Preležali koronu, ali i mjesec dana poslije šire virus

Prema istraživanju kineskih naučnika, i oni koji su ozdravili od korona virusa mogu ga širiti još mjesec-mjesec i po dana od ozdravljenja.

Zdravlje 20.09.2020 | 10:47
Preležali koronu, ali i mjesec dana poslije šire virus

Imunolog Srđa Janković kaže da je ovo poznato još iz prvih radova Narodne Republike Kine.

Korona virus pokazuje potencijal da se uvijek vraća, posebno kada se opustimo i dozvolimo mu da pronađe novo uporište u populaciji koja je i dalje jako daleko od bilo kakvog kolektivnog imuniteta, izjavio je za TV Pink imunilog Srđa Janković odgovarajući na pitanje da li možemo očekivati novi talas korone u Srbiji.

– Neprestano se moramo štititi, ali moramo i živjeti život – kaže Janković.

Na pitanje šta se očekuje kada dođe do sudara virusa sa sezonskim gripom, imunolog naglašava da postoje olakšavajuće okolnosti: vakcina za grip, kao i epidemiološke mjere koje su na snazi zbog pandemije Kovida-19.

– Možemo, dakle, očekivati da će preventiva protiv korona virusa djelovati i protiv sezonskog gripa – kaže Janković.

I oni koji su ozdravili mogu nastaviti da prenose Kovid-19

Prema istraživanju kineskih naučnika, i oni koji su ozdravili od kovida mogu ga širiti još mjesec, mjesec i po dana od ozdravljenja. Imunolog Janković kaže da je ovo poznato još iz prvih kineskih radova, ali da je, srećom, riječ o izuzecima, a ne pravilu.

– Baš zato što je riječ o izuzetku, nije uticalo na utvrđivanje trajanja samoizolacije. Stoga pod opšte mjere potpada da, i onaj ko je preležao korona virus, uvijek mora da se štiti. Ne znamo koliko dugo imuntet traje i zato osobu koja je preležala Kovid-19 ne treba smatrati apsolutno bezbjednom u smislu nemogućnosti da se opet zarazi ili da zaostane virus u organizmu – kaže Janković. Još jednom potvrđuje da se virus može detektovati kod nekih osoba i nekoliko nedjelja nakon ozdravljenja, a ovo zavisi od jačine imuniteta i drugih brojnih faktora.

Pandemija, kako kaže, neće prestati sama od sebe i ne možemo se oslanjati na prirodni proces.

– Misliti da će sve proći samo i prepustiti se znači žrtvovati ogroman broj života, što je etički potpuno neprihvatljivo. Zato nema alternative sprovođenju svega što nam je na raspolaganju, odnosno mjera, kako bi se smanjio broj osoba koje će se zaraziti, samim tim i onih koje će teže oboljeti ili umreti – kaže imunolog.

Ističe da se ni od koga ne traži da prestane da živi, već da u život unese svijest da se nalazimo u trenutku jedne od opasnijih pandemije ikad koja je zadesila čovječanstvo i usred situacije koja je za sve nas nova.

– Ne vjerujem da je mnogo onih koji pamte pandemiju iz 1918. koja je za većinu nas bila prije nego što smo se i rodili, i zato je ovo nova situacija sa kojom moramo da živimo – kaže imunolog.

(Srpskainfo)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Pinokio

20.09.2020 11:33

Zanim;jivo u Kini ne nose maske kao ni u Wuhanu. Naredne dve sedmice bice kljucne.

ODGOVORITE
Name

Alf

20.09.2020 13:24

1918 godine epidemija spanskog groznice trajala manje nego korona .

ODGOVORITE