Излазак полиције због мање штете платиће возачи

Велике су шансе да ће возачи у БиХ убудуће плаћати накнаду уколико затраже излазак полицајаца на мјесто незгоде са мањом материјалном штетом.

Република Српска 15.09.2020 | 07:23
Излазак полиције због мање штете платиће возачи

Тарифа још није позната, али се зна да ће, уђе ли ова новина у Закон о основама безбједности саобраћаја на путевима (ЗОБС) у БиХ, на овај начин прикупљена средства ићи у материјално-техничко опремање Саобраћајне полиције.

У Закону о основама безбједности саобраћаја на путевима (ЗОБС) у БиХ, који је на снази, наводи се да је полиција дужна изаћи на мјесто незгоде у којој има погинулих или повријеђених, или је настала већа штета, али и када је мања штета, ако то захтијева један од учесника незгоде. Али, у току су измјене ЗОБС-а.

"У случају изласка надлежног органа унутрашњих послова на мјесто саобраћајне незгоде по захтјеву једног од учесника у саобраћајној незгоди, плаћа се посебна накнада која представља приход надлежног органа унутрашњих послова по мјесној надлежности", наводи се у тим измјенама.

У Министарству комуникација и транспорта БиХ рекли су за "Независне новине" да се, у суштини, ради о проблему изласка патроле Саобраћајне полиције на мјесто настанка саобраћајне незгоде чак и када се ради о незгодама са мањом штетом.

Како додају, послије саобраћајне незгоде у којој је проузрокована само мања штета возачи су дужни одмах уклонити возила са коловоза и размијенити личне податке, те попунити и потписати образац европског извјештаја о саобраћајној незгоди.

"Намјера Министарства јесте да се избјегне устаљена навика да се у сваком случају код саобраћајне незгоде позива Саобраћајна полиција, чиме се стварају непотребне гужве и застоји, већ да се код саобраћајних незгода са мањом материјалном штетом користи прописани образац којим се код осигуравајућих друштава рјешава питање осигурања настале штете, а што је регулисано Правилником о облику и садржају обрасца европског извјештаја о саобраћајној незгоди", кажу из Министарства комуникација и транспорта БиХ.

Како додају, у Нацрту измјена и допуна ЗОБС-а дата је само основна конструкција овог члана, о чему ће се тек изјаснити чланови Радне групе за израду приједлога закона, кад ће се дефинисати и остали елементи у вези са тим чланом.

Милија Радовић, вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС, каже да постоји проблем који треба ријешити, а који се односи на прописе који регулишу ову област у смислу - шта је мања материјална штета.

Прво, како на лицу мјеста процијенити колики је износ штете? Осим тога, у Закону о обавезном осигурању у саобраћају стоји да је мања штета - до 500 КМ. Истовремено, према ЗОБС-у, мања штета је кад на возилу нису оштећени витални дијелови и склопови и које се може самостално кретати. Али...

"Имате сад ових новијих возила којима нису оштећени витални дијелови који се, рецимо, односе на управљање, на кочење, али му фар кошта 1.000 или 2.000 марака. Може он наставити кретање до најближег сервиса, али то није мања материјална штета", појашњава Радовић у изјави за "Независне новине".

Истовремено, он мисли да у односу на земље у региону имамо најмању примјену европског извјештаја о саобраћајној незгоди.

"Зашто је то проблем? То пуно оптерећује рад Саобраћајне полиције - за свако најмање куцкање, за штету од 50 или 100 марака, зове се полиција, која мора направити увиђај", каже Радовић.

Према његовим ријечима, у том процесу прође сат или два, а за то вријеме би саобраћајни полицајци требало да раде послове контроле саобраћаја.

"Зато се измјенама закона предвиђа да у случајевима у којима се треба примијенити европски извјештај о саобраћајној незгоди, а када један од учесника незгоде захтијева излазак полиције, онда то и плати", рекао је Радовић.

Сања Л. из Бањалуке, међутим, каже да су јој ове измјене несхватљиве те да представљају нови удар на џепове возача.

"Плаћам казне, плаћам регистрацију, дајем марку по сваком литру горива. Шта, мало им је? Хоће ли држава још нешто смислити само да нам узме паре", пита се она.

