Izlazak policije zbog manje štete platiće vozači

Velike su šanse da će vozači u BiH ubuduće plaćati naknadu ukoliko zatraže izlazak policajaca na mjesto nezgode sa manjom materijalnom štetom.

Republika Srpska 15.09.2020 | 07:23
Izlazak policije zbog manje štete platiće vozači

Tarifa još nije poznata, ali se zna da će, uđe li ova novina u Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima (ZOBS) u BiH, na ovaj način prikupljena sredstva ići u materijalno-tehničko opremanje Saobraćajne policije.

U Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima (ZOBS) u BiH, koji je na snazi, navodi se da je policija dužna izaći na mjesto nezgode u kojoj ima poginulih ili povrijeđenih, ili je nastala veća šteta, ali i kada je manja šteta, ako to zahtijeva jedan od učesnika nezgode. Ali, u toku su izmjene ZOBS-a.

"U slučaju izlaska nadležnog organa unutrašnjih poslova na mjesto saobraćajne nezgode po zahtjevu jednog od učesnika u saobraćajnoj nezgodi, plaća se posebna naknada koja predstavlja prihod nadležnog organa unutrašnjih poslova po mjesnoj nadležnosti", navodi se u tim izmjenama.

U Ministarstvu komunikacija i transporta BiH rekli su za "Nezavisne novine" da se, u suštini, radi o problemu izlaska patrole Saobraćajne policije na mjesto nastanka saobraćajne nezgode čak i kada se radi o nezgodama sa manjom štetom.

Kako dodaju, poslije saobraćajne nezgode u kojoj je prouzrokovana samo manja šteta vozači su dužni odmah ukloniti vozila sa kolovoza i razmijeniti lične podatke, te popuniti i potpisati obrazac evropskog izvještaja o saobraćajnoj nezgodi.

"Namjera Ministarstva jeste da se izbjegne ustaljena navika da se u svakom slučaju kod saobraćajne nezgode poziva Saobraćajna policija, čime se stvaraju nepotrebne gužve i zastoji, već da se kod saobraćajnih nezgoda sa manjom materijalnom štetom koristi propisani obrazac kojim se kod osiguravajućih društava rješava pitanje osiguranja nastale štete, a što je regulisano Pravilnikom o obliku i sadržaju obrasca evropskog izvještaja o saobraćajnoj nezgodi", kažu iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Kako dodaju, u Nacrtu izmjena i dopuna ZOBS-a data je samo osnovna konstrukcija ovog člana, o čemu će se tek izjasniti članovi Radne grupe za izradu prijedloga zakona, kad će se definisati i ostali elementi u vezi sa tim članom.

Milija Radović, vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da postoji problem koji treba riješiti, a koji se odnosi na propise koji regulišu ovu oblast u smislu - šta je manja materijalna šteta.

Prvo, kako na licu mjesta procijeniti koliki je iznos štete? Osim toga, u Zakonu o obaveznom osiguranju u saobraćaju stoji da je manja šteta - do 500 KM. Istovremeno, prema ZOBS-u, manja šteta je kad na vozilu nisu oštećeni vitalni dijelovi i sklopovi i koje se može samostalno kretati. Ali...

"Imate sad ovih novijih vozila kojima nisu oštećeni vitalni dijelovi koji se, recimo, odnose na upravljanje, na kočenje, ali mu far košta 1.000 ili 2.000 maraka. Može on nastaviti kretanje do najbližeg servisa, ali to nije manja materijalna šteta", pojašnjava Radović u izjavi za "Nezavisne novine".

Istovremeno, on misli da u odnosu na zemlje u regionu imamo najmanju primjenu evropskog izvještaja o saobraćajnoj nezgodi.

"Zašto je to problem? To puno opterećuje rad Saobraćajne policije - za svako najmanje kuckanje, za štetu od 50 ili 100 maraka, zove se policija, koja mora napraviti uviđaj", kaže Radović.

Prema njegovim riječima, u tom procesu prođe sat ili dva, a za to vrijeme bi saobraćajni policajci trebalo da rade poslove kontrole saobraćaja.

"Zato se izmjenama zakona predviđa da u slučajevima u kojima se treba primijeniti evropski izvještaj o saobraćajnoj nezgodi, a kada jedan od učesnika nezgode zahtijeva izlazak policije, onda to i plati", rekao je Radović.

Sanja L. iz Banjaluke, međutim, kaže da su joj ove izmjene neshvatljive te da predstavljaju novi udar na džepove vozača.

"Plaćam kazne, plaćam registraciju, dajem marku po svakom litru goriva. Šta, malo im je? Hoće li država još nešto smisliti samo da nam uzme pare", pita se ona.

(Nezavisne)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Bb

15.09.2020 05:34

Koji bolan udar na dzepove,pusti tu priču.U EU ko pozove policiju on plati,bila mala ili velika steta ili tuča.Jedino nece da dodju ako je mala steta a udes se desio na privatnom ili firminom parkingu.Ako zahtijevas oni dodju ali platiš.Ima tu jos mnogo sitnica ali otprilike to je to.

