U Srpskoj sve više slučajeva korone kod djece školske dobi

Svi učenici u RS treba da nose zaštitne maske prilikom ulaska u školu i izlaska iz škole, odlaska u toalet, te u svim drugim situacijama kada su izvan svog razreda, odnosno na mjestima gdje se susreću sa djecom iz drugih odjeljenja, odnosno razreda.

Republika Srpska 23.09.2020 | 15:35
U Srpskoj sve više slučajeva korone kod djece školske dobi

UInstitutu za javno zdravstvo RS dodaju da učenici, takođe, treba da nose maske i tokom nastave.

– Za učenike od prvog do petog razreda osnovne škole, mogućnost nošenje maske tokom časa se procjenjuje od strane nadležnog nastavnika. Naime, ukoliko nastavnik procijeni da djeca do petog razreda osnovne škole mogu koristiti masku na pravilan način i bez značajnog ometanja procesa učenja, korištenje maske tokom nastave se poštuje i u ovoj dobi, naročito u situaciji kada je visok nivo prenošenja COVID-19 u zajednici.

Učenici od šestog do devetog razreda osnovne škole i učenici srednjih škola treba da nose maske i tokom časa, s obzirom na učestaliji prenos infekcije u toj dobi, bolju saradnju u smislu pravilne upotrebe maske i posljedično veći efekat ove mjere u navedenoj dobi, te činjenicu da više nastavnika u toku školskog dana bude u kontaktu sa učenicima ove dobi – naglašavaju u IJZ RS i dodaju da je preporuka SZO da osobe starije od 12 godina nose maske u skladu sa preporukama za odrasle osobe, što je u skladu sa obavezom nošenja maski u zatvorenom prostoru u RS.

Objašnjavaju da, iako korištenje zaštitnih maski ima poseban značaj kada su u pitanju djeca koja imaju zdravstvene probleme, poput alergije, astme, dijabetesa, sistemskih bolesti, ili su sklona čestim infekcijama respiratornog sistema, pojedini učenici usljed određenih zdravstvenih stanja nisu u mogućnosti da pravilno nose maske ili ih ne mogu nositi tokom cijele nastave.

– To mogu biti osobe sa određenim hroničnim respiratornim bolestima, osobe sa određenim oblicima invaliditeta, osobe koje iz određenih razloga ne mogu skinuti masku bez pomoći drugih i slično. Kod ovih učenika se ne smije insistirati na stalnoj upotrebi maski, ali je potrebno da nastavnici i profesori podstiču druge učenike koji borave u istoj učionici na dosljedno i pravilno nošenje maski, jer maska štiti kako osobu koja nosi masku tako i osobe u njenoj okolini – objašnjavaju u IJZ RS.

Takođe, u RS je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru u kojem boravi više osoba, što važi i za nastavni kadar i sve ostale zaposlene u školama.

– Oni zaštitne maske treba da nose svo vrijeme provedeno u školi, što uključuje i vrijeme nastave. Nastavno osoblje mora da pruža primjer učenicima za pravilno i dosljedno poštovanje svih epidemioloških mjera za prevenciju i kontrolu infekcije u školama, uključujući nošenje zaštitnih maski – poručuju iz ovog instituta.

IJZ RS je dao preporuke za upotrebu maski u školama u RS, s obzirom na to da od početka ove školske godine nije zabilježen prenos COVID-19 u školama, ali je zabilježen povećan broj potvrđenih slučajeva zaraze u školskoj dobi.

– Prema dosadašnjim pokazateljima, upravo infektivna doza često određuje težinu kliničke slike COVID-19. U skladu sa navedenim, nošenje maski ima najveći zaštitni efekat, ako ovu mjeru poštuju sve osobe, odnosno, ako masku nose i oni koji su zaraženi, a to još ne znaju, pa se kreću i kontaktiraju sa drugim ljudima, i oni koji su zdravi. Nošenjem maski se takođe smanjuje tendencija dodirivanja usta, nosa i očiju, te je to dodatni vid zaštite od COVID-19 – kažu u IJZ RS.

(Srpskainfo)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

????

23.09.2020 13:41

zbog maski??????????????? STA RADITE OD DJECE,STRASNO.

ODGOVORITE
Name

DALI ZNATE STA RADITE

23.09.2020 15:26

NEDAJU DJECI DA DISU, ZATVARATE IM USTA I NOS UGROZAVATE IM ZDRAVLJE

Name

DOKLE TAKO

23.09.2020 15:31

NIJE TO 1.2.3..... DANA TO JE SVAKI DAN DALI TO RUSI MLADIMA ZDRAVLJE

Name

Doboj

23.09.2020 16:24

Nije istina da ima zarazene djece. Igraju se, druze se, idu u skolu skupa, dijele uzinu i nista im. Ne prijeti njima opasnost od zaraze vec od ispiranja mozga i od vaseg uskracivanja za normalno skolovanje. Hocete idiote nepismene za buducnost? Zao mi je sto vam moram saopstiti da to necete docekati

Name

Banjaluka

23.09.2020 15:05

Da li znate sta se radi u pojedinim specijalnim skolama recimo u naselju Sunce..ulaze roditelji sa djecom vise ih odjednom, direktor i pojedini ne nose maske, radnici nezasticeni direktno u kontaktu sa autisticnom i drugom tezom djecom, udaljenosti nema u prostorima jer su mali prostori, djeca se mijesaju u vrticu, prostor skole se izdaje za fitnes, kosarku itd. pa sta kaze Stevandic iz kriznog staba zasto su radnici nezasticeni a njegov direktor zbija sale kako korona ne moze njima nista

ODGOVORITE
Name

Re

23.09.2020 15:29

Poštovanje mjera se traži od raje. Zar nije jasno?

Name

Rad od kuce

23.09.2020 16:46

Vidjecemo sad kad zahladni,kad djeca pocnu da kaslju,temperature...prehlade...kome ce prosvjetari drzati nastavu .ako je korona nametnula drugaciji nacin zivota i rada u ugostiteljstvu u drugim privrednim granama mislim da u skolstvu definitivno nije dobro rijeseno niti organizovano.....

ODGOVORITE
Name

Xx

23.09.2020 17:08

nelazite vise ljude

ODGOVORITE
Name

....

24.09.2020 08:23

Marš,stavite onima što feštaju onima po kafanama,prekinute onda nastavu kreteni bolesni eksperiment išete na djeci.Marš fukaro

ODGOVORITE
Name

Djecu poslati

24.09.2020 11:30

...u crkvu i korona nestaje!!! MI SMO SRBI!!! VJERNICI! PRAVOSLAVCI! CRKVA NAM POMAŽE!

ODGOVORITE