(Независне)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Бб

15.09.2020 05:34

Који болан удар на дзепове,пусти ту причу.У ЕУ ко позове полицију он плати,била мала или велика стета или туча.Једино неце да додју ако је мала стета а удес се десио на приватном или фирмином паркингу.Ако захтијевас они додју али платиш.Има ту јос много ситница али отприлике то је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.09.2020 06:22

Хахаха није тацно. Абсолутно не плацас полицију ни у ком слуцају, па и да их позовоес из досаде :)

Name

ја ба

15.09.2020 06:30

далеко смо ми од ЕУ у сваком погледу

Name

Борац

15.09.2020 07:30

Сто се плаца осигурање? Полиција нема времена. Лакса и брза зарада је на радарима. Спомињу ЕУ сто стандард не успореде са њима.

Name

БЛ

15.09.2020 13:15

Ти си отприлике полуписмена особа која не познаје основе граматике и као такав ниси компетентна особа да коментаришеш ишта више од парова и задруге.

Name

Ре

15.09.2020 21:53

За вашу информацију, Мрчајевци још нису у ЕУ.

Name

Миркан

15.09.2020 05:38

Браво Милија,није ни чудно што имаш плату од 5000 км ни за шта. Одакле ти само идеја за такву глупост.Најбоље је да им још и гориво сипамо у резервоар да имају за редовну контролу.Глупостима никад краја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.09.2020 09:38

Овај цовјек је годинама на целу те агенције , тотално неспособан и неструцан , саобрацај у колапсу , никад гори. Прима огромну плату низаста. Гориво ми , свеједно , и сипамо њима .

Name

тито

15.09.2020 06:05

Па возачио ионако плаћају њихов излазак јер морају платити записник полиције ако хоће да предају за наплату од осигурања. Брука и срамота ако се и ово уведе. Угледајте се мало на земље евтопе.Аустрију, њемачку ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.09.2020 09:41

Записник полиције о саобрацајној незгоди ( мислим око 30 КМ )треба да плати осигурање оног возаца који је проузроковао саобрацајну незгоду. Тако би требало бити по закону.

Name

Па

15.09.2020 06:07

Нису бас нормални. Прво требају дисциплиновати осигуравајуце куце које и са записником полиције итезу исплате на сваки нацин. Друго плацамо осигурање и кад додје до незгоде упуцују нас на осигурање другог уцесника у незгоди. Зар није логика да мени моје осигурање исплати стету а да оно потразује новац од другог осигурања. Европски образац код нас ниста не вриједи и ста у слуцају да ниједан од уцесника не призна стету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

15.09.2020 06:12

Полиција презапослена, ха, ха. Немају времена да раде свој посао. Само додајте парафискалних намета, ту смо рекордери.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Малеена

15.09.2020 06:22

Бозе од куд висе црпе идеје за мужу народа. Ваљда само о том мисле,и дан и ноц

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неопјевана

15.09.2020 06:27

То се зове неопјевана стока.Интересантно је да о томе расправљају кадрови из Републике Српске.Па ни Бања Лука није некакав велики европски град тако да та прича о неким великим застојима не стоји.Позадина је удар на џепове осиромашених грађана.У Републици Српској никада није било више полицајаца у станицама полиције гдје било 10 полицајаца сада их има 40.Тај закон у савјету министара ако предложе мркоњићки главоња и Војин Митровић не треба да се изненадите!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бице пара...

15.09.2020 06:33

Код нас има да се наплацају и то добро. Разлог: и приликом удеса са мањом стетом, нико неце признати да је крив - крив је увијек неко/онај други. Циста психологија, бице пара...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

15.09.2020 09:06

Камо среце да је и РС у ЕУ ... Домаци политицари и многи јавни слузбеници би хватали зјале али у затвору. Ископали су неки дио из прописа ЕУ-е, па сад фолирају да је то тако и у ЕУ ... Бтw, комсија ради напољу и купио је себи Феррари - ја ... Ова лоповска дрзава би требала да нас све плаца јер зивимо на овој територији

ОДГОВОРИТЕ
Name

која титула

15.09.2020 10:05

"вршилац дужности замјеника директора Агенције за безбједност саобраћаја РС"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хл

15.09.2020 12:59

Треба платити полицији за излазак?Па зар ће плате,зарађивати тако,што ће радарима, (кријући се ко зечеви),зарађивати плате.Тешко нама,то нигдје нема.Ови само нешто измишљају,како отети од народа.Нема леба,без мотике.

ОДГОВОРИТЕ