Помен Србима страдалим у западнокрајишким општинама

Србима који су страдали у нападу хрватских и муслиманских снага на 13 западнокрајишких општина 1995. године данас је служен помен у Цркви Благе Марије у фрушкогорском насељу Банстол.

Република Српска 13.09.2020 | 18:14
Помен Србима страдалим у западнокрајишким општинама

Помен је организовао Савез крајишких удружења из Новог Сада, чији је предсједник Ранка Срдић Милић нагласила да су добро познате размјере злочина над Србима од 28. јула до 10. октобра 1995. године у тих 13 западнокрајишких општина.

- У Мркоњић Граду је била масовна гробница са 181 страдалим Србином. По другим мањим насељима тог подручја откривене су гробнице са још 186 убијених Срба - рекла је Милићева.

Милићева је напоменула да званична статистика каже да је у том периоду на простору 13 западнокрајишких општина страдало 1.674 Срба војника и цивила, што никада не смије бити заборваљено.

Она је напоменула да је велика сила тада ударила на Србе, са свих старана су их притисли регуларна Хрватска војска, Хрватско вијеће одбране /ХВО/, Пети корпус тзв. Армије БиХ Атифа Дудаковића, а имали су и помоћ НАТО пакта.

Према њеним ријечима, помени на страдања Срба у том периоду 1995. године обиљежавају се на многим стратиштима западне Крајине.

- Јуче је био на Клековачи, потом на Влашићу гдје су појединци из некадашње Армије БиХ покушали да спријече помен за 21 погинулог српског војника - подсјетила је Милићева.

Помену су присуствовали представници завичајних удружења из некадашње Републике Српске Крајине /РСК/, као и оних која нису чланице Савеза, Представништва Републике Српске у Београду, Фонда за помоћ избјеглим и прогнаним Војводине, те избјегли Срби који данас живе у Србији.

Данашњи помен уприличен ја на Дан светих мученика јасеновачких који Српска православна црква обиљежава као славу, а помен је служио отац Синиша Хрвачевић.

Прије 25 година хрватске и муслиманске снаге напале су западнокрајишке општине Гламоч, Грахово, Дрвар, Босански Петровац, Рипач /Бихаћ/, Купрес, Јајце, Кључ, Сански Мост, Крупу на Врбасу, Србобран /Доњи Вакуф/, Шипово и Мркоњић Град.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Реално гледам

13.09.2020 17:17

Није срамота ни пораз признати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

13.09.2020 18:51

Није срамота. Бомбардовао нас НАТО, нападала Хрватска војска, ХВО, пети и седми Корпус Армије БиХ. Дошли су надомак Бањалуке и Приједора. У долини Уне су поломили зубе. Да није било тих фамозних планова 51:49 и да није било толике издаје метра узели неби.

Name

1995

13.09.2020 17:27

Па Туђман нам је бранио РС, зар не? Вратили смо му РСК, зар не? Сада уживамо у тој издаји!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРОДАЈА

13.09.2020 18:39

ИЗДАЈА,ГДЕ СУБИЛЕ ДАНАШЊЕ"ПАТРИОТЕ СРПСКЕ,СЕМЕ СВОЈЕ Ј....."КАДА СМО ОКО ГЛАМОЧА СА СТОТИЊАК БОРАЦА ПОКУСАВАЛИ ЗАТВОРИТИ ПРОСТОРГОЛИЈА-ШАТОР?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.09.2020 10:06

Шта гдје су били? Трговали ко и сад сто тргују.

Name

Да

14.09.2020 11:01

регистрована као ростиљница (због пореза) а онда догради,прошири,баста итд. Безакоње и крадје свуда јер таква је власт, тако устројено да сви краду. Неки хиљаде ал зато други милионе.Народе обесправљени теби је једина нада масован излазак на изборе, оловку у руке и глас ОПОЗИЦИЈИ тј. СДС и ПДП. Па нек пробају а ако не успију биће опет избори.Тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

14.09.2020 17:24

Чуди ме да није био предсједник БОРС-а Савчић, који иначе има велике заслуге за пад западнокрајишких општина. Није било лако напустити положаје које је требало бранити и препустити их непријатељима.

ОДГОВОРИТЕ