Utvrđeno da su plastični viziri potpuno neefikasni

Plastični viziri su skoro potpuno neefikasni u zaustavljanju aerosoli, pokazali su modeli koji su sprovedeni na najbržem superkompjuteru na svijetu, što u velikoj mjeri baca sumnju na njihovu ulogu u sprečavanju širenja virusa korona.

Zdravlje 22.09.2020 | 21:24
Utvrđeno da su plastični viziri potpuno neefikasni

Simulacije sprovedene na "Fugakuu", najbržem superkompjuteru na svijetu, utvrdile su da su skoro 100 odsto aerosoli manjih od pet mikrometara pobjegle van plastičnih vizira, kakve obično koriste radnici u uslužnim djelatnostima.

Osim toga, polovina od ukupne količine većih aerosoli od 50 mikrometara takođe je završila u vazduhu, navodi Istraživački centar Riken u gradu Kobe.

Dok neke zemlje pokušavaju da ponovo pokrenu svoje ekonomije, viziri postaju uobičajena oprema u sektorima gdje zaposleni imaju direktan kontakt s mušterijama.

Makoto Cubokura, šef tima sa Rikena, kaže da je simulacija uzimala u obzir desetine hiljada aerosoli različitih veličina, od onih manjih od jednog mikrometra do nekoliko stotina mikrometara.

Njegov zaključak je da viziri ne mogu da budu alternativa za maske.

"Sudeći prema rezultatima simulacije, efikasnost vizira u zaustavljanju širenja aerosoli i kapljica iz usta zaražene osobe u okolni vazduh je veoma ograničena u poređenju s maskama", istakao je Cubokura za Gardijan.

(RTS)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

PLANdemija

22.09.2020 19:33

Maske su još neefikasnije.

ODGOVORITE
Name

Re

22.09.2020 19:59

Tako je, treba njih tuziti jer namecu gradjanima takvo sto, ugrozavajuci im pri tome i zdravlje.

Name

Pitanje

22.09.2020 19:49

Ko utvrdi konkurencija u nabavci maski

ODGOVORITE
Name

Uros

22.09.2020 19:59

Ma daj te ljudi molim vas. Pa kako ce viziri biti ne efikasni kad je to Zeljko Mitrovic izmislio. Covjek izmislio vizire...mlaznice...otkrio Miljanu u rijalitiju itd itd?

ODGOVORITE