Led uništio voće, voćari traže pomoć Vlade RS

Snažno nevrijeme koje je protekle noći pogodilo sjeverozapadne krajeve Republike Srpske pričinilo je ogromnu štetu na oko 500 hektara voćnjaka u Potkozarju. Prema prvim procjenama, grad koji je oštetio plodove jabuke uoči berbe, prepolovio je vrijednost uroda, pretvarajući konzumnu u industrijsku jabuku.

Republika Srpska 26.09.2020 | 19:14
Led uništio voće, voćari traže pomoć Vlade RS

Predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović tvrdi da Protivgradna preventiva RS uopšte nije reagovala i da nije ispaljena nijedna protivgradna raketa.

– Mi smo do sada bili jako zadovoljni Protivgradnom preventivom, ali sada su u jednom danu, zbog nemara, ukaljali naše povjerenje. Ulažemo ogroman novac u protivgradnu zaštitu i sada smo ovo doživjeli, ogorčen je Dojčinović.

On navodi da je postavljanje protivgradne mreže nedostižan san za vlasnike malih plantaža jer je njihova cijena 25-30 hiljada maraka. Slično je i sa osiguranjem koje je teško naplatiti.

– Pozivamo ministarstvo da reaguje, nisu ni ljetos , ni proljetos. Mnogi voćari su uzeli avanse, a od ploda će biti možda samo 50 odsto, kaže Dojčinović.

Saša Popović, agronom u preduzeću Agroimpex, kaže da je led prepolovio prinos kvalitetne konzumne jabuke sorte ajdared na površini od oko 40 hektara.

– To je velika materijalna šteta, jer će nam oštećeni plodovi dodatno poslupiti berbu koja je dosta komplikovanija kada se mora odvajati oštećeni plod. Osim toga ovi plodovi više nisu za konzum i sve ide u preradu, s tim da je cijena takve jabuke višestruko niža, ističe Popović.

Voćar iz Jablanice Marinko Šljivar kaže da su se ponovo uvjerili u neodgovornost države i da uprkos sve savremenijim sredstvima zaštite, voćari i dalje trpe veliku štetu.

 – Nažalost, ova godina je veoma loše počela za nas, sušom, a kasnije kada je cvjetao voćnjak 22 noći je bio mraz koji nam je nanio veliku štetu urodu.Evo, na kraju smo završili sa jednom velikom štetom koju je nanio na našem vošnjaku od tri hektara, kaže Šljivar.

Krupan led uništio je najkvalitetnije plodove, prvu klasu jabuke, koja je izložena suncu, ali i nepovoljnom uticaju padavina. Voćari čekaju na poteze resornog ministra Borisa Pašalića, koji im se, kako kažu, danas nije javljao na telefon.

(BN/Istinito)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Boris

26.09.2020 17:38

Prošle godine smo zbog leda imali štetu oko 60 000 km na voćnjaku. Od države smo dobili 3000 km pomoći, a iznad didikovog voćnjaka je radila protugradna odbrana. Dozovi se pameti narode i srušimo mafiju izlaskom na izbore u što većem broju. Ako ovako nastavi da se vodi politika, u BiH, oba entiteta će ostati samo penzioneri i korumpirani političari, a naš narod će raditi po zapadu niskobudžetne poslove da preživi

ODGOVORITE
Name

Miki

26.09.2020 18:28

Ako se razumijes u protivgradnu zastitu, raketa se ispaljuje u vrijeme formiranja gradobitnih oblaka i raspada se na mikrocestice i tako formiraju manje kuglice ..... Ako se formira ranije oblak, tu nista ne pomaze pa ni Dodik. Ozbiljno bavljenje vocarstvom bez protivgradne mreze je suludo, pogotovo u godinama kakvih je zadnji 10.

Name

Poslednji kineski car

27.09.2020 08:38

Boris, ima ona stara narodna: "Ili budi kovač, ili nemoj garaviti nos". Znači, kupi protivgradnu mrežu ili batali voćarstvo.

Name

Re miki

27.09.2020 13:57

U ovoj državi ili entitetu sve zavisi od m.dodika jer je sve selekcionisano na podobne i nepodobne, pa tako i protugradna zaštita. Ako si član SNSD-a možeš sve, a ako nisi ima m.da svoja ispod sebe da pojedeš da bi napravio bilo šta. A ja ću rađe otići iz zemlje i prodati sve što imam, nego postati dodikov dupeuvlakač. Čast svim časnim i poštenim ljudima, pa čak i nekim članovima SNSD-a, ali ovo stanje nikako nije normalno

Name

Re

26.09.2020 17:49

Svake godine bar dva puta traze oni i poljoprivrednici.

ODGOVORITE
Name

Re

26.09.2020 18:36

Pa sta ces kad svake godine led pada

Name

Space Lord

26.09.2020 19:28

Ovaj Dojčinović prebi.

ODGOVORITE
Name

BL

26.09.2020 21:44

ovi traze, a vlada se smeje.

ODGOVORITE
Name

Dokle više?

27.09.2020 06:09

Ne valja kiša, ne valja sunce. Najavljeno nevrjeme, vidjelo se šta je bilo u drugim zemljama i nikakvog truda da zaštite... Nego kukaj, traži pomoć, kukaj što nema radne snage, slaba prodaja, a ni sekundu ne rade da zaštite. Već se uzdaju u vrijeme i nebo.

ODGOVORITE