Прележали корону, али и мјесец дана послије шире вирус

Према истраживању кинеских научника, и они који су оздравили од корона вируса могу га ширити још мјесец-мјесец и по дана од оздрављења.

Здравље 20.09.2020 | 10:47
Прележали корону, али и мјесец дана послије шире вирус

Имунолог Срђа Јанковић каже да је ово познато још из првих радова Народне Републике Кине.

Корона вирус показује потенцијал да се увијек враћа, посебно када се опустимо и дозволимо му да пронађе ново упориште у популацији која је и даље јако далеко од било каквог колективног имунитета, изјавио је за ТВ Пинк имунилог Срђа Јанковић одговарајући на питање да ли можемо очекивати нови талас короне у Србији.

– Непрестано се морамо штитити, али морамо и живјети живот – каже Јанковић.

На питање шта се очекује када дође до судара вируса са сезонским грипом, имунолог наглашава да постоје олакшавајуће околности: вакцина за грип, као и епидемиолошке мјере које су на снази због пандемије Ковида-19.

– Можемо, дакле, очекивати да ће превентива против корона вируса дјеловати и против сезонског грипа – каже Јанковић.

И они који су оздравили могу наставити да преносе Ковид-19

Према истраживању кинеских научника, и они који су оздравили од ковида могу га ширити још мјесец, мјесец и по дана од оздрављења. Имунолог Јанковић каже да је ово познато још из првих кинеских радова, али да је, срећом, ријеч о изузецима, а не правилу.

– Баш зато што је ријеч о изузетку, није утицало на утврђивање трајања самоизолације. Стога под опште мјере потпада да, и онај ко је прележао корона вирус, увијек мора да се штити. Не знамо колико дуго имунтет траје и зато особу која је прележала Ковид-19 не треба сматрати апсолутно безбједном у смислу немогућности да се опет зарази или да заостане вирус у организму – каже Јанковић. Још једном потврђује да се вирус може детектовати код неких особа и неколико недјеља након оздрављења, а ово зависи од јачине имунитета и других бројних фактора.

Пандемија, како каже, неће престати сама од себе и не можемо се ослањати на природни процес.

– Мислити да ће све проћи само и препустити се значи жртвовати огроман број живота, што је етички потпуно неприхватљиво. Зато нема алтернативе спровођењу свега што нам је на располагању, односно мјера, како би се смањио број особа које ће се заразити, самим тим и оних које ће теже обољети или умрети – каже имунолог.

Истиче да се ни од кога не тражи да престане да живи, већ да у живот унесе свијест да се налазимо у тренутку једне од опаснијих пандемије икад која је задесила човјечанство и усред ситуације која је за све нас нова.

– Не вјерујем да је много оних који памте пандемију из 1918. која је за већину нас била прије него што смо се и родили, и зато је ово нова ситуација са којом морамо да живимо – каже имунолог.

(Српскаинфо)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Пинокио

20.09.2020 09:33

Заним;јиво у Кини не носе маске као ни у Wухану. Наредне две седмице бице кљуцне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алф

20.09.2020 11:24

1918 године епидемија спанског грознице трајала мање него корона .

ОДГОВОРИТЕ