Грађани спремају блокаду претоварне станице смећа

- Уколико сабирна станица смећа у Повеличу буде угрожавала животну средину, мјештани овог села су одлучни да блокирају и забране њен рад. 

Република Српска 22.09.2020 | 22:36
Грађани спремају блокаду претоварне станице смећа

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић, након противљења грађана Повелича да се у њиховом насељу отвори претоварна станица смећа, позвао је чланове Савјета ове мјесне заједнице и дао гаранцију да депоновање смећа неће угрозити животну средину.

Ријеч је о претоварној рампи, гдје ће се сакупљено смеће из цијеле општине депоновати у специјалну полуприколицу капацитета 25 тона, како би се рационалније одвозило на регионалну депонију у Рамиће код Бања Луке. 

Мјештани су се побунили, јер се сабирна станица смећа гради без њихове претходне сагласности и на локацији само 150 метара удаљеној од првих кућа, а стотињак метара од клаонице перади, која, такође, нема адекватан пречистач отпадних вода и загађује животну средину.

„Сакупљено смеће ће се из камиона за смеће претоварати у полуприколицу која ће бити „херметички“ затворена и неће ширити смрад нити ће се отпад налазити ван ње, а када се напуни возиће се на регионалну депонију“, рекао је начелник општине Млађан Драгосављевић, наглашавајући притом да такве претоварне станице већ постоје у Градишци и Лакташима. 

Технички директор КП „Комуналац“ Србац, Јефто Поповић је казао  да ће ово предузеће имати годишње уштеде од 90 хиљада КМ, јер ће се, умјесто осам пута, убудуће смеће одвозити два пута седмично. Тиме ће се избјећи  и одлагање дијела комуналног отпада на дивљу депонију преко Врбаског одбрамбеног насипа недалеко Српца, која због смрада и честих паљевина, такође, ствара велике проблеме  грађанима Српца. 

„Прихватили смо образложења начелника и представника „Комуналца“, али ако се то не потврди у пракси, рекли смо да ћемо блокирати и забранити рад претоварне станице смећа у нашем селу“,  за БН портал изјавили су чланови Савјета  мјесне заједнице  Повелич Зоран Кресојевић и Божо Перић. 

(БН/С. К.)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Оп

23.09.2020 05:10

Људи отварају фабрику и на а радна мјеста а ви тако. Јели Миле сјеко врпцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

23.09.2020 08:07

Ето вам Српчани од ваше секте награде за вашу љигавост, депонија смећа али боље нисте ни заслужили

ОДГОВОРИТЕ