Pomen Srbima stradalim u zapadnokrajiškim opštinama

Srbima koji su stradali u napadu hrvatskih i muslimanskih snaga na 13 zapadnokrajiških opština 1995. godine danas je služen pomen u Crkvi Blage Marije u fruškogorskom naselju Banstol.

Republika Srpska 13.09.2020 | 18:14
Pomen Srbima stradalim u zapadnokrajiškim opštinama

Pomen je organizovao Savez krajiških udruženja iz Novog Sada, čiji je predsjednik Ranka Srdić Milić naglasila da su dobro poznate razmjere zločina nad Srbima od 28. jula do 10. oktobra 1995. godine u tih 13 zapadnokrajiških opština.

- U Mrkonjić Gradu je bila masovna grobnica sa 181 stradalim Srbinom. Po drugim manjim naseljima tog područja otkrivene su grobnice sa još 186 ubijenih Srba - rekla je Milićeva.

Milićeva je napomenula da zvanična statistika kaže da je u tom periodu na prostoru 13 zapadnokrajiških opština stradalo 1.674 Srba vojnika i civila, što nikada ne smije biti zaborvaljeno.

Ona je napomenula da je velika sila tada udarila na Srbe, sa svih starana su ih pritisli regularna Hrvatska vojska, Hrvatsko vijeće odbrane /HVO/, Peti korpus tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića, a imali su i pomoć NATO pakta.

Prema njenim riječima, pomeni na stradanja Srba u tom periodu 1995. godine obilježavaju se na mnogim stratištima zapadne Krajine.

- Јuče je bio na Klekovači, potom na Vlašiću gdje su pojedinci iz nekadašnje Armije BiH pokušali da spriječe pomen za 21 poginulog srpskog vojnika - podsjetila je Milićeva.

Pomenu su prisustvovali predstavnici zavičajnih udruženja iz nekadašnje Republike Srpske Krajine /RSK/, kao i onih koja nisu članice Saveza, Predstavništva Republike Srpske u Beogradu, Fonda za pomoć izbjeglim i prognanim Vojvodine, te izbjegli Srbi koji danas žive u Srbiji.

Današnji pomen upriličen ja na Dan svetih mučenika jasenovačkih koji Srpska pravoslavna crkva obilježava kao slavu, a pomen je služio otac Siniša Hrvačević.

Prije 25 godina hrvatske i muslimanske snage napale su zapadnokrajiške opštine Glamoč, Grahovo, Drvar, Bosanski Petrovac, Ripač /Bihać/, Kupres, Јajce, Ključ, Sanski Most, Krupu na Vrbasu, Srbobran /Donji Vakuf/, Šipovo i Mrkonjić Grad.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Realno gledam

13.09.2020 19:17

Nije sramota ni poraz priznati.

ODGOVORITE
Name

Re

13.09.2020 20:51

Nije sramota. Bombardovao nas NATO, napadala Hrvatska vojska, HVO, peti i sedmi Korpus Armije BiH. Došli su nadomak Banjaluke i Prijedora. U dolini Une su polomili zube. Da nije bilo tih famoznih planova 51:49 i da nije bilo tolike izdaje metra uzeli nebi.

Name

1995

13.09.2020 19:27

Pa Tuđman nam je branio RS, zar ne? Vratili smo mu RSK, zar ne? Sada uživamo u toj izdaji!

ODGOVORITE
Name

PRODAJA

13.09.2020 20:39

IZDAJA,GDE SUBILE DANAŠNJE"PATRIOTE SRPSKE,SEME SVOJE J....."KADA SMO OKO GLAMOČA SA STOTINJAK BORACA POKUSAVALI ZATVORITI PROSTORGOLIJA-ŠATOR?

ODGOVORITE
Name

Re

14.09.2020 12:06

Šta gdje su bili? Trgovali ko i sad sto trguju.

Name

Da

14.09.2020 13:01

registrovana kao rostiljnica (zbog poreza) a onda dogradi,proširi,basta itd. Bezakonje i kradje svuda jer takva je vlast, tako ustrojeno da svi kradu. Neki hiljade al zato drugi milione.Narode obespravljeni tebi je jedina nada masovan izlazak na izbore, olovku u ruke i glas OPOZICIJI tj. SDS i PDP. Pa nek probaju a ako ne uspiju biće opet izbori.Tako.

ODGOVORITE
Name

VRS

14.09.2020 19:24

Čudi me da nije bio predsjednik BORS-a Savčić, koji inače ima velike zasluge za pad zapadnokrajiških opština. Nije bilo lako napustiti položaje koje je trebalo braniti i prepustiti ih neprijateljima.

ODGOVORITE