ODGOVORITE
Name

Re

15.09.2020 06:22

Hahaha nije tacno. Absolutno ne placas policiju ni u kom slucaju, pa i da ih pozovoes iz dosade :)

Name

ja ba

15.09.2020 06:30

daleko smo mi od EU u svakom pogledu

Name

Borac

15.09.2020 07:30

Sto se placa osiguranje? Policija nema vremena. Laksa i brza zarada je na radarima. Spominju EU sto standard ne usporede sa njima.

Name

БЛ

15.09.2020 13:15

Ти си отприлике полуписмена особа која не познаје основе граматике и као такав ниси компетентна особа да коментаришеш ишта више од парова и задруге.

Name

Ре

15.09.2020 21:53

За вашу информацију, Мрчајевци још нису у ЕУ.

Name

Mirkan

15.09.2020 05:38

Bravo Milija,nije ni čudno što imaš platu od 5000 km ni za šta. Odakle ti samo ideja za takvu glupost.Najbolje je da im još i gorivo sipamo u rezervoar da imaju za redovnu kontrolu.Glupostima nikad kraja.

ODGOVORITE
Name

Re

15.09.2020 09:38

Ovaj covjek je godinama na celu te agencije , totalno nesposoban i nestrucan , saobracaj u kolapsu , nikad gori. Prima ogromnu platu nizasta. Gorivo mi , svejedno , i sipamo njima .

Name

tito

15.09.2020 06:05

Pa vozačio ionako plaćaju njihov izlazak jer moraju platiti zapisnik policije ako hoće da predaju za naplatu od osiguranja. Bruka i sramota ako se i ovo uvede. Ugledajte se malo na zemlje evtope.Austriju, njemačku ...

ODGOVORITE
Name

Re

15.09.2020 09:41

Zapisnik policije o saobracajnoj nezgodi ( mislim oko 30 KM )treba da plati osiguranje onog vozaca koji je prouzrokovao saobracajnu nezgodu. Tako bi trebalo biti po zakonu.

Name

Pa

15.09.2020 06:07

Nisu bas normalni. Prvo trebaju disciplinovati osiguravajuce kuce koje i sa zapisnikom policije itezu isplate na svaki nacin. Drugo placamo osiguranje i kad dodje do nezgode upucuju nas na osiguranje drugog ucesnika u nezgodi. Zar nije logika da meni moje osiguranje isplati stetu a da ono potrazuje novac od drugog osiguranja. Evropski obrazac kod nas nista ne vrijedi i sta u slucaju da nijedan od ucesnika ne prizna stetu.

ODGOVORITE
Name

NR

15.09.2020 06:12

Policija prezaposlena, ha, ha. Nemaju vremena da rade svoj posao. Samo dodajte parafiskalnih nameta, tu smo rekorderi.

ODGOVORITE
Name

Maleena

15.09.2020 06:22

Boze od kud vise crpe ideje za mužu naroda. Valjda samo o tom misle,i dan i noc

ODGOVORITE
Name

Neopjevana

15.09.2020 06:27

To se zove neopjevana stoka.Interesantno je da o tome raspravljaju kadrovi iz Republike Srpske.Pa ni Banja Luka nije nekakav veliki evropski grad tako da ta priča o nekim velikim zastojima ne stoji.Pozadina je udar na džepove osiromašenih građana.U Republici Srpskoj nikada nije bilo više policajaca u stanicama policije gdje bilo 10 policajaca sada ih ima 40.Taj zakon u savjetu ministara ako predlože mrkonjićki glavonja i Vojin Mitrović ne treba da se iznenadite!?

ODGOVORITE
Name

Bice para...

15.09.2020 06:33

Kod nas ima da se naplacaju i to dobro. Razlog: i prilikom udesa sa manjom stetom, niko nece priznati da je kriv - kriv je uvijek neko/onaj drugi. Cista psihologija, bice para...

ODGOVORITE
Name

Sale

15.09.2020 09:06

Kamo srece da je i RS u EU ... Domaci politicari i mnogi javni sluzbenici bi hvatali zjale ali u zatvoru. Iskopali su neki dio iz propisa EU-e, pa sad foliraju da je to tako i u EU ... Btw, komsija radi napolju i kupio je sebi Ferrari - ja ... Ova lopovska drzava bi trebala da nas sve placa jer zivimo na ovoj teritoriji

ODGOVORITE
Name

koja titula

15.09.2020 10:05

"vršilac dužnosti zamjenika direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS"

ODGOVORITE
Name

Hl

15.09.2020 12:59

Treba platiti policiji za izlazak?Pa zar će plate,zarađivati tako,što će radarima, (krijući se ko zečevi),zarađivati plate.Teško nama,to nigdje nema.Ovi samo nešto izmišljaju,kako oteti od naroda.Nema leba,bez motike.

ODGOVORITE