СЗО: Хара озбиљан талас корона вируса у Европи

Посљедњи бројеви случајева корона вируса у Европи премашили су резултате забиљежене када је пандемија први пут досегла врхунац у марту, објавила је Свјетска здравствена организација (WХО).

Свијет 18.09.2020 | 07:40
СЗО: Хара озбиљан талас корона вируса у Европи

Говорећи у четвртак, регионални директор СЗО Ханс Клуге рекао је да је само прошле седмице пријављено 300.000 нових инфекција. "Пред нама је врло озбиљна ситуација", рекао је. Неке су европске земље, укључујући Уједињено Краљевство и Француску, забиљежиле највише дневне бројке у посљедњих неколико мјесеци.

Капацитети тестирања повећали су се широм Европе од почетка пандемије, што значи да је вјероватније да ће већи бити и број заражених. Клуге је додао да су нове бројке, такође, показале "алармантне стопе преноса у регији".

Пријем у болнице и смртни случајеви још нису забиљежили сличан пораст, иако Шпанија и Француска биљеже тренд раста. Премда млађи људи - за које је мања вјеројатност да ће бити озбиљно погођени ако су заражени - тренутно чине највећи удио новоевидентираних случајева корона вируса, постоји страх од много већег броја случајева озбиљних болести ако се вирус прошири на старије и рањивије групе.

Клуге је на брифингу у четвртак рекао и да су мјере закључавања дале јасне резултате. "У јуну су случајеви досегнули најнижи ниво", рекао је. "Међутим, бројеви случајева у септембру требали би свима нама послужити као знак за узбуну."

Раније ове седмице, Клуге је упозорио да би се Европа требала припремити за пораст броја смртних случајева од корона вируса у октобри у новембру, упозоравајући: "Биће све теже."

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Скептик

18.09.2020 05:53

Трампова администрација тврди да хара ХЕМИЈСКО БИОЛОШКО ОРУЖЈЕ, да нема никаквог вируса...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Скептик

18.09.2020 07:29

Ниси добро сконтао. Тај вирус је биолошко оружје.

Name

Ре

18.09.2020 07:50

Кад не знас ста је биолоско орузје и немас образовања засто дискутујес о томе? Увијек прицај о области коју познајес.

Name

Грунф за с'ептика

18.09.2020 16:44

Скептик је најхрабрији цовјек на свијету али не зато сто се ницега не боји него зато сто се ницега не стиди. Ни својих глупих недуховитих блиједих испразних конентара којима смара ни тог цестог коментарисања свих могуцих тема све у свему СМАРАЦ тески.

Name

РадеЛукиц

18.09.2020 10:13

Захладило данас,мозда це и киса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања

18.09.2020 16:47

Наравно да је биолоско орузје. Ратови су скупи будале. Вирус не... Како коме

ОДГОВОРИТЕ