У Српској све више случајева короне код дјеце школске доби

Сви ученици у РС треба да носе заштитне маске приликом уласка у школу и изласка из школе, одласка у тоалет, те у свим другим ситуацијама када су изван свог разреда, односно на мјестима гдје се сусрећу са дјецом из других одјељења, односно разреда.

Република Српска 23.09.2020 | 15:35
У Српској све више случајева короне код дјеце школске доби

УИнституту за јавно здравство РС додају да ученици, такође, треба да носе маске и током наставе.

– За ученике од првог до петог разреда основне школе, могућност ношење маске током часа се процјењује од стране надлежног наставника. Наиме, уколико наставник процијени да дјеца до петог разреда основне школе могу користити маску на правилан начин и без значајног ометања процеса учења, кориштење маске током наставе се поштује и у овој доби, нарочито у ситуацији када је висок ниво преношења ЦОВИД-19 у заједници.

Ученици од шестог до деветог разреда основне школе и ученици средњих школа треба да носе маске и током часа, с обзиром на учесталији пренос инфекције у тој доби, бољу сарадњу у смислу правилне употребе маске и посљедично већи ефекат ове мјере у наведеној доби, те чињеницу да више наставника у току школског дана буде у контакту са ученицима ове доби – наглашавају у ИЈЗ РС и додају да је препорука СЗО да особе старије од 12 година носе маске у складу са препорукама за одрасле особе, што је у складу са обавезом ношења маски у затвореном простору у РС.

Објашњавају да, иако кориштење заштитних маски има посебан значај када су у питању дјеца која имају здравствене проблеме, попут алергије, астме, дијабетеса, системских болести, или су склона честим инфекцијама респираторног система, поједини ученици усљед одређених здравствених стања нису у могућности да правилно носе маске или их не могу носити током цијеле наставе.

– То могу бити особе са одређеним хроничним респираторним болестима, особе са одређеним облицима инвалидитета, особе које из одређених разлога не могу скинути маску без помоћи других и слично. Код ових ученика се не смије инсистирати на сталној употреби маски, али је потребно да наставници и професори подстичу друге ученике који бораве у истој учионици на досљедно и правилно ношење маски, јер маска штити како особу која носи маску тако и особе у њеној околини – објашњавају у ИЈЗ РС.

Такође, у РС је обавезно ношење заштитних маски у затвореном простору у којем борави више особа, што важи и за наставни кадар и све остале запослене у школама.

– Они заштитне маске треба да носе сво вријеме проведено у школи, што укључује и вријеме наставе. Наставно особље мора да пружа примјер ученицима за правилно и досљедно поштовање свих епидемиолошких мјера за превенцију и контролу инфекције у школама, укључујући ношење заштитних маски – поручују из овог института.

ИЈЗ РС је дао препоруке за употребу маски у школама у РС, с обзиром на то да од почетка ове школске године није забиљежен пренос ЦОВИД-19 у школама, али је забиљежен повећан број потврђених случајева заразе у школској доби.

– Према досадашњим показатељима, управо инфективна доза често одређује тежину клиничке слике ЦОВИД-19. У складу са наведеним, ношење маски има највећи заштитни ефекат, ако ову мјеру поштују све особе, односно, ако маску носе и они који су заражени, а то још не знају, па се крећу и контактирају са другим људима, и они који су здрави. Ношењем маски се такође смањује тенденција додиривања уста, носа и очију, те је то додатни вид заштите од ЦОВИД-19 – кажу у ИЈЗ РС.

(Српскаинфо)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

????

23.09.2020 13:41

због маски??????????????? СТА РАДИТЕ ОД ДЈЕЦЕ,СТРАСНО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАЛИ ЗНАТЕ СТА РАДИТЕ

23.09.2020 15:26

НЕДАЈУ ДЈЕЦИ ДА ДИСУ, ЗАТВАРАТЕ ИМ УСТА И НОС УГРОЗАВАТЕ ИМ ЗДРАВЉЕ

Name

ДОКЛЕ ТАКО

23.09.2020 15:31

НИЈЕ ТО 1.2.3..... ДАНА ТО ЈЕ СВАКИ ДАН ДАЛИ ТО РУСИ МЛАДИМА ЗДРАВЉЕ

Name

Добој

23.09.2020 16:24

Није истина да има заразене дјеце. Играју се, друзе се, иду у сколу скупа, дијеле узину и ниста им. Не пријети њима опасност од заразе вец од испирања мозга и од васег ускрацивања за нормално сколовање. Хоцете идиоте неписмене за будуцност? Зао ми је сто вам морам саопстити да то нецете доцекати

Name

Бањалука

23.09.2020 15:05

Да ли знате ста се ради у појединим специјалним сколама рецимо у насељу Сунце..улазе родитељи са дјецом висе их одједном, директор и поједини не носе маске, радници незастицени директно у контакту са аутистицном и другом тезом дјецом, удаљености нема у просторима јер су мали простори, дјеца се мијесају у вртицу, простор сколе се издаје за фитнес, косарку итд. па ста казе Стевандиц из кризног стаба засто су радници незастицени а његов директор збија сале како корона не мозе њима ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.09.2020 15:29

Поштовање мјера се тражи од раје. Зар није јасно?

Name

Рад од куце

23.09.2020 16:46

Видјецемо сад кад захладни,кад дјеца поцну да касљу,температуре...прехладе...коме це просвјетари дрзати наставу .ако је корона наметнула другацији нацин зивота и рада у угоститељству у другим привредним гранама мислим да у сколству дефинитивно није добро ријесено нити организовано.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

23.09.2020 17:08

нелазите висе људе

ОДГОВОРИТЕ
Name

....

24.09.2020 08:23

Марш,ставите онима што фештају онима по кафанама,прекинуте онда наставу кретени болесни експеримент ишете на дјеци.Марш фукаро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјецу послати

24.09.2020 11:30

...у цркву и корона нестаје!!! МИ СМО СРБИ!!! ВЈЕРНИЦИ! ПРАВОСЛАВЦИ! ЦРКВА НАМ ПОМАЖЕ!

ОДГОВОРИТЕ