доказ да дивљака не можеш цивилизовати. Него их навукли у Шведску, што их Енглези не воде у Лондон ?

ОДГОВОРИТЕ