Švedska u grotlu nasilja i kriminalnih klanova

Švedska policija muči se u borbi s ukorenjenim kriminalnim klanovima, a nasilje eskalira u ovoj zemlji do nedavno poznatoj po niskoj stopi kriminala.

Svijet 28.09.2020 | 12:26
Švedska u grotlu nasilja i kriminalnih klanova

Nekoliko desetina aktivnih kriminalnih bandi ne obaziru se mnogo na zakone i imaju značajan uticaj u nekim od najsiromašnijih švedskih četvrti, ističu kriminolozi.

Pucnjave i eksplozije postale su svakodnevni događaji u švedskim gradovima, prenosi hrvatski Jutarnji list, a drugi mediji redovno izvještavaju o ratu klanova dilera droge, ucjenama, osvetama i svjedocima koji odbijaju saradnju sa vlastima iz straha od osvete.

– Jeste li vidjeli film “Kum” ? Ovo u Švedskoj podsjeća na to – rekla je novinarka Johana Bakstrom LernebI, autorka knjige o jednoj od najozloglašenijih kriminalnih bandi u Švedskoj.

Članovi bande povezane sa jednom porodicom o kojoj je nedavno pisala LernebI, završili su na naslovnim stranama švedske štampe jer su tokom sukoba sa rivalskim klanom postavili improvizovane barijere na ulice, zaustavljali automobile i od putnika tražili lične dokumente.

Televizija SVT razgovarala je sa mladićem koji se predstavio kao Samir i rekao da su kontrolni punktovi postavljeni kako bi se “zaštitili žitelji i djeca iz tog kraja”.

Sukob je prekinut krajem avgusta, ali ne zahvaljujući policiji već zbog toga što su se predstavnici nekoliko bandi sastali u jednom hotelu u Geteborgu i dogovorili se o primirju.

– To je frustrirajuće. Dobro kao kratkoročno rešenje, ali postignuto na pogrešan način. Kriminalna mreža se među sobom dogovorila, a mi iz vlasti smo ostali po strani – ocijenio je lokalni policajac Fredrik Terje za televiziju SVT.

To je postala velika tema u švedskim medijima, a početkom septembra je zamjenik šefa policije Mats Lofving izjavio za švedski radio da u državi operiše najmanje 40 porodičnih bandi.

– Oni ne žele da postanu dio švedskog društva – smatra Lofving i naglašava su te kriminalne porodice stigle u Švedsku samo da bi se bavile kriminalom i uspostavile svoj paralelni sistem vlasti.

(Tanjug)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

MIGRANTI divljaci

28.09.2020 10:37

Prava slika sve govori. Trazili ste, dobili ste ! E' sad zastitite svoje stanovnistvo ! Policija ili VOJSKA ako treba u cemu je problem ?

ODGOVORITE
Name

Grunf

28.09.2020 14:40

Dok nisu izbjeglice dosle nisu se vrata na stanovima zakljucavala a sad ni blindirana nisu dovoljna. Sto ste trazili to ste i dobili sretno vam sa njima.

Name

Cuci

28.09.2020 10:38

Hladno, Ali standard

ODGOVORITE
Name

Matej

28.09.2020 10:41

A kod nas samo jedna porodična banda a nanijela je zla i štete kao da ih je pedeset.

ODGOVORITE
Name

Mrkva

28.09.2020 11:18

Vlada Republike Srpske pod hitno da podnese ostavku zbog problema u Švedskoj.

ODGOVORITE
Name

Virus

28.09.2020 12:54

Mislis banda ne vlada

Name

Takve cetvrti

28.09.2020 13:05

Se i kod nas razvijaju galopirajucom brzinom....

ODGOVORITE
Name

Ma Zdraaavo

28.09.2020 14:01

U Švedskoj nemiri. Zdravooo

ODGOVORITE
Name

drekavac

28.09.2020 14:33

U Svedskoj problemi...zdravo!

ODGOVORITE
Name

e pa realno

28.09.2020 21:00

nije ni cudo, krenemo od jugovica starih i novih pridoslih sa balkana i kojekakvih ostalih zemalja, sama mraka i gamad koja zloupotrebljava dobrotu jedne predivne nacije. I tako je slicno u vecini eu drzava. Sami stranci koji zlo cine. Jednini spas eu zemljama pa cak i BiH bi samo bio spas neko kao poput hitlera, Ne bas u ekstremnom smilsu kao masovna ubistva ali na disciplinski red. i to kosnekventno sprovodjenje zakona.

ODGOVORITE
Name

Mirko

29.09.2020 10:19

Čist dokaz da divljaka ne možeš civilizovati. Nego ih navukli u Švedsku, što ih Englezi ne vode u London ?

ODGOVORITE