Лед уништио воће, воћари траже помоћ Владе РС

Снажно невријеме које је протекле ноћи погодило сјеверозападне крајеве Републике Српске причинило је огромну штету на око 500 хектара воћњака у Поткозарју. Према првим процјенама, град који је оштетио плодове јабуке уочи бербе, преполовио је вриједност урода, претварајући конзумну у индустријску јабуку.

Република Српска 26.09.2020 | 19:14
Лед уништио воће, воћари траже помоћ Владе РС

Предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић тврди да Противградна превентива РС уопште није реаговала и да није испаљена ниједна противградна ракета.

– Ми смо до сада били јако задовољни Противградном превентивом, али сада су у једном дану, због немара, укаљали наше повјерење. Улажемо огроман новац у противградну заштиту и сада смо ово доживјели, огорчен је Дојчиновић.

Он наводи да је постављање противградне мреже недостижан сан за власнике малих плантажа јер је њихова цијена 25-30 хиљада марака. Слично је и са осигурањем које је тешко наплатити.

– Позивамо министарство да реагује, нису ни љетос , ни прољетос. Многи воћари су узели авансе, а од плода ће бити можда само 50 одсто, каже Дојчиновић.

Саша Поповић, агроном у предузећу Агроимпеx, каже да је лед преполовио принос квалитетне конзумне јабуке сорте ајдаред на површини од око 40 хектара.

– То је велика материјална штета, јер ће нам оштећени плодови додатно послупити бербу која је доста компликованија када се мора одвајати оштећени плод. Осим тога ови плодови више нису за конзум и све иде у прераду, с тим да је цијена такве јабуке вишеструко нижа, истиче Поповић.

Воћар из Јабланице Маринко Шљивар каже да су се поново увјерили у неодговорност државе и да упркос све савременијим средствима заштите, воћари и даље трпе велику штету.

 – Нажалост, ова година је веома лоше почела за нас, сушом, а касније када је цвјетао воћњак 22 ноћи је био мраз који нам је нанио велику штету уроду.Ево, на крају смо завршили са једном великом штетом коју је нанио на нашем вошњаку од три хектара, каже Шљивар.

Крупан лед уништио је најквалитетније плодове, прву класу јабуке, која је изложена сунцу, али и неповољном утицају падавина. Воћари чекају на потезе ресорног министра Бориса Пашалића, који им се, како кажу, данас није јављао на телефон.

(БН/Истинито)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Борис

26.09.2020 17:38

Прошле године смо због леда имали штету око 60 000 км на воћњаку. Од државе смо добили 3000 км помоћи, а изнад дидиковог воћњака је радила протуградна одбрана. Дозови се памети народе и срушимо мафију изласком на изборе у што већем броју. Ако овако настави да се води политика, у БиХ, оба ентитета ће остати само пензионери и корумпирани политичари, а наш народ ће радити по западу нискобуџетне послове да преживи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

26.09.2020 18:28

Ако се разумијес у противградну заститу, ракета се испаљује у вријеме формирања градобитних облака и распада се на микроцестице и тако формирају мање куглице ..... Ако се формира раније облак, ту ниста не помазе па ни Додик. Озбиљно бављење воцарством без противградне мрезе је сулудо, поготово у годинама каквих је задњи 10.

Name

Последњи кинески цар

27.09.2020 08:38

Борис, има она стара народна: "Или буди ковач, или немој гаравити нос". Значи, купи противградну мрежу или батали воћарство.

Name

Ре мики

27.09.2020 13:57

У овој држави или ентитету све зависи од м.додика јер је све селекционисано на подобне и неподобне, па тако и протуградна заштита. Ако си члан СНСД-а можеш све, а ако ниси има м.да своја испод себе да поједеш да би направио било шта. А ја ћу рађе отићи из земље и продати све што имам, него постати додиков дупеувлакач. Част свим часним и поштеним људима, па чак и неким члановима СНСД-а, али ово стање никако није нормално

Name

Ре

26.09.2020 17:49

Сваке године бар два пута тразе они и пољопривредници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.09.2020 18:36

Па ста цес кад сваке године лед пада

Name

Спаце Лорд

26.09.2020 19:28

Овај Дојчиновић преби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

26.09.2020 21:44

ови тразе, а влада се смеје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Докле више?

27.09.2020 06:09

Не ваља киша, не ваља сунце. Најављено неврјеме, видјело се шта је било у другим земљама и никаквог труда да заштите... Него кукај, тражи помоћ, кукај што нема радне снаге, слаба продаја, а ни секунду не раде да заштите. Већ се уздају у вријеме и небо.

ОДГОВОРИТЕ