Građani spremaju blokadu pretovarne stanice smeća

- Ukoliko sabirna stanica smeća u Poveliču bude ugrožavala životnu sredinu, mještani ovog sela su odlučni da blokiraju i zabrane njen rad. 

Republika Srpska 22.09.2020 | 22:36
Građani spremaju blokadu pretovarne stanice smeća

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević, nakon protivljenja građana Poveliča da se u njihovom naselju otvori pretovarna stanica smeća, pozvao je članove Savjeta ove mjesne zajednice i dao garanciju da deponovanje smeća neće ugroziti životnu sredinu.

Riječ je o pretovarnoj rampi, gdje će se sakupljeno smeće iz cijele opštine deponovati u specijalnu poluprikolicu kapaciteta 25 tona, kako bi se racionalnije odvozilo na regionalnu deponiju u Ramiće kod Banja Luke. 

Mještani su se pobunili, jer se sabirna stanica smeća gradi bez njihove prethodne saglasnosti i na lokaciji samo 150 metara udaljenoj od prvih kuća, a stotinjak metara od klaonice peradi, koja, takođe, nema adekvatan prečistač otpadnih voda i zagađuje životnu sredinu.

„Sakupljeno smeće će se iz kamiona za smeće pretovarati u poluprikolicu koja će biti „hermetički“ zatvorena i neće širiti smrad niti će se otpad nalaziti van nje, a kada se napuni voziće se na regionalnu deponiju“, rekao je načelnik opštine Mlađan Dragosavljević, naglašavajući pritom da takve pretovarne stanice već postoje u Gradišci i Laktašima. 

Tehnički direktor KP „Komunalac“ Srbac, Jefto Popović je kazao  da će ovo preduzeće imati godišnje uštede od 90 hiljada KM, jer će se, umjesto osam puta, ubuduće smeće odvoziti dva puta sedmično. Time će se izbjeći  i odlaganje dijela komunalnog otpada na divlju deponiju preko Vrbaskog odbrambenog nasipa nedaleko Srpca, koja zbog smrada i čestih paljevina, takođe, stvara velike probleme  građanima Srpca. 

„Prihvatili smo obrazloženja načelnika i predstavnika „Komunalca“, ali ako se to ne potvrdi u praksi, rekli smo da ćemo blokirati i zabraniti rad pretovarne stanice smeća u našem selu“,  za BN portal izjavili su članovi Savjeta  mjesne zajednice  Povelič Zoran Kresojević i Božo Perić. 

(BN/S. K.)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Op

23.09.2020 05:10

Ljudi otvaraju fabriku i na a radna mjesta a vi tako. Jeli Mile sjeko vrpcu.

ODGOVORITE
Name

Laki

23.09.2020 08:07

Eto vam Srpčani od vaše sekte nagrade za vašu ljigavost, deponija smeća ali bolje niste ni zaslužili

ODGOVORITE