Утврђено да су пластични визири потпуно неефикасни

Пластични визири су скоро потпуно неефикасни у заустављању аеросоли, показали су модели који су спроведени на најбржем суперкомпјутеру на свијету, што у великој мјери баца сумњу на њихову улогу у спречавању ширења вируса корона.

Здравље 22.09.2020 | 21:24
Утврђено да су пластични визири потпуно неефикасни

Симулације спроведене на "Фугакуу", најбржем суперкомпјутеру на свијету, утврдиле су да су скоро 100 одсто аеросоли мањих од пет микрометара побјегле ван пластичних визира, какве обично користе радници у услужним дјелатностима.

Осим тога, половина од укупне количине већих аеросоли од 50 микрометара такође је завршила у ваздуху, наводи Истраживачки центар Рикен у граду Кобе.

Док неке земље покушавају да поново покрену своје економије, визири постају уобичајена опрема у секторима гдје запослени имају директан контакт с муштеријама.

Макото Цубокура, шеф тима са Рикена, каже да је симулација узимала у обзир десетине хиљада аеросоли различитих величина, од оних мањих од једног микрометра до неколико стотина микрометара.

Његов закључак је да визири не могу да буду алтернатива за маске.

"Судећи према резултатима симулације, ефикасност визира у заустављању ширења аеросоли и капљица из уста заражене особе у околни ваздух је веома ограничена у поређењу с маскама", истакао је Цубокура за Гардијан.

(РТС)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

ПЛАНдемија

22.09.2020 19:33

Маске су још неефикасније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

22.09.2020 19:59

Тако је, треба њих тузити јер намецу градјанима такво сто, угрозавајуци им при томе и здравље.

Name

Питање

22.09.2020 19:49

Ко утврди конкуренција у набавци маски

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урос

22.09.2020 19:59

Ма дај те људи молим вас. Па како це визири бити не ефикасни кад је то Зељко Митровиц измислио. Цовјек измислио визире...млазнице...открио Миљану у ријалитију итд итд?

ОДГОВОРИТЕ