Na jedrilicu iz Dubrovnika ukrcali tonu kokaina

U Španiji je sve veća prisutnost članova kriminalnih grupa iz istočne Evrope, poput Albanije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, saopštila je španska policija nakon što je zaustavila jedrilicu sa troje hrvatskih državljana kod kojih je pronašla tonu kokaina.

Region 12.09.2020 | 21:32
Na jedrilicu iz Dubrovnika ukrcali tonu kokaina

Kriminale grupe iz navedenih zemalja nalaze se uglavnom u strateškim zonama za putovanja preko Atlantskog okeana, poput Kanarskih ostrva, sjeverne pokrajine Galicije i južne obale Španije. Grupe koje tamo operišu odgovorne su za veliki dio uvoza kokaina u Evropu, navela je Civilna garda u saopštenju objavljenom na svojoj internet stranici.

Civilna garda je u utorak ujutro presrela hrvatsku jedrilicu na udaljenosti od 88 milja zapadno od kanarskog ostrva La Palma, španskog ostrva uz zapadnu obalu Afrike. Jedrilica je plovila pod hrvatskom zastavom, a posadu su činila trojica hrvatskih državljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droge jedrilica je dovučena do ostrva. Pretragom jedrilice pronađeno je 980 paketa sa oko tonu kokaina, saopštila je Civilna garda objavivši na svojoj stranici fotografije jedrilice i zaplijenjenih paketa.

– Prema procjenama španskih kolega, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 miliona evra. Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namijenjen evropskom, španskom i hrvatskom narko tržištu – saopštila je hrvatska policija na svojoj internet stranici.

Imena uhapšenih državljana Hrvatske nisu objavljena.

– Troje hrvatskih državljana od ranije je povezano sa trgovinom drogom i trgovinom oružjem – saopštila je Civilna garda, a prenijela Hina.

Civilna garda je saopštila kako je jedrilica u februaru krenula iz Dubrovnika prema Crnoj Gori a zatim je došla do španske obale gdje je bila uočena u južnoj luci Almeriji. Potajno je praćena prilikom dolaska na kanarsko ostrvo Lanzarote gdje su identifikovani članovi posade. Namjeravali su zatim da krenu prema Karipskim ostrvima u srednjoj Americi. U aprilu je jedrilica primijećena na tamošnjim ostrvima Barbados i Martinik.

Zbog pandemije korona virusa jedrilica se našla pod sanitarnim kontrolama i inspekcijama u lukama na Karipskim ostrvima pa u takvim okolnostima posada nije mogla da ukrca drogu. Zbog toga su se jedirilicom vratili na kanarsko ostrvo Lanzarote u junu. Trojica članova posade su se zatim razdvojili i otišli u različite dijelove Evrope pa se u avgustu ponovo sastali na Lanzaroteu. Policija je nastavila da ih tajno prati.

Jedrilica je prijavila put prema Brazilu, ali je skrenula sa njega prema afričkoj obali u Gvinejskom zalivu. Zatim je krenula nazad prema sjeveru što je navelo policiju na zaključak da su ukrcali drogu na otvorenom moru, u međunarodnim vodama, sa nekog drugog broda.

Jedrilica je nastavila da plovi nazad prema Kanarskim ostrvima. Kada se približila ostrvu La Palma, španska Civilna garda je zaustavila jedrilicu i u njoj pronašla tonu kokaina.

MUP Republike Srpske učestvovao u međunarodnoj akciji “Falkuša”

Španska civilna straža (Guardia Civil) francuska carina i hrvatska policija zajednički od početka 2020. godine provode međunarodno kriminalističko istraživanje “FALKUSA” .

Pored navedenih agenciju podršku u sprovođenju navedenih aktivnosti pružili su  Europol, SAD DEA-e, britanski NCA, holandska policija i MUP Republike Srpske.

U ovom slučaju kao i u ranijem slučajevima još jednom se pokazalo da otvorena međunarodna policijska i agencijska saradnja u realnom vremenu nema alternativne u borbi organizovanih kriminalnih grupa kao što je „Balkanski Kartel“.

(Srpskainfo)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Ipe

12.09.2020 22:35

Uletili naši šverceri u EU

ODGOVORITE
Name

Hehe

13.09.2020 00:10

Milo gubi kontrolu nad biznisom.

Name

...

13.09.2020 08:57

Ljudi koji rasparčavaju drogu i žive od preprodaju droge treba na doživotnu robiju, najgore kazniti jer uništavaju drugim ljudima život. Robija, kazna za njih!!!

Name

Skeptik

13.09.2020 08:04

Albanije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ahaaa, a to je taj MINI ŠENGEN....

ODGOVORITE
Name

099

13.09.2020 08:55

moraju nesto ujke otimat nema vise srbske imovine pasu posli na veliko

ODGOVORITE
Name

Znaj

13.09.2020 10:30

Droga je smrt, uništenje života, čuvajte svoju djecu jer drugi to neće raditi za vas!!!