Дискриминација грађана који траже истину и правду

Удружење грађана „Пут Правде“ из Бањалуке организовало је другу по реду међународну конференцију под називом: „Дискриминација, улога невладиних организација и значај медија у грађанском активизму“, на којој се говорило о кршењу људских права и слобода током 900 дана борбе за истину поводом смрти Давида Драгичевића.

Република Српска 12.09.2020 | 20:17
Дискриминација грађана који траже истину и правду

Више од 900 дана тражи се расвјетљавање убиства Давида Драгичевића. У те двије и по године, грађани који подржавају породицу убијеног студента, суочени су са разним облицима дискриминације, кршења људских права, угрожавањем права на слободу.

Неколицина њих до сада је добила на десетине кривичних пријава, легитимисани су од стране полиције приликом окупљања испред храма Христа Спаситеља, а неријетко су и привођени под изговором да угрожавају јавни ред и мир. Такав случај је и са активисткињом неформалне групе „Правда за Давида“ Софијом Грмушом.

„Тешко је то подносити да вас неко хапси док ви тражите истину и правду, односно тражите да се затворе убице Давида Драгичевића и да се нормално и слободно крећемо по овом граду, као што смо и прије тога могли. Знам да смо на правом путу, да не радимо ништа лоше и да они немају разлог да нас хапсе и да нас прогоне“, каже Софија Грмуша.

Дискриминација грађана који желе да се сазна истина о Давидовој смрти, дијелом је употпуњена и извјештавањима појединих медијских кућа, каже новинар и организатор конференције Миљан Ковач.

Активисти неформалне групе „Правда за Давида“ представљани су као „лоши момци“, што се одразило и на понашање полиције и других институција. Самим тим, цјелокупно друштво трпи посљедице, наглашава Ковач.

„Мислим да је ово друштво, ово комплетно друштво под великом пресијом. И ова мањина која је устала да се бори против те пресије и они који ћуте. И они који ћуте ћуте из страха. Зато што су условљени послом, плаше се за безбједност своје дјеце. Ми живимо у друштву у коме се дјеца убијају. Ево и у Сарајеву и у Бањалуци, а да се та убиства не рјешавају“, додаје предсједник Удружења грађана „Пут Правде“ из Бањалуке, Миљан Ковач.

Истрага о Давидовој смрти и даље траје. Тако, бар за сада кажу из тужилаштва. Адвокат породице Драгичевић, Ифет Ферагет ипак сматра да је случај убиства Давида Драгичевича, али и Џенана Мемића у Сарајеву покренуо и преокренуо друштво у БиХ. То зна и међународна заједница, истиче Ферагет.

„Истрага убиства Давида Драгичевића не постоји. Као што не постоји истрага убиства Џенана Мемића. Али у агенди Европске комисије, та два случаја ће бити уврштена и у овај септембарски извјештај. Они директно утичу на најважнији од 14 приоритета који су битни за чланство БиХ у ЕУ и сасвим сигурно да без рјешавања тих случајева, БиХ неће добити кандидатски статус“, каже Ферагет.

Он сматра да би Међународна заједница евентуалним попуштањем Међународна заједница изгубила кредибилитет који има у БиХ.

Институције, предвођене судијама, полицајцима и свима који су плаћени да се баве питањима људских права, у случају Драгичевић о томе нису водили рачуна, што је директно водило дискриминацијама које имамо на дјелу, и у којима је забрањено чак и подићи руку у знак протеста, закључено је на конференцији. 

БН ТВ

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Борик

12.09.2020 18:36

Спрема се и црвеној секти крај.Рудоња је све нервознији. Правда за све нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гавра

12.09.2020 19:10

Мислим да це правда да дође у прави час и убице це бити откривене али и саме це се одати јер и цтна земља че проговорити врло брзо зешко поциниоцима срамота штета зсо ми је нашег Давида покој му душа

Name

ивица дачић

13.09.2020 09:00

ЈА САМ ЦРВЕНИ И НЕМАМ НИТИ ХОЋУ ДА ИМАМ ИКАКВЕ ВЕЗЕ СА СНСД-ом

Name

Маx

12.09.2020 19:13

Правда за Давида!Ова власт оцигледно неце и не зели да ријеси овај слуцај.Али,ускоро це доци и њој крај а онда це се многе ствари сазнати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коп

12.09.2020 20:16

Ти стварно у то вјерујес

Name

БЛ

12.09.2020 21:27

Коп, а у ста ти вјерујес дроте ?

Name

ЗА КОП

14.09.2020 08:47

КО НЕ БИХ ВЈЕРОВАО СОТОНО ЈЕДНА ИСТИНА ЈЕ СПОРА АЛИ ЈЕ ДОСТИЖНА. ТО И НАЈВЕЋА БУДАЛА ЗНА ДА ЋЕ СЕ САЗНАТИ КАД ТАД ОВАКО НЕЉУДСКО ПОНАШАЊЕ.

Name

бака

12.09.2020 19:48

Крвници,убице и сотоне,Давидов гроб вас је побиједио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

13.09.2020 07:04

Јесил добро?

Name

Ево баке

13.09.2020 20:31

Нема је нешто у задње вријеме? Одустала је од борбе за истину и правду? Или су је саборци прочитали?

Name

Лука

13.09.2020 06:39

Ових задњих 900 дана су, сигурно, најгори период у историји, РС- е, што се тиче људских права и ово мора престати што прије. Једноставно ово се више не може, а и не смије трпјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Валтер

13.09.2020 06:58

Рудоња , знас ли ко је убио Давида?

ОДГОВОРИТЕ