SZO: Hara ozbiljan talas korona virusa u Evropi

Posljednji brojevi slučajeva korona virusa u Evropi premašili su rezultate zabilježene kada je pandemija prvi put dosegla vrhunac u martu, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Svijet 18.09.2020 | 07:40
SZO: Hara ozbiljan talas korona virusa u Evropi

Govoreći u četvrtak, regionalni direktor SZO Hans Kluge rekao je da je samo prošle sedmice prijavljeno 300.000 novih infekcija. "Pred nama je vrlo ozbiljna situacija", rekao je. Neke su evropske zemlje, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Francusku, zabilježile najviše dnevne brojke u posljednjih nekoliko mjeseci.

Kapaciteti testiranja povećali su se širom Evrope od početka pandemije, što znači da je vjerovatnije da će veći biti i broj zaraženih. Kluge je dodao da su nove brojke, takođe, pokazale "alarmantne stope prenosa u regiji".

Prijem u bolnice i smrtni slučajevi još nisu zabilježili sličan porast, iako Španija i Francuska bilježe trend rasta. Premda mlađi ljudi - za koje je manja vjerojatnost da će biti ozbiljno pogođeni ako su zaraženi - trenutno čine najveći udio novoevidentiranih slučajeva korona virusa, postoji strah od mnogo većeg broja slučajeva ozbiljnih bolesti ako se virus proširi na starije i ranjivije grupe.

Kluge je na brifingu u četvrtak rekao i da su mjere zaključavanja dale jasne rezultate. "U junu su slučajevi dosegnuli najniži nivo", rekao je. "Međutim, brojevi slučajeva u septembru trebali bi svima nama poslužiti kao znak za uzbunu."

Ranije ove sedmice, Kluge je upozorio da bi se Evropa trebala pripremiti za porast broja smrtnih slučajeva od korona virusa u oktobri u novembru, upozoravajući: "Biće sve teže."

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Skeptik

18.09.2020 07:53

Trampova administracija tvrdi da hara HEMIJSKO BIOLOŠKO ORUŽJE, da nema nikakvog virusa...

ODGOVORITE
Name

Re Skeptik

18.09.2020 09:29

Nisi dobro skontao. Taj virus je biološko oružje.

Name

Re

18.09.2020 09:50

Kad ne znas sta je biolosko oruzje i nemas obrazovanja zasto diskutujes o tome? Uvijek pricaj o oblasti koju poznajes.

Name

Grunf za s'eptika

18.09.2020 18:44

Skeptik je najhrabriji covjek na svijetu ali ne zato sto se nicega ne boji nego zato sto se nicega ne stidi. Ni svojih glupih neduhovitih blijedih ispraznih konentara kojima smara ni tog cestog komentarisanja svih mogucih tema sve u svemu SMARAC teski.

Name

RadeLukic

18.09.2020 12:13

Zahladilo danas,mozda ce i kisa

ODGOVORITE
Name

Banja

18.09.2020 18:47

Naravno da je biolosko oruzje. Ratovi su skupi budale. Virus ne... Kako kome

ODGOVORITE