Срећна Нова 5781. јеврејска година!

Члановима јеврејских општина у Бањалуци и Добоју, јеврејским заједницама у Републици Српској односно Босни и Херцеговини, у Србији, као и нашим гледаоцима јеврејске вјере широм свијета, срећну Нову 5781. (ташпа) годину, традиционалном честитком Шана това у метука, жели БН телевизија.

Вијести 18.09.2020 | 14:56
Срећна Нова 5781. јеврејска година!

У честитци се наводе жеље да се јесењи празници мјесеца тишрија проведу у породичном спокоју и добром расположењу, придржавајући се свих ЦОВИД-19 рестриктивних мјера, а да наредна година буде година доброг здравља ипросперитета.

Јеврејска Нова година, Рош ха-Шана (Росх Ха'Схана), се обиљежава на шести дан стварања свијета. Прославља се два дана а њом почиње 10-дневна молитва, покора и покајање које свој врхунац досежу Јом кипуром (Yом Киппур), празником над празницима. Како су Јевреји у праскозорју своје историје били и пустињски номадски народ, дани се рачунају од заласка сунца до вечери наредног дана, тако да и празновање почиње вечерњом молитвом у синагоги, настављајући се свечаним обједом и благословима у домовима.

Рош ха-Шана је и судњи дан када се људима сагледава учињено токомпретходне и одређивање судбине за наредну годину, којом ће бити и пресуђено ко ће живјети а ко умријети током ње. Како постоје три књиге у које Господ уписује судбине људи, тако се саздао поздрав Ле-шана това тикатеву (будите уписану у добру књигу, књигу живота). Још је у Талмуду овај празник описан као празник стварања свијета, када се дувајући у шофар (схофар)- овнов рог, вапајним звуком продорно позивало на покајање.

За разлику од многих народа, код Јевреја је Нова година озбиљан празник, позива на присјећање, покајање и јединство народа. Обичај је да се излазинаријеку, језеро или море у коју се бацају мрве хљеба (ташлих/тасхлих), симболично изражавајући одбацивање гријеха. За празничну, породичну, вечеру се, између многих јела, служе и глава рибе, која означава почетак године и жељу да се буде при глави а не на репу и кришке јабука које се умачу у мед не би ли година била слатка.

Ове године Нова година календарски пада на Шабат, који према вјерским прописима има првенство над њом, тако да ће се практично два нерадна дана свести на само један.

Јеврејска популациона тенденција је амбивалентна. Док у расијању број континуирано опада, како услијед ниског природног прираштаја, тако и поради асимилације, упрапостојбини/матици -Држави Израел, постојано расте. Од свеукупне процјене од 14.6 милиона Јевреја на свим континентима, 6.8 живи у јеврејској држави.

У Израелу Јевреји чине 74 % укупног становништва, при чему су присутни и миграција и емиграција. Потпуно је извјесно да ће у наредним годинама више од половине Јевреја живјети у Израелу. Најбројније јеврејске заједнице послије Израела су: САД са 5.7 милиона, потом: Француска, Канада, Уједињено Краљевство Велике Британије и Сјеверне Ирске, Аргентина, Русија, Њемачка и Аустралија.

Стварност данашњице нас упућује у паралелно дјеловање аутентичнихјеврејских општина са заједницама Израелаца у многим важнијим свјетским урбаним центрима. Како за БН преноси Александар Николић, почасни конзул Републике Србије у Израелу, усљед погоршања пандемијске статистике данас су у 14 часова ступиле на снагу изолационе мјере које ће трајати најмање двије седмице, а током којих је кретање дозвољено у радијусу од 1 км од мјеста регистрованог пребивалишта.

Кретање до радног мјеста и натраг дозвољено је само носиоцима потврда о неопходности посла и његовог обављања у погонима, односно канцеларијама предузећа. Тако ће и празновање надолазећих тишреи празника породично бити ограничено на нуклеарне јединице.

Консеквентно ће прекјучерашње сврставање Србије на "зелену листу" од стране израелског Министарства здравља и јуче најављено обнављање директних Исраир-ових летова између "Бен-Гуриона" и „Николе Тесле" током периода изолације служити углавном путнике из правца Тел-Авива.    

(БН)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ми смо старији!

18.09.2020 14:24

„Кад сунце у подне 2. биљара (априла) пређе преко Пећке патријаршије почиње Ново лето 7528. по српском календару Светога Саве", изјавио је недавно за Новости протођакон Љубомир Ранковић. Српски календар Светога Саве био је, каже он, симболом за време свих српских држава и Српске православне цркве, све до 1881. године и потписивања такозване „Тајне конвенције" између Аустроугарског царства и Србије, на основу које се Србија обавезала да ће да уведе јулијански као званични календар Србије и СПЦ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

18.09.2020 22:38

Ја, и? Ста ако си старији