На једрилицу из Дубровника укрцали тону кокаина

У Шпанији је све већа присутност чланова криминалних група из источне Европе, попут Албаније, Црне Горе, Хрватске и Босне и Херцеговине, саопштила је шпанска полиција након што је зауставила једрилицу са троје хрватских држављана код којих је пронашла тону кокаина.

Регион 12.09.2020 | 21:32
На једрилицу из Дубровника укрцали тону кокаина

Криминале групе из наведених земаља налазе се углавном у стратешким зонама за путовања преко Атлантског океана, попут Канарских острва, сјеверне покрајине Галиције и јужне обале Шпаније. Групе које тамо оперишу одговорне су за велики дио увоза кокаина у Европу, навела је Цивилна гарда у саопштењу објављеном на својој интернет страници.

Цивилна гарда је у уторак ујутро пресрела хрватску једрилицу на удаљености од 88 миља западно од канарског острва Ла Палма, шпанског острва уз западну обалу Африке. Једрилица је пловила под хрватском заставом, а посаду су чинила тројица хрватских држављана. Након прегледа због сумње на кријумчарење дроге једрилица је довучена до острва. Претрагом једрилице пронађено је 980 пакета са око тону кокаина, саопштила је Цивилна гарда објавивши на својој страници фотографије једрилице и заплијењених пакета.

– Према процјенама шпанских колега, улична вриједности заплијењеног кокаина је већа од 40 милиона евра. Према до сада прикупљеним сазнањима кокаин је био намијењен европском, шпанском и хрватском нарко тржишту – саопштила је хрватска полиција на својој интернет страници.

Имена ухапшених држављана Хрватске нису објављена.

– Троје хрватских држављана од раније је повезано са трговином дрогом и трговином оружјем – саопштила је Цивилна гарда, а пренијела Хина.

Цивилна гарда је саопштила како је једрилица у фебруару кренула из Дубровника према Црној Гори а затим је дошла до шпанске обале гдје је била уочена у јужној луци Алмерији. Потајно је праћена приликом доласка на канарско острво Ланзароте гдје су идентификовани чланови посаде. Намјеравали су затим да крену према Карипским острвима у средњој Америци. У априлу је једрилица примијећена на тамошњим острвима Барбадос и Мартиник.

Због пандемије корона вируса једрилица се нашла под санитарним контролама и инспекцијама у лукама на Карипским острвима па у таквим околностима посада није могла да укрца дрогу. Због тога су се једирилицом вратили на канарско острво Ланзароте у јуну. Тројица чланова посаде су се затим раздвојили и отишли у различите дијелове Европе па се у августу поново састали на Ланзаротеу. Полиција је наставила да их тајно прати.

Једрилица је пријавила пут према Бразилу, али је скренула са њега према афричкој обали у Гвинејском заливу. Затим је кренула назад према сјеверу што је навело полицију на закључак да су укрцали дрогу на отвореном мору, у међународним водама, са неког другог брода.

Једрилица је наставила да плови назад према Канарским острвима. Када се приближила острву Ла Палма, шпанска Цивилна гарда је зауставила једрилицу и у њој пронашла тону кокаина.

МУП Републике Српске учествовао у међународној акцији “Фалкуша”

Шпанска цивилна стража (Гуардиа Цивил) француска царина и хрватска полиција заједнички од почетка 2020. године проводе међународно криминалистичко истраживање “ФАЛКУСА” .

Поред наведених агенцију подршку у спровођењу наведених активности пружили су  Еуропол, САД ДЕА-е, британски НЦА, холандска полиција и МУП Републике Српске.

У овом случају као и у ранијем случајевима још једном се показало да отворена међународна полицијска и агенцијска сарадња у реалном времену нема алтернативне у борби организованих криминалних група као што је „Балкански Картел“.

(Српскаинфо)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Ипе

12.09.2020 20:35

Улетили наши шверцери у ЕУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хехе

12.09.2020 22:10

Мило губи контролу над бизнисом.

Name

...

13.09.2020 06:57

Људи који распарчавају дрогу и живе од препродају дроге треба на доживотну робију, најгоре казнити јер уништавају другим људима живот. Робија, казна за њих!!!

Name

Скептик

13.09.2020 06:04

Албаније, Црне Горе, Хрватске и Босне и Херцеговине. Ахааа, а то је тај МИНИ ШЕНГЕН....

ОДГОВОРИТЕ
Name

099

13.09.2020 06:55

морају несто ујке отимат нема висе србске имовине пасу посли на велико

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знај

13.09.2020 08:30

Дрога је смрт, уништење живота, чувајте своју дјецу јер други то неће радити за вас!!!